O companie italiană vrea să facă la Otaci un hub logistic regional

shadow
Vineri, 15.09.2017 09:50   2607
Zona Antreprenoriatului Liber - Parcul de Producție Otaci-Business (ZAL PP Otaci-Business), care în ultimii ani de abia mai activa și demonstra cele mai slabe performanțe, începe să își revină și a atras deja câțiva investitori. La rând sunt și alții.

Igor Cibotaru, care din noiembrie 2016 este noul administrator al zonei economice, explică stagnarea în care s-a pomenit în ultimii ani ZAL PP Otaci-Business prin slaba promovare a zonei economice.

„Un alt factor ce a influențat dezvoltarea este suprafața mică a zonei și în acest caz nu putem vorbi de atragerea unui investitor mare de talia Draexlmaier sau Gebauer la ZEL Bălți. În aceste condiții vom miza pe investitori mici și mijlocii, și de asemenea pe antreprenorii locali care produc pentru export”, explică administratorul.

Investiții de 10 milioane de dolari în fabrică de beton

Activitățile de dezvoltare a acestei platforme industriale inițiate de noul administrator în strânsă colaborare cu Ministerul Economiei și Infrastructurii și MIEPO dau deja rezultate.

Primul proiect investițional este o fabrică de beton celular autoclavizat, care ar urma să fie construită de BCA Factory SRL, în cadrul căreia sunt planificate investiții de circa 10 milioane dolari, ceea ce va permite crearea a 700 locuri de muncă, iar întreprinderea ar urma să activeze în trei schimburi, adică în ciclu neîntrerupt.

„Este o investiție americană și în prezent are loc reconstrucția fostei fabrici de articole din beton. În cadrul acestui proiect investițional, noi vrem să realizăm și unul social. Astfel, energia termică generată în exces de instalațiile de producere vrem să o livrăm gratuit grădinițelor, școlilor și altor instituții sociale din oraș”, spune Cibotaru.

Un alt rezident este compania Teh-Alco, care a lansat deja producția de degivrant (lichid pentru spălarea parbrizelor auto), care este exportat în totalitate. Aici lucrează 15 persoane și chiar dacă e o investiție mică, are un randament mare. Dar proprietarii vor să își diversifice producția și vor instala linii de producere și pentru alte tipuri de mărfuri de întreținere a automobilelor.

Mini rafinărie la Otaci

Alte două companii intenționează să dezvolte producție cu petroliere. E cazul Zeratus-Prim SRL, care se ocupă deja de procesarea produselor petroliere, pe care le exportă în Ucraina.

Un alt rezident AIK Petroleum, vrea chiar să instaleze la ZAL PP Otaci-Business o mini rafinărie modulară de petrol, iar investiția planificată este 5-6 milioane dolari. Compania dorește să exporte în UE și Ucraina.

Italienii vor să creeze un hub logistic la Otaci

Ultimii care au vizitat zona liberă de la Otaci au fost reprezentanții companiei Industrie Celtex Spa din Italia.

Advertisement

Aceștia sunt în căutarea oportunităților de a fonda în Republica Moldova o fabrică de producere a obiectelor igienice, destinate exportului. Potrivit lui Cibotaru, compania Celtex urmărește să-și extindă vânzările pe piața CSI.

„Ei au ajuns la concluzia că soluția ar fi optimizarea costurilor de producere și logistică prin plasarea unei fabrici anume în ZAL PP Otaci Business. Investițiile urmează a fi de la 3-4 milioane euro inițial. În urma vizitei la ZAL PP Otaci Business a fost identificată infrastructura necesară lansării proiectului Industrie Celtex în Republica Moldova. Inițial vor fi puse la dispoziție aproximativ 13 000 metri pătrați de spații. Compania Industrie Celtex este gata să investească în îmbunătățirea spațiilor menționate anterior”, a precizat Cibotaru.

