Noi sancțiuni împotriva Rusiei. Cum este vizată Republica Moldova

shadow
Vineri, 28.07.2017 10:55   2746
O lege adoptată recent de Camera Reprezentanților Congresului SUA vizează impunerea unor noi sancțiuni în adresa Iranului și Federatiei Ruse. Indirect, este vizată și Republica Moldova.

Între timp și Senatul SUA a votat legea sa care face din legea votată în CR lege deplină, votată cu majoritatea absolută de voturi (419 da contra 3 în CR și 98 da contra 2 în Senat). Există foarte puține șanse ca președintele D.Trump să aplice veto contra acestei legislații. Înainte de toate pentru că orice opoziție a președintelui SUA contra acestei legislații doar ar întări suspiciunile și capetele de acuzație în investigația legată de conexiunile echipei sale din timpul campaniei electorale (2016) și Rusia. Președintele D.Trump nu are nici o posibilitate de a înceteni, temporiza ori bloca noua legislație, care instituie astfel cele mai aprigi sancțiuni din ultimii 5 ani contra Iranului, Koreii de Nord și Federației Ruse. În mod ironic, acestea sunt exact țările desemnate de președintele Igor Dodon pe agenda sa de vizite din 2017. 

Să analizăm în continuare câteva elemente ale legislației adoptate bi-partizan (cu votul solidar al ambelor partide istorice americane) în Congresul SUA. Subtitlul B (Combaterea influenței Rusiei în Europa și Eurasia, Sec.251) al acestei legi susține în mod apăsat că ”Guvernul rus a urmărit să exercite influență în spațiul ex-sovietic, furnizând resurse partidelor politice, think tankurilor, grupurilor societății civile pentru a semăna neîncredere în actorii și instituțiile democratice, promovând opinii xenofobe și  anti-liberale, care ar submina unitatea Europeană”. Autorii legii S722 menționează că, ”Guvernul Federației Ruse s-a angajat prin acte de corupție să cumpere influență în Europa și Eurasia, eliminând sectorul independent de presă de limbă rusă, în țara sa, înlocuindu-l cu presă de stat care produce activ dezinformare anti-occidentală, pe care o distribuie pe larg în mediul vorbitorilor de limbă rusă dinafara hotarelor statului rus”.

Advertisement

Autorii legii adoptate de CR al Congresului SUA sunt cunoscuții congresmeni Ed Royce, Elliot Engel  și Mitch McConnell, care-și propun astfel să prevină pe viitor influențarea alegerilor americane (mid-term elections din 2018), să contracareze influența Rusiei în Europa și Eurasia, să sancționeze amestecul rusesc în cadrul ultimelor alegeri americane din 2016 și agresiunea din Ucraina, dar și să prevină anumite surprize din partea președintelui D.Trump, creând astfel un obstacol legislativ contra oricărei intenții prezidențiale de a relaxa sancțiunile internaționale față de Rusia.

Legea stabilește (Sec.252) că Guvernul Federației Ruse este responsabil de violența continuă din Ucraina de Est și îndeamnă președintele SUA să (a) ceară evacuarea trupelor rusești din Georgia, Ucraina și Moldova, (b) să restabilească controlul asupra frontierei teritoriilor secesioniste guvernelor legitime ale acestor țări, și (c) să înceteze eforturile de subminare a guvernelor alese legitim în aceste țări. Legea stabilește ca măsuri necesare: dublarea eforturilor de întărire a rezilienței în statele Europei și Eurasiei, prin intermediul instituțiilor, sistemelor politice și societății civile; SUA să sprijine mai mult acele guverne pe care Guvernul Federației Ruse caută să le submineze, inclusiv ale NATO și UE.

Un capitol special al legii ține de ”impunerea obligatorie de sancțiuni în raport cu persoanele, responsabile de violarea drepturilor omului” (Sec.11 a și b). Legislatorii CR din Congresul SUA obligă președintele american să impună sancțiuni în raport cu persoanele care, sunt responsabile de, ori care au participat în complicitate, la comiterea de încălcări serioase ale dreptului omului în oricare din teritoriile ocupate cu forța sau altfel, sub controlul Guvernului Federației Ruse, menționându-se în mod expres Transnistria, alături de Crimea, Donbas, Abhazia, Osetia de Sud. Legislatorii americani includ printre acele persoane, care ar putea fi sancționate conform noii legislații ”orice persoane care au asistat material, au sponsorizat ori au oferit susținere financiară, materială sau tehnologică, bunuri și servicii în aceste teritorii ocupate (pct.2), ori este în proprietatea sau controlată de persoane străine, direct sau indirect, față de care SUA trebuie să aplice sancțiuni de exprorpiere sau de blocare prin puterea președintului SUA (International Emergency Economic Powers Act, 50 U.S.C. 1801 et seq).

Legea adoptată de CR va fi urmată de o lege similară în Senatul SUA, în următoarele săptămâni, dar deja este foarte clar că politica SUA față de Moscova și agresiunea Kremlinului în raport cu vecinătățile sale imediate, va deveni mult mai puternică, mult mai puțin clementă față de jocurile de putere, intervențiile militare, alimentarea insecurității din statele ex-sovietice. Autorii legii S722 cer președintelui SUA să lucreze mult mai activ cu UE și NATO pentru a menține pacea și securitatea în Europa, coordonând programele de asistență și contracararea eforturilor agresive ale Rusiei.

...

Continuarea o găsiți la Report.md.Oportunitati