Headmaster pagini articole deschise --- Fincombank
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Pe 31 iulie are loc adunarea generală anuală a acționarilor Alimcom S.A.
 • DAAC Hermes S.A. desfășoară adunarea generală extraordinară a acționarilor pe 3 august privind modificarea unor contracte de ipotecă.
 • Pe 7 septembrie expiră termenul ofertei de vânzare a peste 3.860.000 de acțiuni emise de compania Asito S.A., la preț de 14,79 lei bucata.
 • Pe 13-16 septembrie la Moldexpo are loc expoziţia internaţională de echipamente medicale, preparate farmaceutice şi stomatologie MoldMedizin & MoldDent.
 • Pe 21-24 septembrie Moldexpo găzduiește expoziţia internaţională de tehnologii, echipamente, scule şi materiale pentru construcţii ”Construct & Interior Expo”.
 • Pe 21-24 septembrie Moldexpo găzduiește expoziţia internaţională de tehnologii, mijloace de protecţie şi securitate ”Security”.
 • Moldexpo
  În perioada 21-24 septembrie are loc târgul specializat de servicii imobiliare, impotecă și construcția de locuințe ”Imobil Moldova”.
 • La Moldexpo are loc târgul ofertelor turistice pentru odihna de iarnă ”Winter Travel Fair”, în perioada 29 septembrie - 1 octombrie.
 • În perioada 29 septembrie - 1 octombrie la Moldexxpo se desfășoară Festivalul Vinurilor Tinere ”Tulburel”.
 • Moldexpo
  Expoziția internaţională de mobilă, utilaje, scule, materiale şi accesorii pentru fabricarea mobilei ”Expo Mobilă” are loc pe 5-8 octombrie.
 • Washington, SUA
  Pe 14 octombrie are loc reuniunea Consiliului de Guvernare a Fondului Monetar Internațional, la care participă și o delegație a Republicii Moldova.
 • Pe 11-14 octombrie la Chișinău are loc expoziția dedicată mobilei și designului de interior ”Das Interior Show”.
 • Washington, SUA
  În perioada 13-15 octombrie 2017 are lor reuniunea anuală a Fondului Monetar Internațional și Grupului Băncii Mondiale.
 • Pe 18-21 octombrie la Chișinău are loc expoziția de produse, utilaje, tehnologii agricole şi meşteşuguri ”Farmer”.
 • Moldexpo găzduiește pe 18-21 octombrie expoziția de maşini, echipamente şi tehnologii pentru sectorul agroindustrial ”Moldagroteh”.
 • Cu începere din 1 decembrie 2017 cetățenii români pot intra în Canada fără vize.
 • Pe 31 decembrie 2017 expiră Sistemul de Preferințe Generale acordat de SUA pentru stimularea exporturilor moldovenești în Statele Unite.
 • Moldexpo
  Pe 29 martie - 1 aprilie are loc expoziția specializată de turism, agrement şi hoteluri ”Tourism. Leizure. Hotels”.
 • În perioada 25-28 aprilie la Moldexpo are loc expoziţia internaţională de tehnologii, echipamente, scule şi materiale pentru construcţii ”Moldconstruct”.
 • Pe 25-28 aprilie Moldexpo găzduiește expoziţia de tehnologii de conservare a energiei, instalaţii termice şi de alimentare cu gaze ”Moldenergy”.

Cum justiţia salvează unii afacerişti de returnarea milioanelor de la băncilor fraudate

1
 • Banca Socială este în procedura de lichidare după ce a fost implicată în scheme frauduloase
  Foto: arhiva
Joi, 13.07.2017 05:24   1029
Lupta pentru recuperarea "miliardului" dispărut din cele trei bănci (Banca de Economii, Unibank și Banca Socială) continuă, dar șansele ca acesta să fie returnat integral sunt tot mai puține. La aceasta contribuie mai multe autorităţi din Moldova.

Zilele trecute preşedintele Parlamentului Andrian Candu a anunţat că autorităţile ar urma să elaboreze şi să aprobe o Strategie de acţiuni pentru a recupera miliardele scoase în afara ţării de la cele trei bănci fraudate.

Candu, optimist

Potrivit lui Candu valoarea fraudei nu este de un miliard de dolari, ci mai mică - 600 milioane dolari.
"Din această sumă, specialiştii firmei Kroll au găsit urmele la 500 de milioane de dolari. Cred că 20-30% din suma ar putea fie recuperată", a declarat Andrian Candu în cadrul unei emisiuni la postul TV RTR Moldova.

Altfel spus până la 150 de milioane de dolari (2,8 miliarde de lei). Totodată el a precizat că din cele 500 de milioane de dolari, circa 150 de milioane s-au întors în ţară şi pot fi căutaţi aici. 

Speakerul a menţionat că Procuratura şi alte autorităţi ar fi blocat în ţară active de circa 500 de milioane de lei, ce ar aparţine la cinci grupuri implicate în fraudă menţionând pe Shor, Filat, Platon şi Gacikevici.

"Valoarea de piaţă a activelor blocate este de circa trei miliarde lei", a estimat Andrian Candu, care s-a arătat optimist în privinţa recuperării acestor sume.

