A fost descoperit un nou Laundromat, cel azer. Conexiunile cu Moldova

shadow
Marţi, 05.09.2017 04:45   6328
Un grup de jurnaliști din cadrul OCCRP au descoperit că în anii 2012-2014, autoritățile din Azerbaidjan au folosit companii fictive din Marea Britanie (inclusiv două implicate și în Laundromatul moldovenesc) pentru spălarea a 2,9 miliarde de dolari.

Acești bani au fost folosiți pentru a mitui politicieni europeni care făceau lobby în interesele Azerbaidjanului în UE și au blocat rezoluțiile care condamnă încălcările drepturilor omului în fosta republică sovietică.

Citiți și: Procuratura: Peste 30 de persoane figurează în dosarul Laundromat

În timp ce încasau banii, politicienii europeni supravegheau, ca observatori, alegerile în care președintele Ilham Aliyev câștiga un nou mandat, declarându-le corecte în pofida criticilor opoziției și ale organismelor internaționale, sau promovau țara de la Marea Caspică ca un “teritoriu al toleranței”, se arată în investigația publicată de OCCRP, RISE Project și alte surse mass-media. 

Politicieni europeni, plătiți de Azerbaidjan

De exemplu Eduard Lintner, un cunoscut politician german, membru al partidului bavarez Uniunea Creștin-Socială, a primit 819.000 de euro, între 2012 și 2014, pe filiera azeră.

Litner a condus o echipă de observatori germani, în octombrie 2013, la alegerile prezidențiale din Azerbaidjan.

Italianul Luca Volonte, fost șef al grupului popularilor europeni din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, a fost un alt politician care a beneficiat de banii azerilor. Acesta a primit 1,9 milioane de euro prin intermediul fundației sale „Novae Terrae”.

La schimb, Volonte a încercat în 2013 să influențeze o decizie în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei împotriva unui raport care condamna Azerbaidjanul pentru crime împotriva drepturilor omului.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Infracțiuni economice   Sistemul bancar și asigurările   Corupția  

Advertisement

Oportunitati