Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • La Chișinău are loc concursul de vinuri și băutiru tari ”Black Sea Region Wines and Spirits”, pe 21-22 februarie 2018.
 • În perioada 21-23 februarie 2017 Poliproject Exhibitions organizează expoziţia specializată de vinuri ”ExpoVin Moldova”.
 • Pe 14-17 martie la Moldexpo se desfășoară expoziția de primăvară a tehnicii, produselor și serviciilor agricole ”Moldagroteh 2018”.
 • Pe 22-25 martie la Moldexpo este organizată expoziția de echipamente, tehnologii și servicii de construcție ”Moldconstruct 2018”.
 • În perioada 25-28 martie la Moldexpo se desfășoară expoziţia în domeniul energeticii ”MoldEnergy 2018”.
 • Pe 29-31 martie vinificatorii moldoveni participă la Campionatul Euroasiatic al Vinurilor și Băuturilor Tari, la Rostov (Rusia).
 • În perioada 29 martie - 1 aprilie la Chișinău are loc expoziția de produse și servicii de călătorii ”Turism. Agrement. Hoteluri”.
 • Pe 25-28 aprilie Moldexpo găzduiește expoziţia de tehnologii de conservare a energiei, instalaţii termice şi de alimentare cu gaze ”Moldenergy”.
 • La Chișinău are loc expoziţia specializată de produse alimentare şi materii prime pentru producerea acestora, ”Food & Drinks” (10-13 mai 2018).
 • În perioada 10-13 mai 2018 are loc expoziția internaţională de echipamente şi tehnologii pentru industria alimentară şi de prelucrare ”Food Technology”.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.

Cine este vinovat de sistarea de către SUA a finanțării Armatei Naționale

1 2 3
 • Demonstraţie de tehnică americană din dotarea Armatei Naţionale
  Foto: army.gov.md
 • Postarea lui Anatol Şalaru
  Foto: facebook.com
 • Volumul alocaţiilor în cadrul programului Foreign Military Financing 2016 şi 2018
  Foto: www.state.gov
Luni, 07.08.2017 17:45   3612
SUA au sistat finanțarea Armatei Naționale acordată prin intermediul programului Foreign Military Financing (FMF, Finanțarea Militară Străină), a anunțat înt-o postare pe Facebook ex-ministrul Apărării, Anatol Șalaru.

Potrivit politicianului vinovat de această decizie s-ar face președintele țării Igor Dodon, "dar și viceministrul Gheorghe Galbura, omul lui Mihai Ghimpu".

12,7 milioane de dolari pentru reformarea Armatei

"Acțiunile lui Igor Dodon îndreptate împotriva sistemului național de apărare încep să-și facă efectul. SUA au sistat finanțarea Armatei Naționale acordată prin intermediul programului Foreign Military Financing (FMF, Finanțarea Militară Străină). Astfel, Armata Națională a Republicii Moldova pierde 12,7 milioane de dolari, bani destinați reformării și modernizării armatei. Motivul pentru care partenerii americani au suspendat finanțarea este refuzul autorităților moldovenești de a permite participarea soldaților Armatei Naționale la aplicațiile și exercițiile militare regionale", a anunțat fostul ministru.

Totodată Şalaru susține că anual veneau 12,7 milioane de dolari, sub diferite forme și această asistență "era o gură de oxigen pentru Armata Națională al cărui buget este unul extrem de limitat".

"Anunț pe această cale că voi depune plângere penală împotriva lui Igor Dodon pentru acțiuni care vizează subminarea sistemului de apărare națională a Republicii Moldova", mai afirmă Anatol Şalaru.

Alocații cât jumătate din bugetul Armatei

Într-adevăr la un buget alocat Armatei care de abia trece de 25 milioane de dolari pe an, o asistență de 12,7 milioane de dolari este un aport extrem de consistent.

Doar că acest volum de asistență de 12,7 milioane de dolari a fost doar pentru un an fiscal american (2016/2017). Anterior sumele au variat între jumătate de milioane de dolari în 2009 și 1,25 milioane dolari în anii 2012-2015. 

