Cine a făcut și face lobby pentru politicienii moldoveni în Statele Unite

shadow
Miercuri, 30.08.2017 06:03   9037
În ultimii doi ani cel mai activ își promovează imaginea în SUA Partidul Democrat din Moldova (PDM). Contractele executate și cele ce ar urma să fie realizate de firmele de lobby din SUA valorează peste un milion de dolari. Suma este de câteva ori mai mare decât au cheltuit restul moldovenilor în 25 de ani în aceleași scopuri.

Mold-Street a analizat contractele semnate de autoritățile de la Chișinău, de politicieni și de oameni de afaceri care și-au promovat imaginea și interesele în SUA.

Cine a fost primul lobbist al Moldovei în SUA

Primul contract ce apare în baza de date a Departamentului de Justiție, creată în baza Legii privind înregistrarea agenților străini (Foreign Agents Registration Act - FARA) datează cu martie 1993, când președintele Republicii Moldova Mircea Snegur a apelat la serviciile companiei de consultanță Hall, Dickler, Lawler, Kent & Friedman.

Conform documentului, firma de consultanță se angaja „să consilieze președintele Snegur în chestiuni juridice și economice asociate cu crearea și funcționarea economiei de piață în Moldova, precum și alte probleme relevante”.

Totodată în document se preciza că firma „nu a fost angajată și nu se implică în mod obișnuit în furnizarea de servicii de lobby, iar președintele Snegur poate, ocazional, să solicite ca Hall, Dickler, Lawler, Kent & Friedman să încerce să convingă, în numele său, oficialitățile Guvernului Statelor Unite să acorde ajutoare sub formă de servicii și/sau bani Republicii Moldova.

De toate urma să se ocupe Mark A. Meyer, partener al firmei. Într-un mesaj din 18 februarie 1993, Mircea Snegur îl înștiința pe Meyer despre faptul că firmei juridice Hall, Dickler, Lawler, Kent & Friedman i-a fost atribuit statutul de companie cu drept consultativ, iar Mark Meyer a fost numit „consilier special (nesalarizat) al președintelui Republicii Moldova”.

„În această calitate am dori să primim de la Dumneavoastră informații și consultații în problemele economice și juridice de creare și funcționare a economiei de piață”, se arată în mesaj. Care a fost durata contractului și ce costuri a implicat nu este precizat.

Consulul onorific al Moldovei, Voronin și chestiunea transnistreană

De notat că Mark Meyer continuă să ajute Moldova în promovarea imaginii și atragerii de investiții americane. El a fondat și conduce din 1993 Camera de Comerț Moldo-Americană din New York. În plus, este în prezent Consul Onorific al Republicii Moldova în statul New York.

Mark A. Meyer este un susținător al Republicii Moldova și a intervenit frecvent în apărarea independenței țării, optând pentru retragerea trupelor rusești din Transnistria. El a fost și unul din autorii studiului ”Dezghețarea unui conflict înghețat: Aspecte legale ale crizei separatiste din Moldova”, elaborat în 2006 de Asociația Baroului de Avocați ai Orașului New York, al cărui lider este tot el. 

Directorul IDIS Viitorul, Igor Munteanu, fost ambasador al Moldovei în SUA, susține că deși Mark Meyer și Asociația Baroului de Avocați ai Orașului New York au făcut o muncă extraordinară, impactul ei a fost minim.

„Raportul juridic a fost elaborat pentru uz intern. În baza lui, autoritățile de la Chișinău urmau să elaboreze un plan de acțiuni juridice, politice și diplomatice la nivel internațional prin care să oblige Rusia ca să își retragă trupele din Moldova și plătească și compensații țării noastre. Însă Voronin la făcut public documentul și în consecință totul a eșuat”, afirmă diplomatul.

Totodată Igor Munteanu consideră că prin ceea ce a făcut, Voronin a adus un prejudiciu uriaș intereselor Republicii Moldova.

Directorul IDIS Viitorul spune că avocatul american și partenerii săi nu au primit nici-un ban pentru studiu, dar sperau să își scoată cheltuielile ulterior când ar fi urmat să reprezinte Moldova în viitoarele procese contra Rusiei. De notat că Vladimir Voronin a apreciat meritele lui Mark Meyer, decorându-l în septembrie 2006 cu medalia Meritul Civic.

