Scandalul ouălelor contaminate cu insecticid. Câte ouă importă Republica Moldova

shadow
Miercuri, 09.08.2017 08:36   1368
În ultimele zile, milioane de ouă din mai multe țări europene au fost retrase din magazine din cauza contaminării cu fipronil, un insecticid toxic a cărui utilizare este interzisă în producția de alimente. Moldova importă ouă din Germania, una din țările unde s-a atestat contaminarea ouălelor cu instecticid.

UPDATE 10 august 2017, 14:30: Potrivit reprezentanților companiilor ce importă, în Moldova se aduc în special ouă pentru incubat.

Germania, Olanda, Belgia, Marea Britanie și Franța au raportat că mai multe loturi de ouă din import care au fost contaminate cu insecticid. Ouăle contaminate cu insecticid provin de la ferme din Belgia, Olanda și Germania, potrivit Agerpres.

Ouă contaminate cu insecticid

Fipronil este un ingredient utilizat în mod obișnuit în produsele veterinare pentru combaterea puricilor, păduchilor și căpușelor. În cazul în care este consumat în cantități mari, acesta poate afecta ficatul, tiroida și rinichii, deși efectele sale au fost testate numai pe șoareci.

Contaminarea cu fipronil a fost constatată săptămâna trecută în Olanda, unde milioane de ouă au fost retrase de la comercializare.

Conform analizelor publicate, ferma olandeză Chick Friends a folosit această substanță pe care a achiziționat-o de la societatea belgiană Poultry-Vision.

 

Acest articol este doar pentru abonați.

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele
Teme: Infracțiuni economice   Agricultura și vinificația   Comerț extern și datoriile  

Oportunitati