Când și unde s-a decis mutarea Trezoreriei de la Cahul la Comrat

shadow
Luni, 18.09.2017 15:41   4958
Procesul de reformare și reorganizare a instituțiilor de stat a început să dea rezultate, unele însă destul de controversate. Astfel Guvernul a decis că o serie de structuri de stat să aibă sediu regional la Comrat în loc de Cahul.

Potrivit unei declarații a Asociației Experts for Security and Global Affairs (ESGA) din Moldova, la începutul lunii septembrie, funcționarii publici din Sudul Republicii Moldova au fost anunțați că, începând cu data de 15 octombrie 2017, vor raporta toate situațiile financiare către Trezoreria Teritorială din Comrat.

Cine a decis mutarea Trezoreriei de la Cahul la Comrat

"Acest lucru i-a luat prin surprindere pe angajații din sectorul public responsabili cu aceste activități, dar și pe agenții economici din sectorul privat din sudul Moldovei, care până acum raportau situațiile financiare către autoritățile raionale....Potrivit anunțului verbal, acțiunile fac parte din procesul de reformă fiscală promovată de autoritățile centrale" se arată în declarație.

Curioasă este însă epopeia acestei decizii. Astfel pe 21 august 2017, Ministerul Finanțelor propune spre dezbateri publice "Proiectul HG pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea și funcționarea Ministerului Finanțelor" în care este prevăzută crearea a cinci trezorerii.

Trezoreria Regională Chișinău – bugetul de stat (cu statut de direcție generală); 
Trezoreria Regională Nord (cu statut de direcție generală) - la Bălți;
Trezoreria Regională Sud (cu statut de direcție generală) - la Cahul;
Trezoreria Regională Centru (cu statut de direcție generală) - la Chișinău;
Trezoreria Regională Comrat (cu statut de direcție) - la Comrat.

Advertisement


Pe 30 august, în cadrul ședinței de Guvern este prezentat proiectul de hotărâre, din care lipsește trezoreria de la Cahul și rămâne doar cea de la Comrat pe zona de sud. 

Asta chiar dacă în nota informativă a mai rămas argumentul că proiectul are ca scop "consolidarea sistemului trezorerial, prin întărirea capacităților trezoreriilor teritoriale actuale (cele 38 trezorerii teritoriale se reorganizează în 5 trezorerii regionale)".

Totodată Guvernul aprobă proiectul "cu remarca raportorului că proiectul va fi definitivat în conlucrare cu Centrul pentru Implementarea Reformelor".

Iurie Ciocan, șeful Centrului pentru Implementarea Reformelor, a precizat pentru Mold-street că decizia respectivă a aparținut Ministerului Finanțelor și că în general nu vede aici o problemă.

"În ceea ce privește structura, organigrama etc, documentele au fost elaborate și aprobate așa cum a fost viziunea Ministerului Finanțelor. Noi nu avem nicio treaba că asta", a precizat Iurie Ciocan.

De notat că la doar câteva zile după adoptarea deciziei, Pavel Filip a vizitat UTA Găgăuzia.

Şi Fiscul se mută de la Cahul la Comrat

În același timp potrivit experților și alte instituții care oferă servicii deconcentrate vor fi transferate din centrele raionale din sudul țării la Comrat și Cimișlia.

Așa e cazul Fiscului care începând cu data de 1 aprilie 2017, are patru Direcții de administrare fiscală teritoriale. Acestea sunt: Direcția Nord – Bălți, Direcția Centru – Ialoveni, Direcția Sud – Comrat, și municipiul Chișinău. Interesant este că, în pofida reorganizării, din cei 1892 de angajați, rămâne numărul de...1892 de angajați ai Serviciului Fiscal.

"Acest lucru ne amintește de afirmația bașcanului autonomiei Găgăuze, Irina Vlah, care declara în martie 2017: “Capitala Sudului Moldovei trebuie mutată de la Cahul la Comrat.” Ea a recunoscut în același discurs că Gagauzia nu a fost niciodată centrul sudului: ”Găgăuzia nu a fost niciodată un centru al Sudului. Dar am reușit să convingem Ministerul Finanțelor și Inspectoratul Fiscal ca Inspectoratul Fiscal al Sudului să fie deschis la noi, în orașul Comrat. Acesta este un precedent excelent, când centrul Sudului se mută de la Cahul la Comrat.”, se arată în declarația ESGA.

Citiți și: Statistica îl bate pe Dodon: Cine au fost în 2016 principalii „sponsori” ai MoldoveiOportunitati