Nu doar Moldova, ci și Ucraina și Georgia pierd alocațiile 

În plus datele din rapoartele Departamentului de Stat relevă că nu doar Moldova a rămas fără finanțare cu destinație militară. Astfel în cadrul acestui program Ucraina a primit în 2016, 85 milioane de dolari, iar Georgia - 30 de milioane de dolari.

Pentru anul 2018 și acestor state li s-a tăiat din bugetul pentru Finanțarea Militară Străină și este la fel egal cu zero. Astfel datele oficiale americane nu arată că sistarea finanțării ar avea vreo legătură directă cu activitatea lui Igor Dodon.

Anatol Şalaru are și aici o explicație susținând că Georgia primește finanțare și suport de la SUA prin alte proiecte. Deocamdată nici Igor Dodon și nici ministerul Apărării nu au comentat declarațiile fostului ministru. 

E o decizie a administrației SUA

În același timp Brett Schaefer, expert în politica externă de la Fundația Heritage a susținut anterior pentru portalul Defense News că reducerile de alocații pentru programul Foreign Military Financing au ca obiectiv "extinderea bugetului destinat apărării fără a reduce bugetul general".

Potrivit Defense News, pentru a ameliora pierderea de fonduri, administrația Trump are în vedere oferirea de Finanțare Militară altor state în cadrul unui program de împrumut.

În acest regim, în loc de SUA, care acordă fondurile unei națiuni partenere, cu obligația de a cheltui aceste bani pentru achiziția de bunuri militare din SUA, partenerul va fi cel care va trebui să returneze mijloacele la Washington în viitor.

"Un împrumut FMF de 10 milioane de dolari ar costa de fapt țara care îl acceptă 20 de milioane de dolari, în primul rând pentru plata achizițiilor din SUA și apoi rambursarea acestora", constată publicația americană.

Moldova are cel mai mic buget militar din Europa 

Potrivit unui studiu al Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace (SIPRI) de la Stockholm chiar dacă Moldova și-a majorat semnificativ cheltuielile militare, acestea rămân a fi cele mai mici din Europa și unele dintre cel mai scăzute din lume.

Același studiu arată că Republica Moldova a alocat anul trecut de aproape două ori mai puțin pentru apărare decât Malta, o țară de 70 de ori mai mică și de 11 ori mai puțin ca Georgia, țară comparabilă ca teritoriu și populație și care la fel se confruntă cu problema separatismului, susținut de Rusia.

De altfel bugetul alocat de Moldova pentru apărare rămâne constant în jurul a 0,3-0,5% din PIB deja de mai mult de un deceniu.

Din analiza SIPRI rezultă că alocațiile țării noastre pentru armament sunt printre cele mai mici în lume și după cota din PIB, doar 0,4% în anul 2016. De exemplu, România alocă 2% din PIB, Estonia - 2,1%, Ucraina - 3,8%, Armenia și Azerbaijan - 4,6%, iar Rusia - 5,3%.

De notat că dacă anul trecut pentru apărarea națională de la bugetul de stat au fost alocate 556,3 milioane lei, apoi în acest an sunt prevăzute 564,3 milioane lei. Grosul alocațiilor sunt pentru salarii și întreținere și doar o sumă nesemnificativă se alocă pentru dotarea armatei.

Citiți și: Moldova rămâne cea mai pașnică țară din Europa - are cel mai mic buget militar

* * *

Acest articol a fost publicat cu susținerea fundației Național Endowment for Democracy în cadrul proiectului ”Promovarea responsabilității guvernării” și poate fi preluat pentru distribuire, publicare și citare fără careva limitări. Referința la sursă este obligatorie.  

This article has been published thanks to the support of the National Endowment for Democracy as part of the Promoting Government Accountability Project and may be shared, republished or quoted without limitations. Reference to the source is mandatory.print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Publicitate și media   Reforme și politica economică   Gestionarea banilor publici   Relații internaționale  
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close