O misiune FMI vine în vizită în Republica Moldova

shadow
Duminică, 16.07.2017 09:45   1944
În perioada 17-21 iulie, o misiune a Fondului Monetar Internațional (FMI) condusă de Ben Kelmanson se va afla la Chișinău.

Potrivit unei declarații pentru presă făcute de Armine Khachatryan, Reprezentantul Permanent al FMI în Republica Moldova, aceasta va fi o vizită de lucru și nu o misiune de evaluare a implementării programului cu FMI.

Vizită de informare

"Scopul vizitei este informarea cu privire la situația macroeconomică și discutarea politicii bugetar-fiscale, politicii monetare și altor politici relevante, în anticiparea celei de-a doua evaluări a programului, preconizate pentru toamna anului curent.

La finele acestei misiuni nu va fi emisă o declarație privind concluziile făcute în urma vizitei. Astfel de vizite de lucru în afara ciclului standard de evaluări de program fac parte din practica uzuală a FMI când este vorba de țările ce au programe susținute de FMI", se arată în declarația Reprezentantului Permanent al FMI în Republica Moldova.  

De notat că o misiune a FMI, condusă de Ben Kelmanson s-a aflat în vizită de lucru la Chișinău în perioada 14-28 februarie 2017 în contextul primei evaluări a programului economic al Fondului.

Advertisement

Experții FMI au constatat atunci că eforturile depuse de autoritățile de la Chișinău au contribuit la restabilirea stabilității financiare în Republica Moldova. Totodată, a fost prognozată o creștere economică mai mare decât s-a anticipat, de 4,5% pentru anul 2017.

”Continuarea cu fermitate a eforturilor de reabilitare a sistemului financiar-bancar, inclusiv perfecționarea guvernării și îmbunătățirea situației financiare a băncilor comerciale, precum și fortificarea cadrului de reglementare și supraveghere este vitală pentru susținerea creșterii economice și creării locurilor de muncă noi”, a declarat la finalul misiunii, Ben Kelmanson.

În același timp premierul Pavel Filip a subliniat că evaluările din partea FMI, care vor avea loc odată la 6 luni conform acordului semnat în noiembrie 2016, mobilizează autoritățile pe cale reformelor.

Amintim că pe 7 noiembrie 2016, Guvernul și FMI au semnat un Acord de colaborare, prin care Republica Moldova a primit o linie de credit de aproximativ 176 de milioane de dolari, dintre care circa 36 milioane de dolari au fost deja alocate.

Guvernul va primi banii în tranșe, nu însă înainte de a demonstra că reformele au demarat sau cadrul juridic pentru reforme există deja.

La începutul lunii mai 2017 a fost publicată și prima evaluare a FMI de implemerntare a Programului Republicii Moldova, susținut prin Mecanismul extins de creditare și Mecanismul de finanțare extinsă, în care se constata că acesta se implementează, dar sunt încă probleme.

Citiți și:

FMI: Programul se implementează, dar sunt probleme



Oportunitati