Guvernul face pace cu Comunitatea Evreiască

shadow
Luni, 25.09.2017 05:49   1361
După un litigiu de aproape trei ani, Agenția Proprietății Publice (APP) și AO Comunitatea Evreiască din Republica Moldova au încheiat pe 20 septembrie, o tranzacție de împăcare în cazul litigiului iscat în jurul fostei sinagogi din strada Rabbi Ţirilson.

Astfel renasc speranțele că fosta sinagogă din Chișinău, monument de arhitectură de la începutul secolului XX, ajunsă din cauza nepăsării autorităților o adunătură de pietre, va fi în sfârșit restaurată.

Au vândut sinagoga, chiar dacă se afla sub sechestru

Clădirea a fost distrusă treptat, atât ca urmare a războiului doi mondial, dar și a indiferenței autorităților. În plus în martie 1977, acoperișul s-a prăbușit în urma cutremurului și de atunci nu a mai fost renovată. La sfârșitul anului 2010, Comunitatea Evreiască a răscumpărat cu cinci milioane de lei ruinele complexului, aflat în gestiunea întreprinderii de stat Poligraf Service. Totodată s-a angajat că în decurs de trei ani să investească сirca 15 milioane lei în restaurarea monumentului de arhitectură.

Deși a elaborat un amplu proiect de renovare costurile căruia depășeau de câteva ori suma inițială, Comunitatea Evreiască nu a reușit să înceapă lucrările. Or, s-a depistat că proprietățile fostei întreprinderi Poligraf Service se aflau sub sechestru din cauza unui litigiu inițiat chiar de fostul director al întreprinderii de stat și respectiv nu puteau fi obținute nici autorizațiile necesare pentru inițierea lucrărilor.

Ulterior s-a constatat că Agenția știa despre litigiu, dar cu toate acestea a vândut obiectivul și a încasat banii.

Războiul din instanțe

Mai mult! La finele anului 2014, APP s-a adresat în instanță cu cererea de a desface contractul de investiții, pe motivul neonorării obligațiilor contractuale.

 

Acest articol este doar pentru abonați.

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Litigii comerciale   Construcții și imobiliare   Corupția  

Advertisement

Oportunitati