ZEL Valkaneș se extinde și devine tot mai atractivă pentru investitori

shadow
Luni, 21.08.2017 19:23   2520
Odată cu intrarea în vigoare a noilor amendamente la Legea privind crearea și funcționarea Zonei Economice Libere ”Valkaneș” partea de sud a Republicii Moldova ar putea deveni un business hub pentru antreprenorii din regiune, în special cei din România și Turcia, iar investițiile atrase vor permite autorităților să îmbunătățească infrastructura de transport în autonomia găgăuză.

Gheorghe Cerven, administratorul general al ZEL Valkaneș, se arată destul de optimist în acest sens. În prezent, cu ajutorul banilor oferiți de Uniunea Europeană, are loc reabilitarea magistralei care leagă UTA Găgăuzia de centrul țării, fapt care sporește atractivitatea ZEL-ului pentru potențialii investitori din regiune. ”Suntem foarte aproape de două porturi importante pentru dezvoltarea noastră – Giurgiulești și Galați (România), și relativ nu departe de două orașe mari cu ieșire la Marea Neagră – Odesa (Ucraina) și Constanța (România)”, a declarat Cerven pentru Mold-Street.com. 

Odată cu venirea noilor rezidenți vor crește și încasările la bugetul autorităților locale, una dintre prioritățile cărora este reparația căilor de comunicație – ”lucrurile sunt legate între ele și soluționarea unei probleme este un pas spre soluționarea altor probleme”, a precizat Cerven. 

”Demersurile noastre pentru extinderea ZEL-ului s-au bazat pe interesul unor companii străine să investească în această regiune, dat fiind succesul înregistrat de companiile rezidente la Valkaneș. Aprobarea modificărilor la legislație a fost o măsură logică și noi salutăm pasul respectiv. Ar fi păcat să ratăm aceste investiții”, a mai spus administratorul.

În căutare de locuri libere la Valkaneș

Potrivit modificărilor publicate deja în Monitorul Oficial, ZEL Valkaneș va avea 4 subzone – două (existente) la Vulcănești și câte una la Comrat (+50,3 ha) și Ceadîr-Lunga (+41,95 ha). Ambele loturi noi sunt situate pe teritoriul fostelor zone industriale. Potrivit administratorului, există înțelegeri cu o serie de companii internaționale care s-au arătat interesate de a obține statutul de rezident în Valkaneș. 

Corporația japoneză Fujikura, de exemplu, intenționează să producă cabluri electrice pentru autoturisme și are nevoie de cel puțin 15.000 metri pătrați de spațiu și 1.500 de angajați pentru a pune afacerea din Moldova pe roate. Sunt purtate negocieri și cu Sauter, o companie germană care fabrică diverse piese pentru motoarele auto cu ardere internă; aceasta va avea nevoie de 250 de angajați și hale cu suprafața de circa 2.000 metri pătrați. 

”Noi avem un teren liber, încă nevalorificat, la una dintre subzonele din Vulcănești”, a recunoscut Cerven, precizând însă că potențialii investitori preferă spații deja construite, de tip brown-field, pentru a minimiza cheltuielile și a lansa procesul de producere cât mai curând. 

Și rezidenții actuali vor extindere

Necesitatea extinderii se explică și prin solicitările din partea actualilor rezidenți.

Advertisement

Compania românească Terra-Impex este un producător de plase din polimer și fibră de sticlă. În rezultatul unei investiții de tip green-field la Vulcănești, în valoare de peste 5 milioane de euro, aceasta operează o fabrică modernă ce asigură cu materiale de construcție de calitate dezvoltatorii imobiliari din România (unde este exportat grosul producției), Germania, Cehia, Slovacia, Spania, Italia, dar și unele țări CSI - Belarus, Ucraina, și Rusia. 

În anul 2016, fabrica a efectuat exporturi în valoare de 128 de milioane de lei, sau aproape jumătate din volumul total al din ZEL Valkaneș. Terra-Impex produce 25 de milioane de metri pătrați de plasă pe an. Investitorul român a pus accent pe calificarea înaltă a localnicilor și condițiile de business benefice. 

