Headmaster pagini articole deschise --- Fincombank
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte

 • La Palatul Republicii pe 15 decembrie are loc Vernisajul Vinului - ”Visul unei nopți de iarnă”.
 • În perioada 12-26 decembrie MAIB vinde la licitații peste 426.000 de acțiuni nominative de clasa 1, prin intermediul Bursei de Valori a Moldovei.
 • Pe 31 decembrie 2017 expiră Sistemul de Preferințe Generale acordat de SUA pentru stimularea exporturilor moldovenești în Statele Unite.
 • Moldexpo
  Pe 29 martie - 1 aprilie are loc expoziția specializată de turism, agrement şi hoteluri ”Tourism. Leizure. Hotels”.
 • În perioada 25-28 aprilie la Moldexpo are loc expoziţia internaţională de tehnologii, echipamente, scule şi materiale pentru construcţii ”Moldconstruct”.
 • Pe 25-28 aprilie Moldexpo găzduiește expoziţia de tehnologii de conservare a energiei, instalaţii termice şi de alimentare cu gaze ”Moldenergy”.
 • La Chișinău are loc expoziţia specializată de produse alimentare şi materii prime pentru producerea acestora, ”Food & Drinks” (10-13 mai 2018).
 • În perioada 10-13 mai 2018 are loc expoziția internaţională de echipamente şi tehnologii pentru industria alimentară şi de prelucrare ”Food Technology”.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.

Compania milionarului Stati a pus sechestru pe active de 100 milioane dolari ale Kazahstanului

1
 • Grupul Ascom ar fi investit circa 1,5 miliarde de dolari în exploataţiile petroliere şi gaziere din Kazahstan
  Foto: ascom-sa.com
Miercuri, 27.09.2017 15:50   15153

Pe 20 septembrie 2017, Curtea Supremă de Justiție din Suedia a respins demersul Kazahstanului de suspendare a executării deciziei irevocabile a arbitrajului internațional, conform căreia Kazahstanul este obligat să achite despăgubiri lui Anatol și Gabriel Stati, companiilor Ascom Grup SA și Terra Raf Trans Traiding Ltd peste jumătate de miliard de dolari.

Astfel tentativa Kazahstanului de a suspenda executarea hotărârii judecătorești definitive din Suedia în litigiul cu Anatol Stati și alții (Anatolie și Gabriel Stati, Ascom Grup SA și Terra Raf Trans Traiding Ltd) a eșuat.

Sechestru pe active de 100 de milioane de dolari

În consecință compania a inițiat proceduri de sechestrare a proprietăților Republicii Kazahstan din diferite jurisdicții internationale, întru executarea forțată a deciziei din decembrie 2016 a Curții de Apel a districtului Svea din Stokholm, Suedia, care a constatat că Kazahstanul a încălcat prevederile Tratatului Internațional cu privire la Carta Energetică în raport cu Ascom Group SA și partenerii săi.

Citiți și: Cine a lăsat Republica Moldova fără gaze ieftine din Kazahstan

Decizia oferă posibilitatea de a pune sechestru și de recupera în sfârșit banii pe care urma să îi achite încă trei ani în urmă drept despăgubire Kazahstanul.

"Astfel s-a obținut aplicarea sechestrului pe unele active ale Kazahstanului, deținute în Suedia, valoarea cărora se ridică la circa 100 milioane dolari. Unele dintre acestea în scurt timp ar putea fi scoase la licitație pentru a încasa banii", a declarat pentru Mold-Street, Grigore Pisica, șeful Serviciului Juridic al Ascom Grup.

Potrivit lui Pisica, în Suedia a fost mai ușor pentru că decizia arbitrajului internațional a fost luată chiar în această țară și respectiv nu e nevoie de procedură de legalizare.


Acest articol este doar pentru abonați.

print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Energetica și industria   Litigii comerciale   Relații internaționale  
pentru a vedea articolul intreg pentru a vedea toate articolele
03 Decembrie 2017 Joburi
25 Noiembrie 2017 Joburi
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close