Headmaster pagini articole deschise --- Fincombank
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte

 • Cu începere din 1 decembrie 2017 cetățenii români pot intra în Canada fără vize.
 • În perioada 12-26 decembrie MAIB vinde la licitații peste 426.000 de acțiuni nominative de clasa 1, prin intermediul Bursei de Valori a Moldovei.
 • Pe 31 decembrie 2017 expiră Sistemul de Preferințe Generale acordat de SUA pentru stimularea exporturilor moldovenești în Statele Unite.
 • Moldexpo
  Pe 29 martie - 1 aprilie are loc expoziția specializată de turism, agrement şi hoteluri ”Tourism. Leizure. Hotels”.
 • În perioada 25-28 aprilie la Moldexpo are loc expoziţia internaţională de tehnologii, echipamente, scule şi materiale pentru construcţii ”Moldconstruct”.
 • Pe 25-28 aprilie Moldexpo găzduiește expoziţia de tehnologii de conservare a energiei, instalaţii termice şi de alimentare cu gaze ”Moldenergy”.
 • La Chișinău are loc expoziţia specializată de produse alimentare şi materii prime pentru producerea acestora, ”Food & Drinks” (10-13 mai 2018).
 • În perioada 10-13 mai 2018 are loc expoziția internaţională de echipamente şi tehnologii pentru industria alimentară şi de prelucrare ”Food Technology”.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.

A fost descoperit un nou Laundromat, cel azer. Conexiunile cu Moldova

1
 • Schema Laundromatului azer
  Foto: occrp.org
Marţi, 05.09.2017 04:45   2908

Un grup de jurnaliști din cadrul OCCRP au descoperit că în anii 2012-2014, autoritățile din Azerbaidjan au folosit companii fictive din Marea Britanie (inclusiv două implicate și în Laundromatul moldovenesc) pentru spălarea a 2,9 miliarde de dolari.

Acești bani au fost folosiți pentru a mitui politicieni europeni care făceau lobby în interesele Azerbaidjanului în UE și au blocat rezoluțiile care condamnă încălcările drepturilor omului în fosta republică sovietică.

Citiți și: Procuratura: Peste 30 de persoane figurează în dosarul Laundromat

În timp ce încasau banii, politicienii europeni supravegheau, ca observatori, alegerile în care președintele Ilham Aliyev câștiga un nou mandat, declarându-le corecte în pofida criticilor opoziției și ale organismelor internaționale, sau promovau țara de la Marea Caspică ca un “teritoriu al toleranței”, se arată în investigația publicată de OCCRP, RISE Project și alte surse mass-media. 

Politicieni europeni, plătiți de Azerbaidjan

De exemplu Eduard Lintner, un cunoscut politician german, membru al partidului bavarez Uniunea Creștin-Socială, a primit 819.000 de euro, între 2012 și 2014, pe filiera azeră.

Litner a condus o echipă de observatori germani, în octombrie 2013, la alegerile prezidențiale din Azerbaidjan.

Italianul Luca Volonte, fost șef al grupului popularilor europeni din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, a fost un alt politician care a beneficiat de banii azerilor. Acesta a primit 1,9 milioane de euro prin intermediul fundației sale „Novae Terrae”.

La schimb, Volonte a încercat în 2013 să influențeze o decizie în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei împotriva unui raport care condamna Azerbaidjanul pentru crime împotriva drepturilor omului.  Politicianul italian este cercetat în țara sa pentru fapte de corupție în legătură cu fondurile primite de la azeri.

Au fost spălate 2,9 miliarde de dolari

Potrivit anchetei ar fi vorba de un fond de circa 2,9 miliarde de dolari/2,5 miliarde de euro, iar documentele financiare  au fost obținute de publicația daneză Berlinske, iar în centrul transferurilor a fost filiala unei puternice bănci europene.

Citiți și: RISE: Milioane de dolarispălați din Rusia, investiți în Moldova-Agroindbank

Danske Bank, cea mai mare bancă daneză și una dintre cele mai mari de pe continent, a închis ochii la tranzacții suspecte de spălare de bani, deși miliardele de euro au tranzitat filiala ei din Estonia.


Acest articol este doar pentru abonați.

print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Infracțiuni economice   Sistemul bancar și asigurările   Corupția  
pentru a vedea articolul intreg gratis pentru a vedea toate articolele
25 Octombrie 2017 Training
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close