Ivan Cambur, managerul financiar al companiei, afirmă că la început compania a organizat sesiuni de training pentru personalul-cheie în afara autonomiei, iar după ce a fost lansat procesul de producere muncitorii noi-veniți au fost instruiți nemijlocit pe loc. ”Avem angajați tineri dar și pensionari. Vârsta medie a celor 210 muncitori constituie 40 de ani. Jumătate dintre ei sunt din raionul Vulcănești, iar cealaltă jumătate din raionul Cahul. Spre bucuria noastră, ei au învățat ușor noile meserii și s-au adaptat rapid la condițiile de lucru”, a spus el. 

Terra-Impex are planuri de producere în viitorul apropiat a cuielor din plastic, în set cu plasele, și are nevoie de hale noi, pe care le va asambla cel mai probabil pe teren gol, de la zero, așa cum a procedat și la începutul activității. Toate produsele exportate în prezent sunt certificate în standarde internaționale. 

Rușii, vecini cu românii

Un alt investitor este compania DK Intertrade, controlată de un investitor din Federația Rusă, care produce vinuri îmbuteliate sub marca ”Aur Alb”. Fabrica de vinuri este ridicată pe ruinele unei foste baze raionale de păstrare și distribuție a mărfurilor. La o capacitate de îmbuteliere de 30 de tone pe oră la fiecare din cele trei linii de care dispune, compania respectivă produce circa 10.000 tone de vin în fiecare sezon – seci, demiseci și demidulci, în special Merlot și Chardonnay. În anul 2016 DK Intertrade a exportat circa trei milioane de sticle, preponderent în Cehia, Polonia, Slovenia și SUA. 

Potrivit lui Vasile Cuciuc, managerul fabricii, compania beneficiază atât de regimul vamal special al zonei economice libere Valkaneș, cât și de facilitățile oferite de Acordul de Asociere Moldova-UE. 

”Pe de o parte, noi suntem scutiți de o serie de impozite și taxe datorită regimului preferențial de care se bucură rezidenții ZEL-urilor. Pe de altă parte, nu există bariere la exporturile pe piețele din Uniunea Europeană”, a spus Dl Cuciuc. Ceea ce îl supără, însă, este faptul că trebuie în fiecare zi să aducă la lucru 110 muncitorii tocmai de la Cahul (din totalul de 180). 

”Problema e rezolvabilă”, afirmă administratorul zonei Gheorghe Cerven. ”În planul nostru de dezvoltare există o intenție privind construcția unui cămin modern pentru muncitori. Și nu doar pentru muncitorii unui rezident, ci pentru angajații tuturor companiilor care sunt nevoiți să se deplaseze din alte localități și nu au transport propriu. Vom identifica un teren pentru acest scop. Urmează să discutăm cu rezidenții care sunt necesitățile, costurile și mărimea contribuțiilor la acest proiect”, a precizat Cerven. Adoptarea de către Parlament a legii privind extinderea Zonei Economice Libere ”Valkaneș” va face intenția cu asigurarea de spațiu locativ mai fezabilă, consideră administratorul.

”Sunt mai tot timpul în discuții cu oameni de afaceri din diferite state. Planuri sunt multe și o parte dintre ele sunt destul de serioase. Un antreprenor din Cehia, de exemplu, vrea urgent 4.000 de metri pătrați de spațiu, altul intenționează să facă dibluri aici, o multinațională vrea să ridice hale noi pentru a produce cabluri pentru automobile, iar la sfârșitul verii – începutul toamnei așteptăm în vizită ambasadorul Turciei în Moldova… și toți mă întreabă când pot să le ofer terenuri noi. Odată cu extinderea zonei administrația va putea satisface doleanțele investitorilor”, a conchis Gheorghe Cerven.

ZEL Valkaneș a fost creată în anul 1998 pentru o perioadă de 37 de ani și are în prezent 24 de rezidenți. Datele oficiale arată că în anul 2016 valoarea investițiilor în zona respectivă a constituit 16,2 milioane dolari SUA. 

În continuare, pentru stimularea investițiilor și parteneriatelor pe această platformă industrială, Organizația de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului (MIEPO) colaborează activ cu administrația ZEL Valkaneș, acordând suport în organizarea vizitelor de studiu a potențialilor investitori/parteneri, promovarea rezidenților în cadrul expozițiilor internaționale, efectuarea cercetărilor de piață, acordarea consultanței și asistență informaționale complete privind condițiile de export, ghiduri informaționale, materiale promoționale ș.a.



Oportunitati