Guvernul vrea să negocieze cu șefi de companii din Fortune 500

La finele anului 1993, deja Guvernul Republicii Moldova apelează la serviciile altei companii, Casystems International, prin intermediul Camerei de Comerț Moldo-Americane din New York. Contractul semnat de prim-vicepremierul de atunci Nicolae Andronatii și Frank G. Hilton prevedea că firma de consultanță va reprezenta Republica Moldova în SUA, pentru a prezenta țara companiilor americane și atrage investiții din SUA în economia moldovenească.

De asemenea, Casystems International se angaja „să asiste Guvernul Republicii Moldova în negocierea împrumuturilor și granturilor disponibile de la Guvernul Statelor Unite”, dar și în relațiile cu FMI și Banca Mondială. Durata acestui acord nu era limitată în timp și nu implica taxe sau schimburi între companie și Moldova, iar Casystems era responsabil pentru propriile cheltuieli.

Compania se angaja să lucreze cu Camera de comerț moldo-americană și cu prim-vicepremierul Nicolae Andronati pentru a susține programul de privatizare în Moldova. Totodată, firma urma să coordoneze întâlniri ale prim-vicepremierului cu membrii Congresului și cu directorii generali ai companiilor incluse în clasamentul Fortune 500, pentru a prezenta oportunitățile de afaceri din Moldova, dar și pentru a asista guvernul acesteia în relațiile cu companiile private.

Potrivit acordului, Casystems urma să obțină 10% din profitul din toate proiectele comune care ar fi fost inițiate grație activității ei.

Cum a picat afacerea Mezon

Vor trece cinci ani până când cineva din Moldova va apela iarăși la serviciile unor companii de lobby din SUA. De astă dată o companie mixtă moldo-americană apelează la serviciile firmei McCaffrey Braley Inc.

Contractul semnat de Shellyn McCaffrey prevedea acordarea unor servicii companiei Mol-Med Ventures Inc din Tequesta, Florida. Ultima a semnat un contract cu întreprinderea Mezon din Moldova, pentru a exporta echipamente comerciale americane ce urmau să fie instalate și gestionate la Chișinău ca o companie comercială de producție și export, cu o implicare continuă a SUA.

Compania americană urma să ajute la identificarea posibilelor surse de finanțare pentru exportul echipamentelor americane și dezvoltarea afacerilor comerciale moldo-americane din străinătate și promovarea acesteia ca fiind importantă pentru interesele Moldovei. „Deoarece proiectul este de interes economic și comercial prioritar pentru Guvernul Republicii Moldova, președintele Republicii Moldova a luat în considerație o intervenție personală în proiect și dorește să-l promoveze (și poate și pe alții)”, se menționa în contract.

În august 2000, Mol-Med Ventures Inc. a participat la concursul de privatizare a SA Mezon și a fost selectată ca învingătoare. Compania urma să achite 150.000 de dolari, adică o sumă de nimic, dacă ținem cont de faptul că fosta uzină sovietică de componente militare era un veritabil gigant, iar până în anul 1990 acolo munceau circa 7.000 de angajați.

Advertisement

În afară de cei 150.000 de dolari, Mol-Med ar fi urmat ca în decurs de 30 de zile după semnarea contractului să achite datoriile de peste șapte milioane lei față de buget, dar și restanțele de circa 20 de milioane mărci germane ale subsidiarei Perfuzon. În plus, investitorii americani trebuiau să investească și circa 70 de milioane de dolari în uzină.

Tranzacția a picat și deja în octombrie 2000 a fost inițiată procedura de insolvență a SA Mezon, datoriile întreprinderii împreună cu subsidiara Perfuzon ajungând la 150 de milioane lei.

Americanii, moldovenii și Institutul Kurciatov

În octombrie 1999, autoritățile de la Chișinău apelează la serviciile lui John J. Gallagher pentru asistență în promovarea intereselor țării noastre în relația cu administrația SUA și cu membrii Congresului.

O altă componentă a acordului era atragerea de investiții americane în economia Moldovei, dar și în proiecte științifice și tehnologice comune moldo-ruso-americane cu Institutul Kurciatov din Rusia.

