Război pe piața universităților! Consiliul Rectorilor acuză de concurență neloială USM

shadow
Miercuri, 09.08.2017 06:11   4253
Consiliul Rectorilor acuză Universitatea de Stat din Moldova (USM) de ilegalități și concurență neloială comise în perioada admiterii și a cerut intervenția Ministerului Educației și a altor instituții de stat pentru a readuce situația la normalitate.

Admiterea 2017 se termină cu un scandal de proporții. Astfel Consiliul Rectorilor din Republica Moldova a constatat în ședința din 8 august că în Admiterea 2017 că pe lângă problemele acute din domeniu s-au înregistrat și o serie de ilegalități.

Universitățile nu mai au studenți din cauza burselor românești?

"Numărul total al persoanelor înmatriculate la studii este mult mai mic în comparație cu anii precedenți, drept motiv fiind considerate evoluțiile demografice negative, numărul mare de locuri, inclusiv cu finanțare bugetară, oferite de Guvernul României cetățenilor Republicii Moldova, plecarea tinerilor peste hotare, atât la studii, cât și în vederea întregirii familiilor etc", se arată într-un comunicat al Consiliului publicat pe paginile WEB ale Academiei de Studii Economice din Moldova /ASEM) și Universității Tehnice a Moldovei (UTM).

Consiliul Rectorilor condus de rectorul ASEM, Grigorii Belostecnic, susține că micșorarea considerabilă a numărului de studenți înmatriculați în universități a generat și o înăsprire a concurenței între universități, în vederea atragerii pretendenților la studii.

Universitatea de Stat acuzată de concurență neloială

"Pe parcursul primei perioade de admitere au fost constate abateri grave de la stipulările Regulamentului Ministerului Educației privind organizarea admiterii, prin folosirea unor promisiuni care pot fi calificate drept false, ilegale și iresponsabile, folosite drept momeală pentru atragerea studenților la studii, și prin care universitățile participante la procesul de admitere au fost puse în condiții inegale", susțin rectorii.

În comunicat este menționată în special Universitatea de Stat, care până la lansarea campaniei de admitere, ar fi expediat pretendenților la studii, prin poșta electronică, "mesaje de felicitare în legătură cu înmatricularea la studii la USM, chiar dacă, prin ordinul Ministerului Educației depunerea actelor în vederea participării la concursul de admitere urma să înceapă la 24 iulie 2017, concomitent în toate universitățile".

Advertisement

"În dimineața ultimei zile de depunere a actelor în prima sesiune, 31 iulie 2017, tuturor pretendenților la studii li s-au trimis de către USM mesaje, prin care au fost informați că au fost deja înmatriculați și în regim de urgență, până la ora 17.00, trebuie să depună în comisia de admitere actele de studii în original (verificările ministerului au confirmat acest lucru), chiar dacă perioada de depunere a actelor în original a fost stabilită prin ordinul Ministerului Educației nr. 273 din 02.05.2017, ca fiind 03-07.08.2017.

Pe 1 august 2017, USM a publicat pe site-ul universității un proiect de ordin de admitere la studii cu finanțare din sursele bugetare USM, în care au fost incluse circa 660 persoane, motiv din care pretendenții la studii și-au retras actele din alte universități, declarând că sunt înmatriculați la USM fără taxă, pe contul universității, ceea ce contravine legislației în vigoare.

Prin ordinul USM nr. 233-ST din 05.08.2017 au fost înmatriculate în anul I, învățământ cu frecvență, fără achitarea taxei pentru primul an de studii, 373 persoane" .

Ministerul Educației ar urma să anuleze înmatricularea a circa o mie de persoane la USM

În consecință Consiliul Rectorilor califică aceste acțiuni ca fiind ilegale și lipsite moralitate, cu efecte negative pentru întregul sistem de învățământ din Republica Moldova, motiv din care solicită Ministerului Educației anularea ordinelor emise de USM.

"Consideră că aceste acțiuni fac lipsite de orice valoare eforturile depuse de universități în vederea îmbunătățirii calității studiilor, condițiilor de studii, creării unei imagini favorabile, pentru a deveni mai atractive pentru pretendenții la studii, or, este firesc, că toți își doresc să fie înmatriculați fără taxă... Este firesc, că aceste acțiuni au fost întreprinse doar cu un singur scop: preluarea studenților care au optat pentru alte universități", constată rectorii.

În plus Consiliul a solicitat instituțiilor statului, inclusiv a celor cu funcții de control, să se autosesizeze în vederea constatării legalității acestor acțiuni.

De notat că atât administrația USM, cât și cea a Ministerului Educației nu au comentat deocamdată aceste acuzații. 

Câteva cifre de pe piața studiilor universitare

  • Dacă în anul universitar 2006-2007 în toate universitățile din Republica Moldova își făceau studiile la ciclul I, licență și ciclul II, masterat, 127.997 studenți, atunci 10 ani mai târziu, în anul universitar 2016-2017 numărul acestora s-a redus până la 74.726, înregistrând o scădere cu peste 40%.
  • Cea mai mare descreștere a fost înregistrată la domeniile generale de studii: „Științe economice” (-54%), „Drept” (-50%), „Inginerie și activități inginerești” (-36%).
  • La concursul de admitere din sesiunea 2017 la studii superioare de licență în 17 universități publice și 11 private, care fac admitere la studii superioare de licență, au fost depuse 13.277 de cereri.
  • Potrivit datelor comisiilor de admitere, la 4.931 de locuri cu finanțate din buget în instituțiile publice au fost înregistrate 12.049 de cereri.
  • Pentru concursul de admitere în instituțiile private au fost depuse 1.228 cereri la 2.300 de locuri planificate.


Oportunitati