Cum Rusia ne-a lăsat fără circa 1,5 miliarde de dolari

shadow
Joi, 14.09.2017 07:10   5473
Cele două embargouri din 2006 și din 2013, cât și alte restricții impuse de Rusia la exporturile de vinuri din Moldova pe piața rusească au provocat pierderi directe de peste 200 de milioane de dolari, iar valoarea veniturilor ratate se ridică la peste 1,5 miliarde dolari, arată o analiză realizată de specialiștii Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV).

Ca urmare a acestor embargouri sectorul vitivinicol a fost lovit de o recesiune profundă, ce a dus la reducerea de trei ori a exporturilor de vinuri: de la 360 milioane dolari în 2005 la doar 102 milioane dolari în 2016. 

Proporțiile dezastrului provocat de Rusia

De asemenea peste 80 de vinării au falimentat, suprafața plantațiilor de viță de vie s-a redus cu peste 80.000 de hectare, sau cu circa 40%, afectând grav lanțul de producere. Totodată ramura a pierdut peste 1.200 de specialiști în domeniu, se arată în studiul ONVV.

În plus imaginea produselor Republicii Moldova a fost grav afectată. Pierderile financiare și impactul distructiv încă nu a fost pe deplin recuperat, iar industria vitivinicolă din Moldova a fost impusă să se reinventeze în condițiile unei crize sistemice ce a durat peste 5 ani.

"Din cauza acestor restricții și embargouri țara noastră a pierdut din 2006 și până în prezent anual cel puțin câte un punct procentual din produsul intern brut, iar efectele negative le-au resimțit toate ramurile economiei naționale", descrie proporțiile dezastrului, economistul Andrei Crigan, autorul studiului.

Cum a renăscut sectorul

Gheorghe Arpentin, Directorul Oficiului Național al Viei și Vinului este mai direct și compară lovitura dată de Rusia vinificației și viticulturii din Moldova cu prejudiciile provocate de filoxeră (o boală ce a distrus practic 90% din plantațiile de viță de vie) sectorului vitivinicol în secolul XIX.

"Embargoul din martie 2006 a generat și o panică în mediul de afaceri. Sectorul privat din domeniul vitivinicol era practic paralizat și a fost nevoie de câțiva ani ca să ne unim eforturile și să ieșim împreună din acest impas", a declarat Gheorghe Arpentin.

 

Acest articol este doar pentru abonați.

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Tehnologii informaționale   HoReCa   Comerț extern și datoriile   Relații internaționale  

Advertisement

Oportunitati