Datoriile companiilor de stat ajung din urmă datoria de stat externă

shadow
Joi, 04.07.2019 06:50   2896
Întreprinderile de stat și companiile cu capital de stat (mai mare de 30%) au finalizat anul trecut cu datorii de circa 28,44 miliarde de lei, arată un raport al Agenției Proprietății Publice (APP).

Cifra este una uriașă și constituie mai mult de 15% din PIB și este cu circa 20% mai mare decât valoarea veniturilor din vânzări generate de acestea în anul 2018.

Au de întors cât datoria externă de stat

În plus este la mică distanță de valoarea datoriei de stat externe, care era de 28,95 miliarde de lei la începutul acestui an.

Grosul acestei datorii revine întreprinderii mixte moldo-ruse Moldovagaz SA, care are de rambursat uriașa sumă de 15,2 miliarde de lei, în special pentru gazul livrat de Gazprom.

Raportul APP relevă că 13,2 miliarde de lei sunt datorii curente, iar circa două miliarde de lei - sunt datorii pe termen lung.

Este adevărat că Moldovagaz are de recuperat creanțe de câteva miliarde de lei de la Termoelectrica, CET-Nord și alte companii, dar acestea nu pot acoperi nici jumătate din suma datoriilor.

Pe locul doi în topul datornicilor este SA Termoelectrica (100% deținută de stat), care la 31 decembrie 2018 avea de rambursat circa 3,75 miliarde de lei, din care 3,54 miliarde de lei sunt datorii pe termen lung. APP menționează că în 2018, datoriile Termoelectrica au mai crescut cu încă 50 de milioane de lei.

Cu datorii de peste 3,43 miliarde de lei, datorită unei creșteri de aproape un miliard de lei, pe locul trei se regăsește întreprinderea de stat Administratia de Stat a Drumurilor. Dar aici explicația este una logică. Toate creditele externe acordate de finanțatorii externi pentru reconstrucția drumurilor, sunt puse pe seama acestei întreprinderi.

Advertisement

Misterul datoriilor de 1,8 miliarde lei ale vinăriei Cricova

Dacă e să dăm crezare unui tabel din raportul APP, apoi celebra cramă de la Cricova ar avea datorii de peste 2 miliarde de lei, doar că cifra de 1,87 miliarde lei, indicată drept credit bancar pe termen lung este eronată. 

Cifra corectă a creditului bancar este 10 ori mai mică - de 184 milioane lei. Responsabili de la APP au promis să o corecteze, dar când o vor face nu au spus. Așa că restanțele reale ale SA Cricova sunt de peste 350 milioane lei.

În schimb datoria de 1,43 miliarde lei a Moldtelecom este una reală. Partea bună este că în 2018, datoriile Moldtelecom s-au redus cu 177 milioane lei.

Întreprinderea Moldtranselectro, care a fost creată special pentru acumularea banilor și plata restanțelor acumulate încă în anii 90 ai secolului XX de întreg sectorul energetic, are de returnat aproape 670 de milioane de lei.

Datoria Moldelectrica a urcat la peste 620 de milioane lei, iar cea a Căii Ferate a Moldovei a ajuns la circa 570 de milioane de lei.

Printre întreprinderile de stat și companiile cu capital de stat ce au de rambursat datorii mai pot fi menționate CET-Nord - cu circa 449 milioane lei; Posta Moldovei - peste 310 milioane lei, în creștere cu aproape 50 milioane lei; Energocom - 308 milioane lei; Institutul de Tehnica Agricola "Mecagro" - cu 292 milioane lei și Furnizarea Energiei Electrice Nord - 175 milioane lei.

La Moldtelecom, datoriile curente depășesc activele circulante

Agenția constată că în rezultatul analizei situațiilor financiare, la 4 societăți comerciale (CET-Nord, Moldtelecom, Circul din Chișinău și IT-Cafe) s-a constatat că la situația din 31 decembrie 2018 "datoriile curente depășesc activele circulante, fapt care poate genera dificultăți în activitatea agenților economici, dacă această situație rămîne neschimbată".

Potrivit APP, în acest caz urmează a fi întreprinse "măsuri țintite spre diminuarea datoriilor curente, inclusiv prin reeșalonare, precum și măsuri orientate spre impulsionarea activității societăților, încheiere de noi contracte, atragere de noi clienți, ceea ce va aduce plus valoare activității societăților comerciale".

Conform datelor din Registrul patrimoniului public, ținut de Agenția Proprietății Publice, pe 1 ianuarie 2019, în administrarea APP se aflau 136 întreprinderi de stat și 82 pachete de acțiuni ale statului în societăți comerciale, iar în administrarea autorităților administrației publice centrale - 79 întreprinderi de stat și 3 pachete de acțiuni ale statului în societăți pe acțiuni.



Oportunitati