Un nou șoc pe piața energiei din România. Prețurile s-au majorat de două ori și ceva

shadow
Vineri, 04.08.2017 09:15   1614
Pe piața spot din România a fost înregistrat, joi, cel mai ridicat preț al energiei electrice din Europa, de 125 de euro/MWh. Singura țară în care a mai fost înregistrat un preț identic este Ungaria, cu care România este interconectată, scrie profit.ro

În ultimele nouă zile prețul energiei electrice de pe piața pentru ziua următoare (PZU) din România, operată de OPCOM (operatorul pieței de energie și gaze), a crescut în permanență: de la 192,47 lei/MWh (echivalentul a 42,08 euro/MWh) pe 25 iulie, până la o medie de 97,72 euro/MWh sau 445,47 lei/MWh, pentru 4 august.

Pe 3 august, între orele 12 și 14 însă, a fost atins un maxim, istoric pentru perioada de vară, de 125,04 euro/MWh sau 570 lei/MWh, constată profit.ro. Prețurile, atât cel maxim, cât și cel mediu, au fost identice cu cele de pe piața maghiară, cuplată cu cea din România.

În regiune s-a ajuns la un preț de 150 de euro/MWh

Miercuri, când prețul maxim s-a situat pe OPCOM la 109,7 euro/MWh, existau mai multe state din regiune, în special Italia, Slovenia și Serbia, pe piețele cărora un MWh era tranzacționat la prețuri superioare (maxime de 150 euro/MWh). Joi însă, pe piața italiană, a fost înregistrat un preț maxim de 124 euro/MWh, pentru energia livrată în ziua următoare între orele 18 și 20. Prețuri ridicate pe energia din același interval orar mai puteau fi observate și în Slovenia (122 euro/MWh) și Serbia (112-114 euro/MWh).

Deficitul de energie de pe piețele vecine, ca urmare a arșiței și secetei a făcut ca România să fie net exportator de energie electrică în ultimele zile.

Advertisement

În același timp economiștii avertizează asupra faptului că aceasta va duce la majorarea tarifelor pentru consumatorii și va lovi în competivitatea producției locale.

Ministrul român al Energiei, Toma Petcu, a declarat că una dintre soluții la acest puseu ar fi plafonarea prețurilor.

"Am solicitat la ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei) o analiză a acestei situații și nu voi ezita să cer inclusiv plafonarea prețurilor”, a declarat ministrul Energiei. El a precizat, pe de altă parte că „evoluăm, ca țară, într-o piață liberă, astfel că trebuie să ne asumăm și fluctuații de preț, mai ales că România este exportator net pe piața de energie”.

Oficialul a respins categoric ipoteza că producătorii cu capital de stat ar acționa pentru majorarea prețurilor la energie, astfel încât să atragă mai mulți bani la buget. El a precizat că din totalul sumelor de pe facturi „aproximativ 50% reprezintă energia și restul sunt taxe”.

Prețurile energiei tranzacționate pe OPCOM au început să urce de la sfârșitul lunii iunie, iar specialiștii spun că ar fi mai multe cauze, printre care scăderea la aproape jumătate a debitului Dunării (care afectează producția și la Hidroelectrica, și la Nuclearelectrica), dar și înghesuiala tot mai mare a furnizorilor pe PZU.

Posibile înțelegeri între producătorii de energie

Joi seara, Ministerul Energiei a anunțat că s-a adresat Consiliului Concurenței, pentru posibile înțelegeri între producătorii de energie.

Specialiștii nu exclud noi majorări în condițiile în care în următoarea perioadă se anunță una caniculară, secetoasă în regiune, cu temperaturi de peste 35 de grade și cu viteze ale vântului reduse, sub 10 km/h, ceea ce ar putea afecta și producția de electricitate, în special cea hidro și cea eoliană.

În luna ianuarie 2017, România s-a mai confruntat cu un șoc pe piața energiei. Atunci prețul energiei electrice de tranzacționare de pe OPCOM, cu livrare pe 19 ianuarie, a atins un maxim de 500 de lei românești/MWh, sau circa 110 euro/MWh.

În urma acestor salturi de preț, câțiva operatori de pe piața energiei au dat faliment.

Citiți și: Şoc pe piața energiei din România: Prețul energiei s-a majorat de 2,5 ori și a ajuns la 100 euro/MWh



Oportunitati