În lupta pentru banii lui Filat s-au inclus și avocații

shadow
Vineri, 29.09.2017 14:19   4496
Biroul Asociat de avocați „Popa & Asociații”, care îl apără în instanțe pe Vladimir Filat, îi cer fostului premier plata a 1,32 milioane de euro, peste 105.000 de dolari și 230.000 de lei. În total circa 30 de milioane lei.

Potrivit unei încheieri a Judecătoriei Chișinău din 24 iunie 2017, pe 10 mai 2017, reprezentantul reclamantului Biroul Asociat de Avocați ”Popa & Asociații”, avocata Cristina Bancu s-a adresat cu o cerere privind confirmarea tranzacției de mediere și eliberarea titlului de executare silită. 

De unde au apărut datorii de 30 milioane lei

"Prin cererea nominalizată reprezentantul reclamantului a indicat că, în fapt la 17 martie 2015, B.A.A „POPA & ASOCIAȚII” (reclamantul) a încheiat cu Vladimir FILAT contractul de asistență juridică nr. 17/15-VF din 17.03.2015, în temeiul căruia primul s-a angajat să presteze servicii juridice, iar ultimul să achite costul acestor servicii conform prevederilor art. 2.2 din Contract", se arată în document. 

Totodată solicitantul menționa că Pârâtul înregistrează o restanță de plată pentru serviciile juridice prestate în perioada ianuarie 2016 - aprilie 2017, de 1,317 milioane de euro, peste 105.000 de dolari și 230.000 de lei. În total circa 30 de milioane lei.

Din acesta 751.732,84 euro, 58.793,97 dolari și 130.237,48 lei constituie datoria de bază; 544.716,96 euro, 44.683,42 dolari și 98.980,48 lei – penalitatea contractuală, iar 20.893.25 euro, 1.713.88 Dolari și 3.796.51 lei – dobânda de întârziere.

Pretenții abuzive?

"Audiind participanții la proces, studiind materialele dosarului, instanța de judecată consideră necesar de a respinge cererea de confirmare a tranzacția de mediere dintre părți în procedură de mediere, din următoarele considerente. În conformitate cu art.

Advertisement

61 alin.(l) Cod de procedură civilă, părțile sînt obligate să se folosească cu bună-credință de drepturile lor procedurale. Instanța judecătorească pune capăt oricărui abuz de aceste drepturi dacă prin abuz se urmărește tergiversarea procesului sau inducerea sa în eroare", se arată în încheiere.

În plus instanța constată că ar fi urmat să confirme "prevederi certe și necondiționate, situație contrară prevederilor tranzacției de mediere".

"În asemenea împrejurări, instanța constată că admiterea cererii privind confirmarea tranzacției ar contravine și principiului securității raporturilor juridice, încalcă drepturile, libertățile și interesele legitime ale persoanei, și ar constitui o violare a art.6 §1 al Convenției Europene pentru Apărarea Drepturilor Omului și a Libertăților Fundamentale", se arată în decizia judecătoriei.

Într-un răspuns pentru Ziarul de Gardă apărătorii fostului premier susțin că de fapt, nu este vorba despre un litigiu clasic în instanța de judecată, ci despre confirmarea unei tranzacții de mediere convenite de comun acord cu Filat.

"Casa de Avocatură Popa și Asociații în continuare îi prestează servicii juridice lui Filat și îi apără drepturile și interesele legale. Pentru a nu admite interpretări eronate legate de suma datoriei, menționez că aceasta vizează inclusiv plățile cuvenite avocaților din SUA, Germania, Romania și RM pentru serviciile juridice prestate în favoarea lui Filat. Timp de aproape 2 ani, echipa noastră de avocați, a îndeplinit un volum mare de lucru în acest dosar complex. Pentru a exclude speculațiile de orice gen, punctez că, nu există nici un fel de disensiuni între Biroul nostru de avocați și Domnul Filat”, anunță Igor Popa

Cu toate acestea procesul va continua, următoarea ședință în acest litigiu va avea loc pe 16 noiembrie 2017 la Curtea de Apel Chișinău.

Anterior procese cu pretenții financiare față de Vlad Filat a inițiat și fosta soție Sanda Diviricean.

Filat, primul premier condamnat 

Fostul premier Vlad Filat a fost reținut pe 15 octombrie 2015, în baza unui mandat emis de Centrul Național Anticorupție. Asta după ce Parlamentul l-a lăsat fără imunitate parlamentară, la solicitarea procurorului general, Corneliu Gurin pentru a fi cercetat într-un dosar penal pentru corupere pasivă și trafic de influență.

Arestarea și condamnarea lui Filat s-a datorat autodenunțului afaceristului Ilan Shor, care a declarat ca i-ar fi dat în ultimii ani bani și bunuri în valoare de 250 de milioane de dolari, dar instanța a luat în considerare doar probele pentru o sumă de zece ori mai mică - de circa 26 milioane de euro și la condamnat la 9 ani închisoare..

Filat a negat în repetate rânduri acuzațiile, declarând că este victima unei răfuieli politice a fostului său partener de guvernare, democratul Vlad Plahotniuc. Acesta dezminte la rândul său că ar fi implicat.

De notat că Vlad Filat a fost premier în perioada septembrie 2009-martie 2013, fiind demis de Parlament pentru acte de corupție.

Citiți și: Dosarul Vlad Filat și victima Ilan Shor



Oportunitati