Compania milionarului Stati a pus sechestru pe active de 100 milioane dolari ale Kazahstanului

shadow
Miercuri, 27.09.2017 15:50   17407
Pe 20 septembrie 2017, Curtea Supremă de Justiție din Suedia a respins demersul Kazahstanului de suspendare a executării deciziei irevocabile a arbitrajului internațional, conform căreia Kazahstanul este obligat să achite despăgubiri lui Anatol și Gabriel Stati, companiilor Ascom Grup SA și Terra Raf Trans Traiding Ltd peste jumătate de miliard de dolari.

Astfel tentativa Kazahstanului de a suspenda executarea hotărârii judecătorești definitive din Suedia în litigiul cu Anatol Stati și alții (Anatolie și Gabriel Stati, Ascom Grup SA și Terra Raf Trans Traiding Ltd) a eșuat.

Sechestru pe active de 100 de milioane de dolari

În consecință compania a inițiat proceduri de sechestrare a proprietăților Republicii Kazahstan din diferite jurisdicții internationale, întru executarea forțată a deciziei din decembrie 2016 a Curții de Apel a districtului Svea din Stokholm, Suedia, care a constatat că Kazahstanul a încălcat prevederile Tratatului Internațional cu privire la Carta Energetică în raport cu Ascom Group SA și partenerii săi.

Citiți și: Cine a lăsat Republica Moldova fără gaze ieftine din Kazahstan

Decizia oferă posibilitatea de a pune sechestru și de recupera în sfârșit banii pe care urma să îi achite încă trei ani în urmă drept despăgubire Kazahstanul.

"Astfel s-a obținut aplicarea sechestrului pe unele active ale Kazahstanului, deținute în Suedia, valoarea cărora se ridică la circa 100 milioane dolari. Unele dintre acestea în scurt timp ar putea fi scoase la licitație pentru a încasa banii", a declarat pentru Mold-Street, Grigore Pisica, șeful Serviciului Juridic al Ascom Grup.

Potrivit lui Pisica, în Suedia a fost mai ușor pentru că decizia arbitrajului internațional a fost luată chiar în această țară și respectiv nu e nevoie de procedură de legalizare.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament

Teme: Energetica și industria   Litigii comerciale   Relații internaționale  

Advertisement

Oportunitati