Headmaster pagini articole deschise --- Fincombank
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • La Palatul Republicii pe 15 decembrie are loc Vernisajul Vinului - ”Visul unei nopți de iarnă”.
 • În perioada 12-26 decembrie MAIB vinde la licitații peste 426.000 de acțiuni nominative de clasa 1, prin intermediul Bursei de Valori a Moldovei.
 • Pe 31 decembrie 2017 expiră Sistemul de Preferințe Generale acordat de SUA pentru stimularea exporturilor moldovenești în Statele Unite.
 • Moldexpo
  Pe 29 martie - 1 aprilie are loc expoziția specializată de turism, agrement şi hoteluri ”Tourism. Leizure. Hotels”.
 • În perioada 25-28 aprilie la Moldexpo are loc expoziţia internaţională de tehnologii, echipamente, scule şi materiale pentru construcţii ”Moldconstruct”.
 • Pe 25-28 aprilie Moldexpo găzduiește expoziţia de tehnologii de conservare a energiei, instalaţii termice şi de alimentare cu gaze ”Moldenergy”.
 • La Chișinău are loc expoziţia specializată de produse alimentare şi materii prime pentru producerea acestora, ”Food & Drinks” (10-13 mai 2018).
 • În perioada 10-13 mai 2018 are loc expoziția internaţională de echipamente şi tehnologii pentru industria alimentară şi de prelucrare ”Food Technology”.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.

Chișinăul acceptă numere de înmatriculare neutre pentru automobilele din regiunea separatistă

1 2 3
 • Automobil model Porshe înregistrat în regiunea separatistă
  Foto: mold-street.com
 • Model de plăcuţe de inmatriculare neutre
  Foto: karadeniz-press.ro
 • Model de plăcuţe de inmatriculare neutre
  Foto: unimedia.info
Duminică, 16.07.2017 09:20   2311
Pentru a facilita procesul de înmatriculare a automobilelor înregistrate în regiunea transnistreană, autoritățile de la Chișinău susțin că proprietarii ar putea beneficia de o procedură simplificată de înmatriculare, dar și scutiri la plata accizelor.

Admiterea vehiculelor rutiere din regiunea transnistreană prin punctele de trecere a frontierei de stat, precum și deschiderea circulației pe podul din apropierea localității Gura Bîcului au fost principalele chestiuni puse în discuție în cadrul unei ședințe a Grupurilor de lucru sectoriale pentru transport auto din Chișinău și Tiraspol, ce a avut loc la.sediul Misiunii OSCE din Chișinău.

Procedură simplificată de înmatriculare și scutiri la plata accizelor

Potrivit lui Sergiui Bucataru, viceministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor și conducător al Grupului de experți de la Chișinău, pentru admiterea în circulația internațională, vehiculele rutiere din regiunea transnistreană urmează să fie înregistrate în cadrul subdiviziunilor întreprinderii de stat CRIS Registru.

"Pentru a facilita procesul de înmatriculare, cetățenii din stânga Nistrului, urmează să beneficieze de o procedură simplificată de înmatriculare, inclusiv va fi examinată și posibilitatea acordării unor scutiri la plata accizelor", se arată într-un comunicat al MTID.

Totodată, partea moldovenească a menționat că în perspectivă accizele de import a vehiculelor din regiunea transnistreană urmează a fi armonizate cu accizele existente din Republica Moldova.

În aceleași timp partea transnistreană a insistat ca inspecția fizică a vehiculelor să fie efectuată de către experții de la Tiraspol sau reprezentați acreditați ai țărilor garante.

Propunerea nu a fost acceptată de reprezentanții Chișinăului, care au menționat că inspecția fizică a vehiculelor este una dintre etapele de înmatriculare si urmează a fi efectuată de către reprezentanții
întreprinderii de stat CRIS Registru.

Aceștia au atras atenția asupra faptului că în conformitate cu prevederile Convenției asupra circulației rutiere de la Viena, orice parte contractantă care eliberează certificatele de circulație pentru autovehicule, poartă răspundere pentru acestea în momentul cînd ele se află în trafic internațional.

Chișinăul acceptă introducerea unor numere de înmatriculare neutre

Totodată, în cazul formei numerelor de înmatriculare delegația Chișinăului a susținut că acceptă introducerea unor numere de înmatriculare neutre pentru vehiculele din regiunea transnistreană, conform modelului agreat anterior, inclusiv a admis posibilitatea ca acestea să fie confecționate la Tiraspol.
În rezultatul ședinței părțile au convenit continuarea dialogului, după unele consultări suplimentare ale părții transnistrene cu reprezentantul său politic. 

De notat că administrația de la Tiraspol insistă ca în găsirea unei soluții pe chestiunea înmatriculării automobilelor să fie atrase și statele garante: Rusia și Ucraina.

Patru ani în urmă reprezentanții Chișinăului și Tiraspolului, au convenit asupra designul-ului plăcuțelor de înmatriculare pentru automobilele din stânga Nistrului.

Acestea urmau să fie în alb și negru și inscripționate cu literele „AB“, urmate de numărul de înregistrare a vehiculului. Se prevedea că simbolurile Republicii Moldova sau ale republicii separatiste vor lipsi cu desăvârșire, dar sp fie inscripționate indicii MD (Moldova) și TN (Transnistria).

Plăcuțele urmau să fie acoperite doar cu o peliculă pe care transpare dintr-un anumit unghi de cădere a luminii un simbol ascuns – niște mașini transportatoare de mărfuri.

Chișinăul a propus inițial ca să fie adăugată și stema Moldovei. Varianta în cauză a fost respinsă de partea transnistreană. La rândul sau, Tiraspolul insista asupra variantei „neutre” de culoarea galbenă în care să lipsească indicii MD (Moldova) și TN (Transnistria), dar fie prezent codul QR.

Care este modelul "neutru" pus în discuție în prezent nu este clar.

Citiți și:

Unde au dispărut peste 51.000 de automobile cu numere străine sau transnistrene


print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Infracțiuni economice   Transport și turism   Comerț extern și datoriile  
03 Decembrie 2017 Joburi
25 Noiembrie 2017 Joburi
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close