Headmaster pagini articole deschise --- Fincombank
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte

 • Cu începere din 1 decembrie 2017 cetățenii români pot intra în Canada fără vize.
 • În perioada 12-26 decembrie MAIB vinde la licitații peste 426.000 de acțiuni nominative de clasa 1, prin intermediul Bursei de Valori a Moldovei.
 • Pe 31 decembrie 2017 expiră Sistemul de Preferințe Generale acordat de SUA pentru stimularea exporturilor moldovenești în Statele Unite.
 • Moldexpo
  Pe 29 martie - 1 aprilie are loc expoziția specializată de turism, agrement şi hoteluri ”Tourism. Leizure. Hotels”.
 • În perioada 25-28 aprilie la Moldexpo are loc expoziţia internaţională de tehnologii, echipamente, scule şi materiale pentru construcţii ”Moldconstruct”.
 • Pe 25-28 aprilie Moldexpo găzduiește expoziţia de tehnologii de conservare a energiei, instalaţii termice şi de alimentare cu gaze ”Moldenergy”.
 • La Chișinău are loc expoziţia specializată de produse alimentare şi materii prime pentru producerea acestora, ”Food & Drinks” (10-13 mai 2018).
 • În perioada 10-13 mai 2018 are loc expoziția internaţională de echipamente şi tehnologii pentru industria alimentară şi de prelucrare ”Food Technology”.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.

Celebrul combinat de vinuri Cricova poate pierde dreptul asupra unor mărci comerciale

1 2
 • Cricova este unul dintre cei mai mari producători de vinuri spumante
  Foto: mold-street.com
 • În Franţa şi Germania marca comercială Cricova a fost înregistrată încă în anul 2000 de cetățeanul Olandei, Jacob Hofstra
  Foto: wipo.int
Vineri, 11.08.2017 07:40   2846

Din cele 120 de poziții de producție fabricată, Combinatul de vinuri Cricova SA, are înregistrate pe teritoriul Republicii Moldova doar 35 de mărci comerciale, precum și o marcă comercială la nivel internațional, care se bucură de protecție pe teritoriul a 32 de state.

Din aceste motive există riscul riscul de înregistrare a dreptului de proprietate și de preluare spre utilizare a mărcilor Cricova de către un alt agent economic, "fapt ce va avea impact financiar în formă de royalty asupra activității de bază a acesteia", se arată în raportul de audit al Curții de Conturi privind "Eficiența administrării patrimoniului public de către Combinatul de vinuri Cricova SA și Centrul de business și turism Cricova-Vin SA în perioada 2015-2016". 

Distribuitorul a devenit concurentul Cricova

"Potrivit explicațiilor persoanelor responsabile, înregistrarea în mod individual a celorlalte categorii de produse necesită cheltuieli suplimentare, costul unei mărci constituind circa 400 euro", se menționează în raportul Curții.

Auditorii aduc ca exemplu cazul companiei Romatim SRL din Moldova, care până în februarie 2017 a fost distribuitorul oficial al producției Cricova.

"Astfel, deși acesta are înregistrată marca comercială doar pentru comercializarea produselor alcoolice și serviciilor, de facto, produce vinuri și spumante analogic tehnologiei aplicate de CV Cricova SA", obținând și premii la concursuri internaționale.

Citiți și: Captură spumantă. Vameșii români au reținut 41.400 sticle de Sovetskoe Şampanskoe de la Cricova

Un alt risc a fost constatat și în cazul exportului de producție proprie pe teritoriul altei țări. Auditul nu prezintă date despre ce stat este vorba, dar constată că "societatea nu are înregistrate în această țară drepturi de proprietate, cu mărcile aferente".

Cricova nu poate recupera nici marca și nici datoriile

"Comercializarea producției timp de 15 ani se efectuează prin intermediul unui agent economic, după care este înregistrată marca comercială, în baza unui contract de distribuție exclusiv (încheiat în 2007 și valabil până la 31.12.2017), care prevede că la cererea societății, agentul economic va returna marca comercială.


Acest articol este doar pentru abonați.

print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Infracțiuni economice   Proprietari și manageri   Agricultura și vinificația   HoReCa   Gestionarea banilor publici  
pentru a vedea articolul intreg gratis pentru a vedea toate articolele
Urmariti-ne pe retelele sociale
la nunta

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.