STUDIU: Moldova, România și Albania au cea mai proastă infrastructură din Europa

shadow
Luni, 24.07.2017 06:40   1561
Țările din Europa Centrală și de Est înregistrează unul dintre cele mai scăzute scoruri din Europa în ceea ce privește calitatea infrastructurii, de 4,02, în vreme ce media țărilor UE 15 este de 5,65. În același timp unele țări, cum ar fi Albania, România și Moldova, înregistrează doar 3,5 puncte, relevă un studiu realizat de compania PricewaterhouseCoopers (PwC)

"Pentru Europa Centrală și de Est (ECE), o infrastructură de transport la fel de eficientă ca cea din Europa de Vest ar însemna un salt cuantic în capacitatea sa de a-și continua creșterea competitivă. Distanța este mai mică atunci când conexiunile eficiente, rapide și sigure facilitează operațiunile de afaceri. Infrastructura este esențială pentru aprecierea competitivității unei țări sau a unei regiuni", se arată în raportul realizat de PwC și de Atlantic Council intitulat "The road ahead – CEE transport infrastructure dynamics".

Până în 2025, sunt necesare investiții de 615 miliarde euro

Potrivit autorilor, țările din ECE, inclusiv Moldova, au nevoie până în anul 2025 de investiții de 615 miliarde euro pentru modernizarea și extinderea infrastructurii de transport, după ce în perioada 2007-2013 au fost alocate 80 miliarde euro din fondurile structurale și de coeziune, identificarea surselor de finanțare fiind una dintre provocările statelor din zonă, velul țărilor din regiune există în continuare un deficit de investiții în infrastructura de transport.

"Este clar însă că necesarul de finanțare a acestor lucrări de infrastructură depășește posibilitățile actuale ale bugetelor naționale ale țărilor din regiune. Tocmai de aceea trebuie căutate resurse financiare suplimentare în sectorul privat, prin punerea în aplicare a unei legislații viabile privind Parteneriatele Public-Privat”, a declarat Ionuț Simion, Country Managing Partner, PwC România.

Potrivit studiului, țările din regiune reprezintă 28% din teritoriul Uniunii Europene, 22% din populația acesteia, dar numai 10% din PIB-ul UE. Iar una dintre principalele provocări cu care se confruntă regiunea în prezent este să găsească surse de finanțare pentru proiectele de infrastructură de transport.

Advertisement

Având în vedere această nevoie de investiții în infrastructură, analiștii se așteaptă ca sectorul construcțiilor din ECE să crească cu un ritm anual de 3,1%, depășind astfel ritmul de creștere din țările din Europa Occidentală în următorii 5 ani, a precizat Sorin Petre, Partener, Servicii de Evaluare și Analiză Economică, PwC România.

După decenii de lipsă de investiții, regiunea Europei Centrale și de Est a făcut progrese fără precedent în îmbunătățirea investructurii în ultimii ani: peste 5.600 de kilometri de autostradă fiind construiți în ultimii 20 de ani. Acest lucru s-a datorat în bună măsură finanțărilor europene: peste 150 de miliarde de euro din fondurile structurale au fost utilizate în această perioadă în regiune, la care s-au adăugat facilități adiționale precum Connecting Europe sau finanțările oferite de Banca Europeană de Investiții.

Ca exemplu de investiții din partea UE în infrastructura din Moldova este menționat proiectul Moldova Roads Rehabilitation IV, lansat în anul 2013 în valoare de 150 de milioane de euro și finanțat de BERD. Lucrările finanțate în cadrul acestui proiect înregistrează însă un progres lent

Autorii raportului PwC și Atlantic Council subliniază faptul că deși investitorii rămân interesați de astfel de oportunități în regiune, aceștia se așteaptă la proiecte bine documentate și cu un profil echilibrat de risc și profitabilitate. Atingerea acestui echilibru între risc și rentabilitate va fi esențială pentru a menține fluxul de investiții private în regiune. 

Raportul analizează în detaliu și cele cinci coridoare de transport care se așteaptă să joace un rol esențial în conectarea regiunii Europei Centrale și de Est de restul țărilor UE (Marea Nordului–Baltica, Marea Baltică–Marea Adriatică, coridorul Rin–Dunăre, coridorul Orient-Est Med și coridorul mediteranean). Este nevoie de cel puțin 384 de miliarde de Euro pentru finanțarea a peste 2.000 de proiecte pentru finalizarea acestor cinci coridoare de transport.

Proiectele ce vizează Moldova și Ucraina nu beneficiază de finanțare adecvată

Singurul coridor de transport ce include și Moldova și doar cu portul Giurgiulești, este Rin – Dunăre, realizarea căruia ar necesita investiții de circa 70 de miliarde de euro în drumuri, căi ferate, porturi, terminale și altă infrastructură. 

În același timp în studiu se menționează faptul că proiectele ce vizează Moldova și Ucraina nu beneficiază de finanțare adecvată.

"În prezent, România are proiecte feroviare transfrontaliere în desfășurare cu 4 din cei 5 vecini: Ungaria, Bulgaria, Ucraina și Republica Moldova. În timp ce cooperarea cu cei doi vecini ai UE beneficiază de includerea ambelor frontiere în cele două coridoare de rețea de bază care traversează România, cooperarea cu Ucraina și Moldova nu are interesul public și finanțarea necesară", susține Marius Chiper, Director General al Companiei Naționale de Căi Ferate Române.

Autorii raportului subliniază faptul că deși investitorii rămân interesați de astfel de oportunități în regiune, aceștia se așteaptă la proiecte bine documentate și cu un profil echilibrat de risc și profitabilitate. Atingerea acestui echilibru între risc și rentabilitate va fi esențială pentru a menține fluxul de investiții private în regiune.



Oportunitati