Au demolat parapetul și și-au făcut drum

shadow
Miercuri, 02.08.2017 05:30   2035
Câțiva locuitori din Suruceni, Ialoveni au demolat parapetul la drumul național M1 (Frontiera cu România - Leușeni - Chișinău - Dubăsari - frontiera cu Ucraina) pentru a-și face drum de acces, anunță Administrația de Stat a Drumurilor (ASD).

Potrivit ASD, un drum de acces a fost construit ilegal la kilometrul 80+350 pe acest traseu în dreptul localităților Suruceni și Nimoreni din raionul Ialoveni, nefiind autorizat de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumului, iar lucrările au fost executate de persoane neautorizate, "fără respectarea cerințelor în domeniu, fapt ce prezintă un risc sporit de accidente pe drumul național".

Au pus în pericol viața călătorilor

În plus a fost demolat parapetul metalic de siguranță, iar pe acostament și în zona de siguranță a drumului a fost amplasată și o construcție, ceea ce este interzis și reprezintă o contravenție, susține ASD.

În condițiile în care acesta este un drum național de importanță strategică de categoria expres, cu viteza de deplasare de până la 90 km/oră, aceste lucrări expun "participanții la trafic unui risc major de accidente rutiere.

Advertisement

De asemenea, situația dată crează dificultăți pentru lucrările de întreținere a sectorului dat de drum, deoarece acesta este amplasat în zona de siguranță a drumului", menționează instituția.

Totodată ASD menționează faptul că în ultimii ani, pe acest sector de drum, s-au produs 12 accidente rutiere, soldate cu 8 persoane traumatizate.

Administrația de Stat a Drumurilor nu a oferit numele persoanelor ce se fac vinovate de aceste încălcări, dar susține că primăria Suruceni ar fi fost la curent cu aceste "lucrări".

Potrivit ASD într-un caz a fost inițiat un litigiu în instanță, deoarece "beneficiarii" ar refuza să refacă la loc ceea ce au demolat.

Instituția mai precizează că "amenajarea sau construirea căilor de acces la drumurile naționale în afara localităților, unde viteza de deplasare este de până la 90 km/oră, impune elaborarea unui proiect complex de lucrări, inclusiv lărgirea drumului, care trebuie să conțină banda de decelerare și cea de accelerare".

Codul contravențional prevede că distrugerea sau deteriorarea intenționată a bunurilor străine, dacă fapta nu reprezintă o infracțiune, se sancționează cu amendă de la 18 la 36 de unități convenționale (900-1.800 de lei) sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 20 la 40 de ore. 

În același timp Codul Penal prevede pedepse mai aspre pentru distrugerea sau deteriorarea intenționată a bunurilor. Astfel dacă aceasta a cauzat daune în proporții mari, se pedepsește cu amendă în mărime de până la 1.350 unități convenționale (67.500 de lei), cu muncă neremunerată în folosul comunității de 240 de ore sau cu închisoare de până la 6 ani, dacă aceste acțiuni au provocat din imprudență decesul unei persoane.



Oportunitati