Moldova are termen de șase ani pentru a se integra în piața energetică europeană

shadow
Duminică, 06.08.2017 06:54   2518
Pe 29 iunie 2017, întreprinderea de stat Moldelectrica a semnat Acordul privind condițiile de interconectare a sistemului energetic al Ucrainei și Republicii Moldova cu sistemul energetic al Europei continentalele, adică la sistemul ENTSO-E.

Acordul a intrat în vigoare pe 6 iulie 2017, din momentul semnării lui de către cel puțin 80% din operatorii de sistem din ENTSO-E, cât și de ÎS Moldelectrica și operatorul ucrainean NEK Ukrenergo.

Împreună cu Ucraina în ENTSO-E

Într-un răspuns oferit Mold-Street, Ministerul Economiei susține că "Acordul include un Catalog de Măsuri care urmează a fi implementate în Republica Moldova pentru a atinge conformitatea cu standardele de operare, securitate, interacțiune și planificare utilizate în ENTSO-E cât și măsuri tehnice ce țin de asigurarea funcționării stabile a sistemului după interconectare".

Obligații similare se regăsesc și în acordul semnat de ENTSO-E cu Ukrenergo.

Citiți și: Cel mai mare proiect energetic prinde contur

Acordul include și necesitatea realizării unor studii adiționale pentru identificarea suficienței infrastructurii de transport existente sau necesitatea unor elemente suplimentare / modernizări ale infrastructurii existente.

Ca durată de valabilitate, acordurile semnate cu ENTSO-E prevăd o perioadă inițială de șase ani, cu posibilitatea de prelungire la solicitarea Ukrenergo cu încă doi ani, după care prelungirile se efectuează cu acordul Ukrenergo, Moldelectrica și a 80% din membrii ENTSO-E. 

Costuri de jumătate de miliard de euro

La moment în cadrul grupului de lucru PG UA/MD are loc elaborarea caietului de sarcini pentru studiile incluse în Catalogul de Măsuri, susține administrația Ministerului Economiei.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Energetica și industria   Relații internaționale  

Advertisement

Oportunitati