Cu ce se va ocupa Corpul de Control al Premierului

shadow
Miercuri, 04.10.2017 16:14   3596
Cabinetul de miniștri a aprobat Regulamentul de organizare și funcționare a Corpului de Control al Prim-ministrului, fiind stabilit efectivul-limită al acestuia în număr de 8 unități de personal, parte a efectivului-limită a Cancelariei de Stat.

Documentul reglementează misiunea, funcțiile, atribuțiile, modul de organizare, competența și statutul juridic al personalului angajat în cadrul entității.

Conform Regulamentului, Corpul de Control al Prim-ministrului este o structură fără personalitate juridică, fiind constituit din consilieri ai Premierului. Această entitate va fi condusă de un șef numit în funcție prin decizie a Prim-ministrului.

Totodată, consilierii din cadrul Corpului de Control al Prim-ministrului vor avea statut de personal din cabinetul persoanelor cu funcții de demnitate publică și vor exercita funcțiile de monitorizare, de evaluare, de control și de eficientizare a actului de guvernare.

Instituirea Corpului de Control al Prim-ministrului este unul dintre elementele noi prevăzute în Legea cu privire la Guvern, intrată în vigoare la data de 19 iulie 2017. Entitatea a fost creată pentru a contribui la îmbunătățirea procesului de luare, de către Prim-ministru, a deciziilor necesare asigurării activității eficiente a autorităților/instituțiilor subordonate Guvernului.

Advertisement

Documentul prevede că noua structură va avea patru funcții de bază: 

1. de monitorizare – colectarea, în cadrul unor proceduri operaționale specifice, a informațiilor privind modalitatea în care se implementează anumite documente de politici publice, se pun în aplicare acte normative sau se execută deciziile ori indicațiile Prim-ministrului, precum și supravegherea modului de soluționare a deficiențelor constatate în procesul de monitorizare și control;
2) de evaluare – aprecierea, în baza informațiilor acumulate în procesul de monitorizare, a performanțelor obținute de către subiectul monitorizării și controlului, prin compararea acestor performanțe cu obiectivele stabilite în procesul de implementare a documentelor de politici, de punere în aplicare a actelor normative și de executare a deciziilor și indicațiilor Prim-ministrului;
3) de control – exercitarea controlului modului de implementare a documentelor de politici de către subiecții monitorizării și controlului, de punere în aplicare a actelor normative și executare a deciziilor și indicațiilor Prim-ministrului; 
4) de eficientizare a actului de guvernare – oferirea de soluții, bazate pe informații documentate, necesare în procesul de luare a deciziilor de către Prim-ministru sau de înaintare de către acesta Guvernului a proiectelor de decizii.

Constituirea Corpului de Control va impune și cheltuieli bugetare însemnate, care însă încă nu au fost estimate, dar se prevede că activitatea lui se finanțează prin intermediul Cancelariei de Stat.

Crearea Corpului de Control al Prim-ministrului, o idee ma veche. Cinci ani în urmă fostul premier Vlad Filat a încercat să creeze un Corp de Control, dar inițiativa sa a fost blocată în Parlament de liberalii lui Mihai Ghimpu, care au cerut că această structură să fie subordonată Guvernului, dar nu premierului.

Citiți și: Visul lui Filat devine realitate pe timpul Guvernului Filip



Oportunitati