Headmaster pagini articole deschise --- Fincombank
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte

 • Curtea de Apel Chișinău
  Este examinată cauza civilă SA Rețelele Electrice de Distribuție Nord vs Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.
 • Curtea de Apel Chișinău
  Pe 24 octombrie SRL Building Astrom se judecă cu Inspectoratul Ecologic de Stat, SRL Total Construct Ideal, SRL Metaltrade International, SRL Kingspan, și un Centrul de Sănătate Publică.
 • Curtea de Apel Chișinău examinează pe 24 octombrie cauza civilă Basconlux SRL vs Inspectoratul Fiscal Principal de Stat.
 • Cu începere din 1 decembrie 2017 cetățenii români pot intra în Canada fără vize.
 • În perioada 12-26 decembrie MAIB vinde la licitații peste 426.000 de acțiuni nominative de clasa 1, prin intermediul Bursei de Valori a Moldovei.
 • Pe 31 decembrie 2017 expiră Sistemul de Preferințe Generale acordat de SUA pentru stimularea exporturilor moldovenești în Statele Unite.
 • Moldexpo
  Pe 29 martie - 1 aprilie are loc expoziția specializată de turism, agrement şi hoteluri ”Tourism. Leizure. Hotels”.
 • În perioada 25-28 aprilie la Moldexpo are loc expoziţia internaţională de tehnologii, echipamente, scule şi materiale pentru construcţii ”Moldconstruct”.
 • Pe 25-28 aprilie Moldexpo găzduiește expoziţia de tehnologii de conservare a energiei, instalaţii termice şi de alimentare cu gaze ”Moldenergy”.
 • La Chișinău are loc expoziţia specializată de produse alimentare şi materii prime pentru producerea acestora, ”Food & Drinks” (10-13 mai 2018).
 • În perioada 10-13 mai 2018 are loc expoziția internaţională de echipamente şi tehnologii pentru industria alimentară şi de prelucrare ”Food Technology”.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.

Cum Rusia ne-a lăsat fără circa 1,5 miliarde de dolari

1 2 3
 • Producţia de vinuri a renăscut în pofida embargourilor ruseşti
  Foto: mold-street.com
 • Autorităţile şi vinificatorii susţin că sectorul se dezvoltă şi graţie asistenţei externe
  Foto: mold-street.com
 • Vinificatorii au ratat în 12 ani venituri de 27 miliarde de lei
  Foto: mold-street.com
Joi, 14.09.2017 07:10   2002

Cele două embargouri din 2006 și din 2013, cât și alte restricții impuse de Rusia la exporturile de vinuri din Moldova pe piața rusească au provocat pierderi directe de peste 200 de milioane de dolari, iar valoarea veniturilor ratate se ridică la peste 1,5 miliarde dolari, arată o analiză realizată de specialiștii Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV).

Ca urmare a acestor embargouri sectorul vitivinicol a fost lovit de o recesiune profundă, ce a dus la reducerea de trei ori a exporturilor de vinuri: de la 360 milioane dolari în 2005 la doar 102 milioane dolari în 2016. 

Proporțiile dezastrului provocat de Rusia

De asemenea peste 80 de vinării au falimentat, suprafața plantațiilor de viță de vie s-a redus cu peste 80.000 de hectare, sau cu circa 40%, afectând grav lanțul de producere. Totodată ramura a pierdut peste 1.200 de specialiști în domeniu, se arată în studiul ONVV.

În plus imaginea produselor Republicii Moldova a fost grav afectată. Pierderile financiare și impactul distructiv încă nu a fost pe deplin recuperat, iar industria vitivinicolă din Moldova a fost impusă să se reinventeze în condițiile unei crize sistemice ce a durat peste 5 ani.

"Din cauza acestor restricții și embargouri țara noastră a pierdut din 2006 și până în prezent anual cel puțin câte un punct procentual din produsul intern brut, iar efectele negative le-au resimțit toate ramurile economiei naționale", descrie proporțiile dezastrului, economistul Andrei Crigan, autorul studiului.

Cum a renăscut sectorul

Gheorghe Arpentin, Directorul Oficiului Național al Viei și Vinului este mai direct și compară lovitura dată de Rusia vinificației și viticulturii din Moldova cu prejudiciile provocate de filoxeră (o boală ce a distrus practic 90% din plantațiile de viță de vie) sectorului vitivinicol în secolul XIX.

"Embargoul din martie 2006 a generat și o panică în mediul de afaceri. Sectorul privat din domeniul vitivinicol era practic paralizat și a fost nevoie de câțiva ani ca să ne unim eforturile și să ieșim împreună din acest impas", a declarat Gheorghe Arpentin.

Citiți și:

Moldova, fruntașa embargourilor impuse de Rusia 

Vasile Luca, vice-ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului  consideră că e o minune faptul că sectorul a rezistat și s-a refăcut.

"Efectele acestor embargouri se resimt și astăzi, dar putem spune că sectorul a rezistat și a renăscut. Dovadă sunt rezultatele din ultimii ani", a adăugat oficialul, 

UE a devenit piață tradițională pentru vinificatorii moldoveni

Potrivit lui Luca un punct de cotitură a fost armonizarea legislației din domeniu a Moldovei cu cea a UE și crearea acestui parteneriat public-privat care este Oficiul Național al Viei și Vinului.

Acest articol este doar pentru abonați.

print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Tehnologii informaționale   HoReCa   Comerț extern și datoriile   Relații internaționale  
pentru a vedea articolul intreg gratis pentru a vedea toate articolele
Urmariti-ne pe retelele sociale
la nunta

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.