Din documente rezulta că acordul se bucura de sprijinul președintelui de atunci Petru Lucinschi.

Pe scenă apar milionarii moldoveni

După aceasta a urmat o pauză de un deceniu, până ca cineva din Moldova să apeleze la serviciile firmelor de lobby din SUA.

Acesta a fost milionarul Anatol Stati, care în 2009, când au luat amploare problemele în relația cu autoritățile Kazahstanului, a apelat prin intermediul firmei Tristan Oil la serviciile firmei americane Covington & Burling.

Contractul era în valoare de 100.000 de dolari, dar despre activitățile prevăzute sau rezultate nu se știe nimic. 

Plahotniuc și amendamentul Jackson-Vanik

Peste trei ani, în august 2012, a venit rândul lui Vlad Plahotniuc, pe atunci prim-vicepreședinte al Parlamentului, să apeleze la servicii de lobby. Contractul a fost semnat cu Mark Robertson, președintele firmei Potomac Global Advisors, LLC.

Potrivit acordului, Mark Robertson a fost de acord să ofere sprijin logistic lui Vlad Plahotniuc, care va conduce o delegație pentru a participa la International Leaders Forum (Forumul Internațional al Liderilor), organizat de Institutul Național Democrat, în colaborare cu Convenția Națională Democrată din Charlotte, în septembrie 2012.

Totodată, Potomac Global Advisors, LLC se angaja să acorde asistență în organizarea unor întâlniri bilaterale cu oficialități de la Casa Albă, Departamentul de Stat, Departamentul de Comerț, Senatul și Camera Reprezentanților din SUA. Una dintre chestiunile ce urma fi abordată în discuțiile cu oficialii americani era problema eliminării restricțiilor comerciale pentru Republica Moldova, adică abrogarea celebrului amendament Jackson-Vanik.

Amendamentul Jackson-Vanik a fost adoptat în 1974, în timpul Războiului Rece. Documentul presupune limitarea exportului pe piața americană a produselor din spațiul post-sovietic. Georgia a fost scoasă de sub incidența acestui amendament în anul 2000, Armenia în 2004, iar Ucraina în 2005. Moldova a fost scoasă de sub incidența acestui amendament abia în decembrie 2012, la pachet cu Rusia.

Ambasadorul moldovean din acea perioadă la Washington, Igor Munteanu, spune că tergiversarea eliminării acestor restricții se datora și faptului că mulți din decidenții din SUA continuau să considere Moldova o țară unde domină antisemitismul.

„A fost nevoie de eforturi foarte mari pentru a convinge senatorii și membrii Camerei Reprezentanților să abroge acest amendament în relația cu Moldova. Dacă alte țări apelau la serviciile unor firme de consultanță și lobby, noi din lipsă de bani am acționat prin intermediul întâlnirilor personale cu reprezentanții cabinetelor congresmenilor”, a precizat diplomatul.

Lobby pentru PLDM și Vlad Filat

În aprilie 2014, la serviciile de lobby ale companiei Fianna Strategies LLC apelează Partidul Liberal-Democrat din Moldova. De fapt, deși beneficiar era PLDM și liderul acesteia Vlad Filat, condamnat în 2016 la 9 ani închisoare, contractant era firma Kapital Invest Company SA din Iași, al cărei acționar majoritar era fostul premier.

Pentru 15.000 de dolari, Fianna Strategies urma să pregătească vizita lui Vlad Filat la Washington, să aranjeze întâlniri cu membrii Congresului și Administrației SUA, cu reprezentanți ai unor organizații de tip think-tank, mass-media etc. Peste cinci luni, în septembrie 2014, PLDM iarăși apelează la serviciile Fianna Strategies LLC. De această dată contractul în valoare de 20.000 de dolari este semnat chiar de Vlad Filat și Molly McKew, șefa firmei.

Fianna se angaja să furnizeze PLDM servicii de consultanță, asistență în construirea de parteneriate și relații cu persoane relevante din SUA, inclusiv din Administrație, Congres, mass-media și alte organizații.

