Un nou dosar penal pe numele primarului Chirtoacă. CNA a calculat un prejudiciu de 66 milioane lei

shadow
Joi, 07.09.2017 04:35   2356
Primarul municipiului Chișinău, suspendat din funcție, este cercetat penal într-o nouă cauză penală, în care este suspectat de depășirea atribuțiilor de serviciu. Ordonanța de bănuit a fost emisă miercuri, 6 septembrie, însă va fi adusă la cunoștință vineri, deoarece bănuitul s-a prezentat în fața procurorului fără avocați.

Potrivit unui comunicat de presă al Centrului Național Anticorupție, în perioada anilor 1998 – 2013, instanțele judecătorești au emis 383 de hotărâri prin care obligau Consiliul Municipal Chișinău (CMC) să asigure diferite persoane și familiile acestora cu spațiu locativ din fondul public de locuințe municipale.

Prețul includea și reparația apartamentelor

Astfel, în perioada 2012 – ianuarie 2017, Primăria capitalei, reprezentată de către Primarul General, Dorin Chirtoacă a încheiat tranzacții de împăcare cu persoanele pe care CMC era obligat să-i asigure cu locuințe.

Conform procurorilor, prin acordul comun al părților, s-a stabilit ca Primăria capitalei să achite creditorilor costul mediu al unui apartament, cu suprafețe diferite, în funcție de componența familiei, după proiectul „Prima Casă”, inițiat de Primăria Capitalei. Totodată, s-a convenit ca suma finală, achitată de Primăria mun. Chișinău, să fie de 664 euro pentru un metru pătrat, dintre care 564 euro - prețul mediu un metru pătrat la apartamentle în varianta albă, iar 100 euro pentru reprația unui metru pătrat.

Ulterior, primarul general, creditorii și executorii judecătorești au semnat câte un proces-verbal de consemnare a condițiilor tranzacțiilor de împăcare, potrivit cărora Primăria transferă banii pe conturile executorilor judecătorești.

Prejudiciu de 66,73 milioane lei

"Asta chiar dacă, potrivit hotărârilor instanțelor de judecată, CMC era obligat să acorde persoanelor și familiilor acestora spațiu locativ cu drept de folosință și nicidecum să acorde sume de bani pentru procurarea spațiului locativ în proprietate privată.

Primarul General urma să asigure executarea deciziilor consiliului local și să urmărească repartizarea fondului locativ, dar în nici un caz să nu aprobe bugetul local și modul de utilizare al acestuia, care este în competența de bază a Consiliului Municipal Chișinău, mai ales că nu există nici o decizie a CMC cu privire la împuternicirea primarului de a încheia astfel de tranzacții de împăcare cu creditorii", se arată în comunicatul CNA.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament





Teme: Infracțiuni economice   Corupția   Gestionarea banilor publici  

Advertisement

Oportunitati