Păzea! De colectarea restanțelor la buget s-ar putea ocupa companii private

shadow
Miercuri, 26.07.2017 05:40   1858
Camera de Comerț Americană din Moldova (Amcham) propune în comentariile sale pe marginea politicii fiscale pentru anul 2018 completarea listei organelor cu atribuții de administrare fiscală specificate în art 131, alin. 1 din Codul Fiscal.

Astfel Amcham propune ca sintagma „și alte organe abilitate conform legislației” să fie substituită cu sintagma „și alte entități în condițiile contractelor de parteneriat publico-privat încheiate, conform legislației".

Camera de Comerț Americană din Moldova argumentează necesitatea unei astfel de completări prin rezultatele studiului ”Urmărirea și încasarea restanțelor la BPN înregistrate de persoanele fizice neînregistrate ca subiect de întreprinzător”, în care se constată că recuperarea restanțelor ajunge la nivelul de 96,7%.

Totuși mai rămân nerecuperate 3,3%, care reprezintă circa 40 milioane lei, o sumă ce nu poate fi ignorată, la care se adaugă și penalităților calculate pentru restanță, constată Amcham.

De asemenea s-au confirmat și costurile înalte de administrare a restanțelor de către autoritățile fiscale.

"Conform studiului de caz, pe parcursul anului 2013, de către autoritatea fiscală au fost efectuate cheltuieli pentru asigurarea activității Serviciului Fiscal de Stat în sumă de 266,3 milioane lei (Raportul de activitate pentru anul 2013 a SFS) cu efectivul - limită de 1.892 unități de personal, a cărui activitate este orientată spre asigurarea încasării impozitelor, taxelor și altor plăți obligatorii la buget.

Advertisement

Totodată, în cadrul secțiilor antrenate în urmărirea și încasarea restanțelor și de la persoanele fizice, în aceiași perioadă, au fost implicate 156 persoane. Iar dacă menționăm că ponderea majoră a sumelor restante nu depășesc valoarea de 1.000 lei, este clar cât de important sub aspect financiar poate deveni procesul de mediere și colectare benevolă a restanțelor prin cooperarea pe principii de outsourcing cu un agent economic specializat (companie de colectare a datoriilor), în baza legii privind parteneriatul publico-privat, cel puțin la compartimentul colectare de restanțe mici de la persoane fizice", își argumentează inițiativa Amcham.

Autorii susțin că deși există Legea cu privire la parteneriatul public-privat, care este și ea o lege organică, "având în vedere practica aplicării legislației fiscale și utilizarea principiului aplicării legii speciale (Codului fiscal) considerăm important reiterarea posibilității organului fiscal de a semna contracte de parteneriat public-private inclusiv în domeniul colectării de taxe și impozite".

De notat că proiectul politicii fiscale și vamale pentru anul 2018, elaborat de Ministerul Finanțelor conține modificări în peste 130 de articole din 11 coduri și legi, cele mai multe referindu-se la Codul Fiscal și Codul Vamal. Totodată, majoritatea modificărilor au un caracter redacțional, de armonizare cu cerințele Acordului de Asociere la UE și nu afectează nivelul de impozitare.

Citiți și:

Cele mai importante inovații fiscale și vamale pentru anul 2018



Oportunitati