Candu contrazis de instanţe

Evoluţiile din unele procese şi anchete pe numele unor afacerişti ce au beneficiat de credite de zeci de milioane de lei de la cele trei bănci, îl contrazic pe preşedintele Parlamentului.

Chiar pe 11 iulie 2017, Curtea de Apel Chişinău a adoptat o decizie suspectă într-un caz legat de furtul miliardului. Astfel cu acordul administratorului Băncii Sociale şi a unor creditori fictivi, instanţa a acceptat iniţierea procedurii planului la Vinăria Zîmbreni, deţinută de afaceristul Corneliu Ţurcanu.

În consecinţă rambursarea creditelor de peste un milion de euro, contractate de Vinărie de la Banca Socială, se amână pentru o perioadă de trei ani, timp în care Vinăria ar urma să crească vânzările și să obțină profitul necesar pentru plata creanțelor.

Mold-street a relatat cum s-a derulat operaţiunea. Astfel pentru un împrumut fictiv de 25 de milioane de lei de la SRL ”Nox DDV”, Vinăria a depus gaj averea deja gajată pentru alte credite de la Banca Socială. 

Corneliu Ţurcanu împreună cu soția sa au efectuat la 25 noiembrie 2014 o serie de operațiuni dubioase pe conturile de la această bancă, deținute de ei și firmele afiliate (Nox DDV, Megavil Grup și Vinăria Zîmbreni), ca în final suma să ajungă în conturile aceluiași Corneliu Țurcanu.

Amintim că 25 noiembrie 2014 este ziua când mai multe firme fantome au primit credite de miliarde de lei de la Banca Socială, ce a dus la prăbușirea a trei bănci.

Anchetă tergiversată

Sergiu Berghie, lichidatorul Băncii Sociale susținea anul trecut că toate contractele dintre Nox DDV, Megavil Grup și Vinăria Zîmbreni sunt fictive, respectiv nule și a solicitat CNA "investigarea tuturor acest fapte". La fel a solicitat ca CNA să facă o "apreciere legală a acțiunilor comise de factorii de decizie al companiilor Vinăria Zîmbreni, Nox DDV și Megavil, cât și cazul prezenței elementelor infracțiuni pornirea unei cauze penale și tragerea la răspundere a persoanelor vinovate".

Pe acest caz Procuratura Anicorupţie a inițiat încă la finele anului 2015 o urmărire penală pentru abuz de serviciu și spălare de bani în proporții deosebit de mari, pentru care pedeapsa este închisoare de la 5 la 10 ani.


Dosarul însă se află "la murat" la Procuratura Buiucani. Anterior procurorul Veaceslav Cernalev care instrumentează ne-a declarat că "nu poate da mai mute informații pentru a nu prejudicia ancheta".

Contracte fictive de împrumut și gaj

Pe 30 ianuarie 2017, Judecătoria Chișinău (sector Centru) a declarat nule însă toate contractele de împruut și gaj încheiate între Vinăria Zîmbreni, Nox DDV și Megavil Grup.

"Analizînd probele administrate, prin prisma normelor legale enunțate, instanța conchide că contractul de împrumut f/n din 25.11.2014, încheiat între SRL ”Vinăria Zîmbreni” și SRL ”Nox DDV” este unul fictiv, fără intenția de a produce efecte juridice, necătînd la faptul că tranzacțiile de transmitere a banilor au fost reale, au avut loc, dar ținînd cont de schema stabilită, de perioada de timp în care au avut loc toate transferurile, de modalitatea și destinația transferurilor, de cercul de persoane participante la rotația transferurilor și destinatarul final".

În consecință instanța ajunge la convingerea că acest contract este lovit de nulitate absolută. 

De asemenea magistrații au susținut că urmează a fi declarate nule și actele subsecvente, cum ar fi: contractul de gaj încheiate între Vinăria Zîmbreni și Nox DDV; contractul de cesiune încheiat între Vinăria Zîmbreni și Megavil Grup; confirmarea de înregistrare a gajului, încheiată între Vinăria Zîmbreni și Megavil Grup, "așa cum aceste acte au fost încheiate în baza unui act fictiv și contravin normelor imperative, adică acelor norme care prescriu în mod expres o conduită obligatorie, o obligație de la care subiectul nu se poate sustrage sau nu o poate ocoli sau care, prin dispoziția lor, interzic săvîrșirea unor acțiuni".

"Pîrîta SRL ”Vinăria Zîmbreni” prin gajarea dublă (ulterioară) a acelorași bunuri fără acordul scris al creditorului gajist (Băncii Sociale) au încălcat normele imperative invocate mai sus, prevăzute de Codul civil și de condițiile contractului de gaj, încheiat între reclamantă și SRL ”Vinăria Zîmbreni”, scrie în decizia instanței.

Citiţi şiScheme de eschivare de la rambursarea miliardelor de la Banca Socială

Doar a zecea parte din miliardul dispărut poate fi recuperată în Moldova

Newsmaker: „Bancherul” căruia i-au fost promise 1.000 de hrivne pentru afacerea „miliardul”


print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Taguri: Infracțiuni economice   Sistemul bancar și asigurările  
Urmariti-ne pe retelele sociale
la nunta

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.