Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • La Chișinău are loc concursul de vinuri și băutiru tari ”Black Sea Region Wines and Spirits”, pe 21-22 februarie 2018.
 • În perioada 21-23 februarie 2017 Poliproject Exhibitions organizează expoziţia specializată de vinuri ”ExpoVin Moldova”.
 • Pe 14-17 martie la Moldexpo se desfășoară expoziția de primăvară a tehnicii, produselor și serviciilor agricole ”Moldagroteh 2018”.
 • Pe 22-25 martie la Moldexpo este organizată expoziția de echipamente, tehnologii și servicii de construcție ”Moldconstruct 2018”.
 • În perioada 25-28 martie la Moldexpo se desfășoară expoziţia în domeniul energeticii ”MoldEnergy 2018”.
 • Pe 29-31 martie vinificatorii moldoveni participă la Campionatul Euroasiatic al Vinurilor și Băuturilor Tari, la Rostov (Rusia).
 • În perioada 29 martie - 1 aprilie la Chișinău are loc expoziția de produse și servicii de călătorii ”Turism. Agrement. Hoteluri”.
 • Pe 25-28 aprilie Moldexpo găzduiește expoziţia de tehnologii de conservare a energiei, instalaţii termice şi de alimentare cu gaze ”Moldenergy”.
 • La Chișinău are loc expoziţia specializată de produse alimentare şi materii prime pentru producerea acestora, ”Food & Drinks” (10-13 mai 2018).
 • În perioada 10-13 mai 2018 are loc expoziția internaţională de echipamente şi tehnologii pentru industria alimentară şi de prelucrare ”Food Technology”.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.

Au transformat Moldova într-un rai al cămătarilor cu bani murdari

1 2
 • Temerea 1: ”Pașaportizarea” originarilor din Asia ca o metodă de a facilita migrarea lor în UE
  Foto: theiranproject.com
 • Temerea 2: Legalizarea capitalurilor murdare din Rusia
  Foto: news.ro
Sâmbătă, 12.08.2017 06:04   3153
Deputații moldoveni au amendat Legea cetățeniei oferind posibilitate străinilor bogați să obțină cetățenia Republicii Moldova dacă acceptă să împrumute statului 250 de mii de euro pentru o perioadă de 5 ani.

Societatea civilă a aflat post factum și atenționează că prin acest amendament  Moldova a fost transformată de către actuala guvernare într-un mecanism de legalizare a mijloacelor financiare de origine frauduloasă – un avertisment important având în vedere că, în 2014, din sistemul bancar moldovenesc a fost furat, cu acordul tacit al autorităților, 1 miliard de dolari. Banii sunt căutați acum de detectivii de la compania americană „Kroll”.

Moldovenii vor restitui inclusiv dobânda cămătarilor

Urmare a acestei modificări legislative, contribuabilii - cetățenii moldoveni cu acte în regulă - sunt puși de către propriii guvernanți în situația să-i întoarcă străinului cămătar (deja cu cetățenie moldovenească) întreaga sumă și dobânda în cel mult 5 ani. „Vorbim de o formă de cămătărie pusă la cale de un grup de cetățeni, care dețin resurse financiare și care, prin persoane interpuse (cărora li se oferă cetățenie, adică protecție din partea autorităților Republicii Moldova) doresc să stoarcă în continuare bani curați și legalizați din bugetul Moldovei”, atenționează Transparency International - Moldova.

În decembrie 2016, societatea civilă din Republica Moldova, sprijinită de partenerii de dezvoltare (FMI, BM, UE și SUA), a reușit să blocheze o altă inițiativă legislativă controversată prin care se încerca amnistia capitalurilor obținute ilegal.

Atunci, datorită presiunii publice, proiectul numit cochet „pentru liberalizarea capitalului și stimularea fiscală” a fost retras din agenda parlamentară chiar dacă fusese votat deja în prima lectură. Experții economici atenționau că prin acel proiect, cei care au furat miliardul de dolari din băncile moldovenești ar încerca să aducă banii înapoi în Moldova, pentru a-i pune la adăpostul justiției corupte și controlate politic, legalizându-i înainte ca cei de la „Kroll” să ajungă la ei și să-i recupereze forțat.

Aceeași executori

Curios este faptul că autorii inițiativei legislative de amendare a Legii cetățeniei sunt aceeași deputați ca și în cazul proiectului de „liberalizare a capitalului și stimulare fiscală”. Între aceștia se numără însuși șeful Legislativului, democratul Andrian Candu, și un al democrat, Sergiu Sîrbu, deputatul care „împachetează” juridic cele mai scandaloase inițiative legislative ale guvernării oligarhice.

Și de această dată exponenții guvernării au găsit argumente nobile în susținerea inițiativei lor de amendare a Legii cetățeniei – o inițiativă controversată, camuflată sub un titlu de lege neintrigant pentru jurnaliști grăbiți: „cu privire la modificarea și completarea unor acte legislative”. Guvernanții își justifică amendamentul prin intenția nobilă de a „atrage în Moldova persoane interesate să facă investiții, creând locuri de muncă sau valori economice în țară”.

Dubios! Cetățenia neatractivă a Moldovei, vândută contra a 100 de mii de euro. Cui?

Reieșind din amendamentele la Legea cetățeniei operate de deputați, Ministerul Justiției a elaborat un proiect de hotărâre de guvern prin care stabilește regulile de acordare a cetățeniei prin investiție. Astfel, proiect de hotărâre de guvern stabilește, între altele, că ”cetățeanul străin sau apatridul care aplică pentru dobândirea cetățeniei Republicii Moldova prin investiție trebuie să întrunească următoarele condiții: să verse în monedă națională sau în una din valutele liber convertibile pe teritoriul Republicii Moldova o contribuție nerambursabilă în valoare de cel puțin 100 mii euro în Fondul de investiții publice pentru dezvoltare durabilă… sau să efectueze și să mențină o investiție în cel puțin unul din domeniile de dezvoltare strategică a Republicii Moldova (…), pentru o perioadă de cel puțin 60 de luni, în valoarea de cel puțin 250 mii euro”.

...

Preluare de pe Report.md. Continuarea o găsiți AICI


print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Corupția   Gestionarea banilor publici   Relații internaționale  
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close