Headmaster pagini articole deschise --- Fincombank
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte

 • Curtea de Apel Chișinău
  Este examinată cauza civilă SA Rețelele Electrice de Distribuție Nord vs Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.
 • Curtea de Apel Chișinău
  Pe 24 octombrie SRL Building Astrom se judecă cu Inspectoratul Ecologic de Stat, SRL Total Construct Ideal, SRL Metaltrade International, SRL Kingspan, și un Centrul de Sănătate Publică.
 • Curtea de Apel Chișinău examinează pe 24 octombrie cauza civilă Basconlux SRL vs Inspectoratul Fiscal Principal de Stat.
 • Cu începere din 1 decembrie 2017 cetățenii români pot intra în Canada fără vize.
 • În perioada 12-26 decembrie MAIB vinde la licitații peste 426.000 de acțiuni nominative de clasa 1, prin intermediul Bursei de Valori a Moldovei.
 • Pe 31 decembrie 2017 expiră Sistemul de Preferințe Generale acordat de SUA pentru stimularea exporturilor moldovenești în Statele Unite.
 • Moldexpo
  Pe 29 martie - 1 aprilie are loc expoziția specializată de turism, agrement şi hoteluri ”Tourism. Leizure. Hotels”.
 • În perioada 25-28 aprilie la Moldexpo are loc expoziţia internaţională de tehnologii, echipamente, scule şi materiale pentru construcţii ”Moldconstruct”.
 • Pe 25-28 aprilie Moldexpo găzduiește expoziţia de tehnologii de conservare a energiei, instalaţii termice şi de alimentare cu gaze ”Moldenergy”.
 • La Chișinău are loc expoziţia specializată de produse alimentare şi materii prime pentru producerea acestora, ”Food & Drinks” (10-13 mai 2018).
 • În perioada 10-13 mai 2018 are loc expoziția internaţională de echipamente şi tehnologii pentru industria alimentară şi de prelucrare ”Food Technology”.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.

Destituit și condamnat, Iurie Chirinciuc și-a prezentat raportul de activitate ca ministru

1
 • Cel mai mare eşec s-a atestat la proiectele de reabilitare a drumurilor pe banii donatorilor
  Foto: mtid.gov.md
Duminică, 13.08.2017 08:10   1751

Fostul ministru al transporturilor, Iurie Chirinciuc, condamnat pe 9 august, la un an și 4 luni de închisoare cu suspendare fiind găsit vinovat de abuz în serviciu și trafic de influență în utilizarea unor fonduri europene, a publicat pe blog un amplu raport al activității sale.

"Prin prezentul raport am încercat să sintetizez cele mai importante reforme pe care le-am promovat, și pe care am reușit să le realizez sau inițiez din postura de ministru pe care am deținut-o din august 2015 până în mai 2017", scrie exministrul, revocat din funcție pe 30 mai 2017.

Despre mandatul dificil și rezistența

Iurie Chirinciuc susține că a fost un mandat dificil, deoarece a muncit într-un guvern de coaliție și a fost adesea pus în situația în care trebuia "să înfrunte rezistența, inclusiv din interiorul guvernului". În plus, spune că a avut constrângeri semnificative sub aspect administrativ și conjunctural. Astfel în loc de 56 de angajați Ministerul a avut doar 40, adică cu 30% mai puțin.

Citiți și:

Tranzacția încheiată de fostul Ministru al Transporturilor cu Procuratura

Fostul ministru se laudă că în condițiile unei austerități bugetare și în perioada în care ramura transporturilor aeriene și feroviare a fost afectată de conflictul din Estul Ucrainei, iar conturile mai multor întreprinderi de stat erau blocate fie erau blocate mijloacele financiare a reușit să aducă companiile statului la profit.

În acest sens amintește de cazul MoldATSA, mijloacele financiare ale căreia au fost blocate din cauza unui litigiu al Moldovei cu o companie ucraineană, dar și de situația de la AIR Moldova, care după pierderi de 226,9 milioane lei în 2015, a reușit în 2016 să înregistreze profit de 8,58 milioane lei.

Cât despre situația de la Calea Ferată din Moldova, întreprindere ce continuă să genereze pierderi uriașe, acesta spune că "chiar dacă a încheiat exercițiul financiar în 2016 cu pierdere (53,2 milioane lei n.r.), aceasta era în jumătate față de pierderile înregistrate anterior".

Ministrul cu "premiere" la transparență

Fostul ministru se laudă și cu măsurile de transparentizare a instituției (care sunt reale), astfel arâtând cu degetul spre democratul Vasile Botnari, ministru al Transporturilor în perioada 30 mai 2013-30 iulie 2015, acum șef la Molddovagaz, și care nu ar fi realizat aceste măsuri.

"În premieră, pe pagina web a instituției a fost dispusă publicarea tuturor rapoartelor financiare pentru anii 2015 și 2016, pentru toate întreprinderile și societățile pe acțiuni subordonate (care ar trebui să fie un exemplu demn de urmat și de restul ministerelor n.r.) 

La fel, pentru prima dată în Republica Moldova am creat un mecanism de monitorizare publică a implementării contractelor de reabilitare a drumurilor finanțate din mijloacele Instituțiilor Financiare Internaționale.

Acest articol este doar pentru abonați.

print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Infracțiuni economice   Reforme și politica economică   Corupția   Gestionarea banilor publici  
pentru a vedea articolul intreg gratis pentru a vedea toate articolele
Urmariti-ne pe retelele sociale
la nunta

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.