La fel urma să acorde sprijin PLDM în organizarea de vizite în SUA, comunicarea în SUA a poziției PLDM, detalii despre situația internă din Moldova în contextul alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014. Peste un an, în august 2015, este semnat un nou contract, cu prevederi asemănătoare și termen de acțiune până pe 31 iulie 2016, doar că nu era precizat costul serviciilor.

Ce servicii a prestat Podesta pentru PDM

Cele mai valoroase contracte de lobby însă au fost semnate în ultimii doi ani de Partidul Democrat din Moldova cu firma Podesta Group.

Astfel pe 21 iunie 2016, Podesta Group a semnat un contract de lobby în valoare de circa 600.000 de dolari cu Partidul Democrat din Moldova. Acesta prevedea o serie de activități de PR a PDM și de asistare a acestui partid în dezvoltarea relațiilor moldo-americane.

Mold-Street a analizat ce activități a efectuat în 2016 Podesta Group pentru a promova interesele democraților moldoveni.

Din raportul companiei rezultă că în 2016, au fost organizate peste 250 de activități, iar startul a fost dat pe 27 iulie 2016 sub forma unui apel telefonic către Victoria Nuland, asistenta pentru Afaceri Europene și Eurasiatice a Secretarului de Stat american. Ulterior Podesta o va mai suna încă odată pe Nuland și îi va trimite și două mesaje prin poșta electronică.

De altfel, marea majoritate a activităților au fost sub formă de mesaje electronice în special către mass-media, instituții de stat și centre de studii și analize. De exemplu pe 3 și 4 august 2016, Podesta a trimis emailuri către un grup de jurnaliști de la Forbes, inclusiv lui Michael Noer, editorul executiv la secția Proiecte Speciale a revistei Forbes.

Ulterior mesaje au fost trimise la cele mai importante instituții media: New York Times, Reuters, Bloomberg, Wall Street Journal, CNN, USA Today, Washlngton Post, Washlngton Times, The Hill, Associated Press, Fox, Politico etc.

Podesta a organizat și 18 întâlniri. Prima a avut loc pe 8 august 2016, cu Desmond Butler, reporter în cadrul International Investigative Team de la Associated Press, unul dintre autorii investigației despre traficul cu substanțe radioactive prin Moldova.

Cele mai multe întâlniri, trei la număr, au fost la Atlantic Council. Dintre oficialitățile cu care s-au organizat întrevederi cea mai importantă a fost Bridget Brink, asistenta adjunctă al Secretarului de Stat american, din Biroul pentru Afaceri Europene și Eurasiatice și care a avut loc pe 29 septembrie 2016.

Cât a primit Podesta și ce a raportat Partidul Democrat

Este prezentat și un raport financiar al Podesta referitor la activitățile de promovare a PDM. Din documente rezultă că Partidul Democrat a transferat în perioada 1 iulie-25 noiembrie 2016 pe conturile Podesta Group 484.000 de dolari, sau circa 10 milioane lei la cursul mediu din acea perioadă.

Podesta raportează și cheltuieli (în document e scris Reimbursement) de peste 47.100 de dolari, după care vine cu o precizare că "cheltuielile enumerate la "Rambursare" au fost în scopuri asociate cu activitatea Grupului Podesta și nici o oficialitate din Guvernul SUA sau reprezentanți ai mass-media nu au beneficiat de acest lucru.

Articolul lui Plahotniuc trimis la peste 200 de oficiali americani

Partidul Democrat nu a raportat separat aceste cheltuieli în raportul financiar al partidului, prezentat la Comisia Electorală Centrală. Din document putem constata doar că în 2016, PDM a cheltuit "pentru presă și materiale promoționale" - peste 40,5 de milioane de lei, sau circa 87,5% din tot bugetul declarat al formațiunii. Cele 10 milioane lei alocate pentru Podesta Group au reprezentat 25% din bugetul PDM pentru promovare.

În 2017 activitățile au continuat. De exemplu după publicarea pe 12 aprilie 2017 pe portalul Daily Caller a editorialului lui Vlad Plahotniuc, ”Moldova Steers a Path to Democracy and Reform”, Podesta va prezenta un raport în care informa că a trimis linkul la material și cu o scurtă sinteză a acestuia la peste 200 de adrese de email ale unor consilieri și asistenți de senatori și congresmeni, dar și de la Casa Albă.

