Câți funcționari vor rămâne după reforma Guvernului

shadow
Duminică, 23.07.2017 06:50   1945
Noua structură a Guvernului a fost aprobată vineri, 21 iulie, cu votul a 54 de deputați. Astfel, din 16 ministere au rămas doar nouă, iar numărul de funcții se va diminua cu 30%.

Premierul Pavel Filip a menționat că în așa mod vor fi reduse și cheltuielile cu aproape 77 de milioane de lei pe an și a susținut că noul Guvern, care va fi unul tehnocrat, nu va fi afectat de confruntările politice.

"Guvernul până acum era precum mai multe corăbii sau bărcuțe așa mici și iată această furtună politică le afecta de fiecare dată foarte tare. Acum vom avea niște corăbii mai mari și aceste furtuni nu le vor afecta, pentru că ele vor fi mai stabile", a argumentat necesitatea reformei Executivului premierul Pavel Filip.

Câți funcționari vor rămâne în noul Guvern

Potrivit premierului, din cele nouă ministere, cinci își păstrează atât denumirea, cât și funcțiile actuale. Este vorba despre Ministerul Justiției, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ministerul Finanțelor, Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Apărării.

Celelalte patru ministere nominalizate au la bază raționamentul concentrării domeniilor de competență într-un minister, ținând cont de corelarea politicilor, compatibilitatea în activitate, funcționalitate complementară, scopuri și resurse comune și reducerea costurilor administrative

Astfel, Ministerul Economiei va prelua domeniile de activitate de la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor și de la Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, precum și domeniul construcții de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, cu modificarea denumirii în Ministerul Economiei și Infrastructurii.

Advertisement

Ministerul Culturii va prelua domeniile de activitate de la Ministerul Educației, de la Ministerul Tineretului și Sportului și domeniul de cercetare de la Academia de Științe a Moldovei, cu modificarea denumirii în Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei va prelua domeniile de activitate de la Ministerul Sănătății, cu modificarea denumirii în Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor va prelua domeniile de activitate de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și de la Ministerul Mediului, cu modificarea denumirii în Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Cu referire la reducerea numărului de funcționari publici care activează în cadrul ministerelor, Pavel Filip a menționat că actualmente în cele 16 ministere sunt instituite 1.808 funcții, dintre acestea efectiv ocupate sunt 1.489 de funcții, iar 319 sunt vacante.

Ca urmare a remodelării arhitecturii guvernamentale, se preconizează o reducere a numărului de funcții cu 30%, adică cu 542 unități, dintre care efectiv ocupate sunt doar 223.

Când vor fi numiți noii miniștri

După aprobarea documentului,  președintele Parlamentului, Andrian Candu a declarat că noua structură a Guvernului, semnifică nu doar mai puține ministere și mai multă transparență, "dar în primul rând mai multă eficiență".

Totodată premierul Pavel Filip a spus că unii miniștri nu vor fi numiți din toamnă, dar ei imediat își vor continua activitatea.

"La sfârșit de an vom face o evaluare împreună cu colegii cât de eficient și cât de bine și-au făcut treaba miniștrii care și-au asumat responsabilitatea pentru aceste portofolii", a afirmat premierul Pavel Filip.

Guvernul urmează în termen de trei luni să întreprindă măsurile necesare în vederea reorganizării structurii organelor centrale de specialitate ale administrației publice, să prezinte Parlamentului propuneri privind aducerea legislației în vigoare în concordanță cu noua structură a organelor centrale de specialitate ale administrației public și să asigure ajustarea cadrului său normativ.

Noua structură a guvernului are cel mai mic număr de ministere, dintre toate executivele, care au fost până acum în Republica Moldova.



Oportunitati