Cu cât se va vinde cetățenia Moldovei: de la 100.000 la 250.000 de euro

shadow
Joi, 28.09.2017 05:50   4379
Guvernul a decis miercuri aprobarea Regulamentul care le oferă străinilor posibilitatea să obțină cetățenia Republicii Moldova în schimbul unei sume importante de bani investiți în țara noastră.

Documentul prevede că cetățenia Republicii Moldova poate fi acordată la cererea cetățeanului străin sau apatridului care cunoaște și respectă prevederile Constituției, are o bună reputație economică și financiară, și care nu prezintă pericol sau risc pentru ordinea publică și securitatea statului.

Contribuție de 100.000 de euro, sau investiție de 250.000 de euro

Valoarea minimă a contribuției nerambursabile la Fondul de investiții publice pentru dezvoltare durabilă constituie echivalentul a 100.000 de euro, iar valoarea minimă a investiției, în cel puțin unul din domeniile de dezvoltare strategică a Republicii Moldova, constituie echivalentul a 250.000i de euro.

Contribuția la Fondul de investiții publice pentru dezvoltare durabilă se varsă în monedă națională, euro, franci elvețieni sau dolari SUA, la contul bancar al Instituției publice „Fondul de Dezvoltare Durabilă Moldova”.

Citiți și: FMI: Cetățenia pe bani poate aduce milioane, dar ne poate băga în belele

Investiția în domeniile de dezvoltare strategică a Republicii Moldova se efectuează în baza unui plan de
investiții pentru o perioadă de cel puțin 60 de luni, aprobat de o Comisie specială.

Potrivit Regulmentului, domeniile de dezvoltare strategică ale Republicii Moldova sunt următoarele: 

1) dezvoltarea sectorului imobiliar prin procurarea și deținerea în proprietate, pentru o perioadă neîntreruptă de cel puțin 60 de luni, a unui sau mai multor bunuri imobile cu valoare de piață totală, la data efectuării investiției, de cel puțin 250.000 de euro; 

2) dezvoltarea sectorului financiar public și a investițiilor publice prin procurarea și menținerea în proprietate a valorilor mobiliare de stat emise în acest scop, pentru o perioadă de cel puțin 60 de luni, în valoare de cel puțin 250.000 de euro

În plus doritorii vor trebui să demonstreze că ei și membrii familiilor lor nu au datorii la bugetul public, nu prezintă un pericol sau risc pentru ordinea publică, dețin o bună reputație economică și financiară, membrii familiei sau persoanele aflate la întreținerea acestora nu sunt dați în căutare de către Organizația Internațională a Poliției Criminale (INTERPOL), la momentul solicitării dobîndirii cetățeni.

Advertisement

etc.

Milionari străini au primit deja cetățenie 

De notat că și în trecut cetățeni străini cu bani obțineau cetățenia Moldovei în condiții nu tocmai transparente, iar dacă și plăteau bani pentru asta, aceștia nu ajungeau în vistieria statului. Elocvent este cazul bancherului rus Gherman Gorbunțov (fugar la Londra, unde se ascunde de justiția din Moldova), care a primit în iulie 2009, cetățenie în condiții foarte suspecte, și se vehiculează că a plătit între 500.000 și un milion de dolari.

Totodată chiar recent președintele Igor Dodon a oferit cetățenie unor oameni de afaceri străini.

O analiză realizată de EuroPass, atenționa și asupra riscurilor majore propagate printr-un astfel de program de cetățenie economică, fără o verificare riguroasă a pretendenților ar putea duce la apariția unor probleme majore și chiar la prejudicii financiare.

Un studiu FMI dedicat acestui subiect menționa că un "proces riguros de due dilligence pentru cererile de cetățenie este esențial pentru a exclude riscurile potențiale grave de integritate și de securitate. Un cadru cuprinzător este necesar pentru a reduce utilizarea opțiunilor de investiții ca rute pentru spălarea banilor și finanțarea activității criminale. Aceste garanții sunt parte integrantă a succesului programelor de cetățenie economică”. 

Totodată, FMI mai constată că un nivel ridicat de transparență în ceea ce privește solicitanții programului de cetățenie economică va spori și mai mult reputația și durabilitatea programului. 

„Aceasta ar putea include chiar o listă disponibilă publică a cetățenilor naturalizați. Respectarea rigorilor internaționale privind transparența și schimbul de informații fiscale ar reduce incidența utilizării abuzive a programelor în scopul evaziunii fiscale sau a altor activități ilicite și ar reduce la minimum riscul presiunii internaționale adverse”, mai susțin experții FMI.

Cetățenie pentru oligarhi

Luna trecută, organizația anticorupție Transparency International Moldova a atras atenția că este vorba, practic, despre “vânzarea” cetățeniei moldovene străinilor.

O anchetă realizată de publicația britanică Guardian a scos la iveală că un program similar derulat din 2013 de Cipru a permis obținerea cetățeniei acestui stat UE de către mai mulți controversați oligarhi ruși și ucraineni. dar și a unor indivizi cu influență politică considerabilă.

Un fost membru al parlamentului rus, fondatorii celei mai mari bănci comerciale din Ucraina și un miliardar din jocuri de noroc se numără printre noili cetățeni ai Ciprului

Guvernul Ciprului a câștigat din acest program mai mult de 4 miliarde de euro începând cu anul 2013, oferind cetățenie pentru super-bogați, acordându-le dreptul de a trăi și de a lucra în întreaga Europă în schimbul investițiilor în numerar. Peste 400 de pașapoarte au fost emise prin acest sistem numai anul trecut.

Politicienii europeni se arată îngrijorați de extinderea fenomenului, spunând că schemele subminează conceptul de cetățenie. Ana Gomes, deputat în Parlamentul European, a descris acordarea de cetățenie prin schema "vize de aur" drept "absolut imorală și perversă".



Oportunitati