Recolta bună și consumul privat salvează creșterea economică

shadow
Luni, 02.10.2017 17:11   1374
Economia Republicii Moldova va crește cu 3,5%, în anul 2017, datorită unei recolte mai bune și majorării consumului privat pe fundalul remiterilor mai mari și creșterilor salariale din sectorul privat și public, se arată într-o prognoză a Băncii Mondiale (BM)

Potrivit analizei consolidarea creșterii pe termen mediu va depinde de restructurarea sectorului financiar și energetic, și de eficiența finanțelor publice. În același timp odată cu apropierea alegerilor, evitarea tergiversărilor în implementarea reformelor pentru o guvernanță mai bună, va permite Moldovei să profite de avantajele unei creșteri solide.

BM prognozează o creștere a PIB-ul real de 3,8% în 2018 și de 3,6% în 2019

Creșterea din 2017 va fi susținută de o recoltă bună și un consum privat puternic pe fundalul remiterilor mai mari și creșterilor salariale din sectorul privat și public.

"În pofida evoluției favorabile a exporturilor, avînd la bază expansuinea semnificativă a importurilor, contribuția comerțului net la creșterea PIB va rămâne negativă. În 2017, pe fundalul unei asistențe externe mai mici din partea UE, deficitul fiscal este prognozat să rămână sub nivelul planificat de 3% din PIB. Anticipăm că creșterea puternică a veniturilor publice vor compensa evoluția cheltuielilor publice. În cazul în care se va materializa sprijinul internațional suplimentar, ne așteptăm la o creștere mai accentuată a investițiilor publice" se aratăîn analiza Băncii Mondiale.

Totodată experții BM susțin că odata cu revitalizarea mijloacelor financiare externe și îmbunătățirea condițiilor de intermediere în sectorul financiar, împreună cu progresele de redresare a mediului de afaceri vor încuraja investițiile private.

Advertisement

Creșterea reală a transferurilor publice și redresarea observată a remiterilor vor contribui la susținerea creșterii pe termen mediu. Totuși BM prognozează o creștere a PIB-ul real de 3,8% în 2018 și de 3,6% în 2019.

Şi deficitul fiscal va crește

Odată cu scăderea asistenței financiare din partea comunității internaționale, se așteaptă ca deficitul fiscal să crească, dar să rămână sub 2,5 la sută din PIB. Pe măsură ce consumul și importurile se consolidează, anticipăm ca deficitul de cont curent să crească treptat, dar să rămână sub media istorică datorită revitalizării influxurilor financiare externe.

Considerăm că rata medie a inflației va rămâne în coridorul de țintă. În acest context, sprijinită de creșterea continuă a salariilor reale, remiterilor și transferurilor publice, estimăm că rata sărăciei măsurată conform ratei de 5,5 dolari pe zi la Paritatea Puterii de Cumpărare va scădea cu 3,2 p în perioada 2016-2019.

Cele mai mari riscuri

Cele mai însemnate riscuri la scenariul de bază al prognozei derivă din încetinirea implementării reformelor necesare pentru sustenabilitatea creșterii economice. Inclusiv, reforme ce țin de restructurarea sistemului financiar și enegegetic, dar și eficiența finanțelor publice.

Statul de drept slab și diverse interese ar putea în continuare stopa procesul de reformă. La acestea se adaugă alegerile parlamentare, programate în 2018, care pot afecta, de asemenea, ritmul punerii în aplicare a agendei de reforme.

Creșterea mai slabă decât cea preconizată a principalilor parteneri comerciali ai Republicii Moldova (Uniunea Europeană și Țările Comunității Statelor Independente) ar putea diminua în continuare creșterea economică.

Consolidarea finanțelor publice prin creșterea eficienței cheltuielilor publice, inclusiv eliminarea scutirilor fiscale neproductive și îmbunătățirea mobilizării veniturilor, ar permite Moldovei să creeze spațiul fiscal necesar pentru cheltuielile sociale și de capital importante, și să stimuleze creșterea economică.

Îmbunătățirea guvernanței economice în sectorul financiar și cel real ar ajuta Moldova să își îmbunătățească rezultatele socio-economice (în special în educație, sănătate și infrastructură vitală) și să creeze o bază mai solidă pentru creștere. Eliminarea scutirilor fiscale care nu au o justificare clară rămâne una din reformele-cheie din domeniul finanțelor publice. Un subiect special care urmează să apară în această notă susține că scutirile de taxe, inclusiv la TVA, reprezintă o sursă esențială de venituri.



Oportunitati