Ce trebuie să facă Guvernul ca economia Moldovei să se dezlănțuie? Reforme

shadow
Vineri, 25.08.2017 04:30   2179
Economia moldovenească a revenit pe o traiectorie în creștere, după o perioadă de stabilizare. În 2017, creșterea este de așteptat să se accelereze ușor, susține într-o analiză Woldemar Walter, expert la German Economic Team (GET Moldau).

Economistul german constată că în anul 2016, lipsa sprijinului financiar de la donatorii internaționali și investițiile mici au creat un mediu dificil pentru creștere.

PIB-ul a crescut în mod surprinzător puternic

"Cu toate acestea, PIB-ul a crescut în mod surprinzător puternic cu 4,3%, determinat în principal de o recoltă bună și un consum privat stabil. În 2017, creșterea este de așteptat să se accelereze ușor. În acest an, o investiție publică deosebit de puternică - posibilă prin sprijinul internațional reluat - joacă un rol-cheie", se menționează în studiu.

În opinia lui Walter, există semne că, după investițiiile publice, vor crește și cele din sectorul privat și creditarea acestora de către sectorul bancar, ceea ce reprezintă o condiție prealabilă necesară pentru o creștere viitoare.

Advertisement

"Indicatorii macroeconomici importanți se dezvoltă pozitiv: Inflația sa stabilizat deja în 2016, ajungând la 6,4%, după 9,6% în anul precedent. Nivelul său este de așteptat să atingă și coridorul țintă al Băncii Naționale, de asemenea în acest an. Rata de schimb este relativ stabilă de la sfârșitul anului 2015. De la începutul acestui an, remitențele sunt din nou în creștere. De asemenea, importul și exportul au rezultate bune. Deficitul bugetar va ajunge la un nivel acceptabil de 3,7% din PIB în 2017", constată Woldemar Walter.

După modelul bancar trebuie reformată întreaga economie

Expertul atrage atenția la faptul că în pofida unei evoluții surprinzător de bune,"Moldova încă nu și-a dezlănțuit întegul potential pentru creștere".

"Ca acest lucru să se intample, sunt necesare reforme structurale, similare celor promovate în sectorul bancar cu suportul FMI", afirmă autorul studiului.

"Ttrebuie menționat că ratele de creștere semnificativ mai mari sunt posibile și necesare dacă Moldova dorește să ajungă la nivelul economiilor mai dezvoltate. Pentru aceasta, reformele structurale sunt inevitabile. Reformele actuale din sectorul bancar arată modul în care acest lucru poate fi atins.

Aceste reforme se desfășoară în cooperare cu FMI pentru a evita repetarea fraudei bancare din 2014. Pentru creșterea sustenabilă, alte domenii ale economiei moldovenești trebuie reformate într-o manieră similară", mai susține economistul de la GET Moldau.



Oportunitati