Noi contracte de milioane

La finele lunii iulie 2017, PDM a semnat noi contracte cu două importante companii americane de lobby. Este vorba despre Cornerstone Government Affairs și Podesta Group.

Pentru serviciile celor două companii specializate în PR și lobby, care se vor ocupa de organizarea de întâlniri în SUA la un nivel înalt și vor promova politica PD, democrații vor plăti 480.000 de dolari. Podesta se angajează să acorde „asistență în comunicarea problemelor prioritare din relația bilaterală dintre Statele Unite și Moldova cu publicul american relevant, inclusiv Congresul, și comunitatea de politicieni”.

Cele două companii se află în ultimii ani în top zece din SUA, după valoarea contractelor. Astfel Cornerstone Government Affairs are încheiate în anul 2017 contracte de 9,26 milioane de dolari, în timp ce în 2016 a avut contracte de 16,8 milioane dolari situându-se pe locul opt în topul companiilor de lobby din SUA.

Podesta Group a ocupat locul trei în 2016 cu contracte în valoare de 24,04 milioane de dolari, în timp ce în acest an are semnate contracte de 11,02 milioane de dolari. În plus compania a fost implicată în mai multe scandaluri legate de promovarea intereselor unor lideri politici corupți.

De notat că legislația americană obliga lobby-știi care lucrează pentru un agent (Guvern, partid etc.) străin să reînoiască înregistrarea din șase în șase luni la Departamentul de Justiție din Washington, conform procedurilor FARA.

Printre altele, firma înregistrată trebuie să dezvăluie natura serviciilor prestate și sumele primite în schimbul lor de la clientul străin.

Cu toate acestea, datele analizate de Mold-Street relevă că o mare parte din documentele de înregistrare a grupurilor de lobby pentru Moldova arată ca acestea nu au declarat banii primiți, deși exista o descriere a serviciilor prestate.

De ce Guvernul nu poate apela la serviciile lobby

Directorul IDIS Viitorul Igor Munteanu susține că țara noastră are nevoie de lobby în SUA pentru că altfel e greu să atragi investiții americane și intrarea pe piața noastră a unor giganți precum General Electric, General Motors etc. Totuși el susține că nu este atât de simplu de apelat la aceste servicii pe cât se pare.

„Pentru ca Moldova să apeleze la serviciile unor companii de lobby, Guvernul va fi nevoit să facă licitație publică. Însă foarte puțină lume în astfel de cazuri face licitație. În acest sens oamenii politici au o marjă mult mai mare de manevrare pentru a contracta astfel de servicii”, explică diplomatul.

Potrivit lui Munteanu Moldova a beneficiat pe parcursul anilor de sprijin necondiționat și din partea unor state din SUA cu care țara noastră este în relații de parteneriat.

De exemplu, Elaine F. Marshall, Secretar de stat al Carolinei de Nord scria la Casa Albă scrisori în care susținea necesitatea ridicării restricțiilor comerciale, argumentând prin faptul că statul pe care îl conducea are parteneriat cu Moldova și menținerea acestora împiedica la dezvoltarea relațiilor.

„Acesta nu a fost lobby în sensul larg, ci un sprijin simbolic, dar care ne-a fost de mare folos”, mai adaugă Igor Munteanu.

În decembrie 2011, Elaine F. Marshall a fost decorată cu Ordinul de Onoare al Republicii Moldova pentru activitatea sa de consolidare a relațiilor de parteneriat dintre țara noastră și statul american Carolina de Nord.

De notat că mai multe surse spun că au existat și alți politicieni ce au apelat la serviciile companiilor specializate din SUA. În lipsa unor documente confirmatorii Mold-Street nu le-a putut analiza și relata despre ele.

Citiți și: Firma Podesta ce face lobby pentru Partidul Democrat, investigată de FBI

 * * *

Acest articol a fost publicat cu susținerea fundației Național Endowment for Democracy în cadrul proiectului ”Promovarea responsabilității guvernării” și poate fi preluat pentru distribuire, publicare și citare fără careva limitări. Referința la sursă este obligatorie.   

This article has been published thanks to the support of the National Endowment for Democracy as part of the Promoting Government Accountability Project and may be shared, republished or quoted without limitations. Reference to the source is mandatory.Oportunitati