Fiscul a identificat companiile cu risc sporit. Achită doar 5-7 bani sub formă de taxe din vânzări

shadow
Duminică, 30.07.2017 12:57   1652
În cadrul programului de conformare voluntară, pe parcursul primelor cinci luni ale anului 2017 inspectorii fiscali au monitorizat 5.828 de contribuabili, cărora le-a calculat obligațiuni fiscale de 915,3 milioane lei, cu 24,8% mai mult ca în aceeași perioadă a anului 2016.

Serviciul Fiscal de Stat (SFS) anunță că se ocupă în permanență cu monitorizarea și identificarea segmentelor din economia națională cu risc sporit de neconformare fiscală.

Astfel a aprobat o listă cu 5.828 de contribuabili cu riscuri de neconformare fiscală, care începând cu 1 aprilie 2017 sunt monitorizați de către Fisc prin prisma Programului de conformare voluntară. Majoritatea sunt din comerț - 47% și agricultură - 37%.

Potrivit Fiscului aplicarea măsurilor de conformare voluntară a contribuabililor are drept scop majorarea nivelului de disciplină fiscală a contribuabililor care se eschivează conștient de la plata impozitelor, taxelor și altor plăți obligatorii.

Printre măsurile, acțiunile și procedeele utilizate de către SFS, atât expedierea/înmânarea de scrisori de conformare, sau ședințe de conformare cu participarea persoanele cu funcții de răspundere ale contribuabililor, cât și efectuarea de vizite fiscale, care au avut drept scop explicarea legislației fiscale.

Advertisement

Ca rezultat al acțiunilor întreprinse față de contribuabilii încluși în Programul de conformare Fiscul constată că în primele cinci luni s-ar fi atestat o creștere cu 24,8% a valorii obligațiilor fiscale achitate la bugetul public național de către contribuabilii monitorizați, care au ajuns la 915,3 milioane lei, ce este cu 182 milioane lei mai mult comparativ cu perioada similară a anului precedent:

Datele Fiscului relevă că ponderea impozitelor și taxelor calculate la un leu vânzări pentru contribuabilii monitorizați prin prisma Programului de conformare voluntară, a constituit 5,25 bani la un leu vânzări pe 31 mai 2016, iar la 31 mai 2017 a urcat la 6,67 bani, în creștere cu 1,4 bani, sau cu 26,7%.

Totodată SFS precizează că va continua să promoveze activitatea privind conformarea voluntară a contribuabililor prin întreprinderea acțiunilor prevăzute în Programul de conformare voluntară a contribuabililor.

Citiți și: Fiscul a identificat 6.494 de companii cu risc sporitOportunitati