Ce a rămas din Guvernul Filip

shadow
Joi, 27.07.2017 06:54   1632
Guvernul Republicii Moldova a intrat într-o nouă etapă, în contextul votării de Parlament a noii structuri a Executivului, a anunțat prim-ministrul Pavel Filip.

Anunțul șefului Executivului vine după ce sub pretextul reformei Guvernului au fost revocați din funcție ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, și ministrul Tineretului și Sportului, Victor Zubcu. 

Potrivit lui Filip în urma transferurilor de competențe, din 16 ministere vor rămâne nouă, conduse de opt miniștri și un viceministru:
1. Ministerul Economiei și Infrastructurii – viceprim-ministru, ministru Octavian Calmîc;
2. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene - viceprim-ministru, ministru Andrei Galbur;
3. Ministerul Finanțelor – ministru Octavian Armașu;
4. Ministerul Justiției – ministru Vladimir Cebotari;
5. Ministerul Afacerilor Interne – ministru Alexandru Jizdan;
6. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării – ministra Monica Babuc;
7. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale – ministra Stela Grigoraș;
8. Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului – ministru Vasile Bîtca
9. Ministerul Apărării – exercită funcțiile de ministru, viceministru Gheorghe Galbura.

Advertisement

Totodată, viceprim-ministrul Gheorghe Bălan, guvernatorul UTA Gagauzia, Irina Vlah, și președintele Academiei de Științe din Moldova, Gheorghe Duca, vor exercita funcțiile de membru al Guvernului din oficiu.

De asemenea, Cabinetul de miniștri a aprobat structura-tip a Regulamentului privind organizarea și funcționarea Ministerelor. Conform structurii aprobate, conducerea Ministerului este exercitată de către ministru, un secretar general de stat și secretari de stat.

Numărul secretarilor de stat pentru fiecare Minister va fi stabilit de Guvern, în funcție de domeniile de activitate ale Guvernului, transmise în competența autorității.

Ministerele vor avea colegii

Prim-ministrul a specificat că în cadrul fiecărui Minister se va institui un Colegiu al Ministerului, compus din oameni cu funcții de răspundere și condus de ministru, colegiu cu atribuții definite prin hotărâre de guvern.

Totodată, vor fi constituite comisiile pentru organizarea și desfășurarea concursurilor de ocupare a funcțiilor publice de conducere de nivel superior – secretar general și secretar general adjunct al Guvernului, secretari generali ai Ministerelor și secretari de stat. În context. Pavel Filip a solicitat comisiilor să lucreze în ritm accelerat, pentru ca structurile Ministerelor să fie complete cât mai curând.

„De astăzi suntem într-o nouă etapă, care trebuie să fie caracterizată prin eficiență sporită. Am încredere că toți colegii înțeleg acest lucru, responsabilitatea pe care urmează să o ducem pe umerii noștri. Iar prin acest exemplu de reformare a administrației publice centrale provocăm și colegii din administrația publică locală, astfel să construim împreună fundamentul instituțiilor publice din Republica Moldova”, a afirmat premierull Pavel Filip. 

Citiți și: Demisii din Guvernul Filip. Reforma Executivului și a spitalelor face primele jertfeOportunitati