Directorul de vânzări al Celtex, Daniele Mamoli, a anunțat în cadrul unei întrevederi la Ministerul Economiei și Infrastructurii că intenționează să investească în deschiderea unei fabrici de producere a hârtiei igienice și produselor conexe, orientate spre export.

Angajații vor fi instruiți de inginerii companiei Industrie Celtex din Italia, iar gama de produse va cuprinde toate produsele ce țin de hârtia igienică, de la șervețele până la elemente de celuloză pentru medicină, automotive etc. În plus, Celtex vrea să creeze un HUB logistic, care să aprovizioneze cu produse finite distribuitorii Industrie Celtex în raza de 1000 – 1500 km de Otaci.

Citiți și: Gigantul german Draexlmaier va deschide la toamnă a treia fabrică în Moldova

Directorul MIEPO, Vitalie Zaharia, a declarat în cadrul unei întâlniri cu investitorii italieni că autoritățile depun toate eforturile pentru crearea unui mediu favorabil pentru activitatea investitorilor și a salutat inițiativa de a investi în țara noastră, menționând că compania italiană poate beneficia de condiții preferențiale oferite de zonele economice libere acordate investitorilor pe aceste platforme.

Mai mult, MIEPO s-a angajat să colaboreze mai activ cu ZAL PP Otaci-Business în realizarea planurilor de dezvoltare pentru perioada 2017-2019, prin semnarea unui acord de parteneriat. De asemenea, echipa MIEPO va acorda mai mult suport rezidenților, le va oferi consultanță la identificarea partenerilor de afaceri și informații detaliate privind condițiile de export, ghiduri informaționale, studiii de piață, materiale promoționale, ș.a.

Grupul Industrie CELTEX cuprinde mai multe companii, ca Cartiera San Lorenzo, Celtex France, Cartiera Pratolungo, Parcul fotovoltaic din Montecarlo, Toscofibra, RosaUp, Punta Punta System, Tissu, Trend Ubimaior, și Grupul Hecatec din Germania. Domeniul de activitate este producerea și comercializarea obiectelor igienice, instrumentelor medicale, logistică.

În 19 ani, s-au investit mai puțin de 5 milioane dolari

De notat că ZAL PP Otaci-Business este cea mai mică și slab dezvoltată zonă economică liberă din țară. În prima jumătate a acestui an volumul vânzărilor nete de producție industrială a constituit doar 16,1 milioane lei, cel mai mic nivel între cele șapte ZEL din țară. Totuși e un progres față de zero vânzări în aceeași perioadă a anului trecut și în anii 2013-2015

Totodată valoarea investițiilor în cei 19 ani de activitate a ZAL PP Otaci-Business este de doar 4,7 milioane dolari, cel mai scăzut nivel între zonele economice libere. În plus aici munceau la mijlocul acestui an doar 60 de angajați.

Amplasare strategică

ZAL PP Otaci-Business a fost fondată în aprilie 1998 și are o amplasare geografică destul de strategică, ceea ce este un atu în dezvoltarea ei de mai departe. Zona se află la frontiera cu Ucraina, la doar 100 de metri de punctul vamal (feroviar). Totodată, prin Otaci trec cele mai importante trasee rutiere naționale și internaționale (spre Ucraina, Rusia și Belarus) care asigură legătura dintre Vestul și Estul Europei.

Toate obiectele industriale ale Parcului de Producție si subdiviziunile de deservire sunt legate prin șosele.
Centrul industrial al orașului dispune de un potențial de producție considerabil, deși în prezent capacitățile sale de producție sunt utilizate doar la nivelul de 10-30%. Potențialul de producere existent și perspectivele de consolidare a acestuia cu ajutorul investițiilor străine, infrastructura disponibilă și posibilitatea de dezvoltare a ei, precum și poziția geografică avantajoasă sunt un fundament pentru dezvoltarea durabilă a ZAL PP "Otaci – Business".Oportunitati