Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte

 • Franzeluța SA organizează adunarea extraordinară a acționarilor pe 25 mai.
 • Rusia
  În perioada 24-26 mai la St.Petersburg are loc Forumul Economic Mondial.
 • Pe 28 mai IDIS Viitorul organizează o masă rotundă pe tema impactului comerțului, energeticii, migrației și securității asupra Parteneriatului Estic.
 • În perioada 29-30 mai are loc evenimentul Moldova Automotive Days 2018, cu participarea companiilor din Germania și Austria.
 • Bruxelles, Belgia
  O delegație din Moldova participă la Adunarea Generală a EU4Business în perioada 20-21 iunie 2018.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.
 • Pentru anul 2018 Banca Națională a Moldovei a prognozat o creștere economică de 3,5% și o inflație de 3,7%.

Cum justiția salvează unii afaceriști de returnarea milioanelor de la băncilor fraudate

1
 • Banca Socială este în procedura de lichidare după ce a fost implicată în scheme frauduloase
  Foto: arhiva
Joi, 13.07.2017 05:24   1328

Lupta pentru recuperarea "miliardului" dispărut din cele trei bănci (Banca de Economii, Unibank și Banca Socială) continuă, dar șansele ca acesta să fie returnat integral sunt tot mai puține. La aceasta contribuie mai multe autorități din Moldova.

Zilele trecute președintele Parlamentului Andrian Candu a anunțat că autoritățile ar urma să elaboreze și să aprobe o Strategie de acțiuni pentru a recupera miliardele scoase în afara țării de la cele trei bănci fraudate.

Candu, optimist

Potrivit lui Candu valoarea fraudei nu este de un miliard de dolari, ci mai mică - 600 milioane dolari.
"Din această sumă, specialiștii firmei Kroll au găsit urmele la 500 de milioane de dolari. Cred că 20-30% din suma ar putea fie recuperată", a declarat Andrian Candu în cadrul unei emisiuni la postul TV RTR Moldova.

Altfel spus până la 150 de milioane de dolari (2,8 miliarde de lei). Totodată el a precizat că din cele 500 de milioane de dolari, circa 150 de milioane s-au întors în țară și pot fi căutați aici. 

Speakerul a menționat că Procuratura și alte autorități ar fi blocat în țară active de circa 500 de milioane de lei, ce ar aparține la cinci grupuri implicate în fraudă menționând pe Shor, Filat, Platon și Gacikevici.

"Valoarea de piață a activelor blocate este de circa trei miliarde lei", a estimat Andrian Candu, care s-a arătat optimist în privința recuperării acestor sume.

Candu contrazis de instanțe

Evoluțiile din unele procese și anchete pe numele unor afaceriști ce au beneficiat de credite de zeci de milioane de lei de la cele trei bănci, îl contrazic pe președintele Parlamentului.

Chiar pe 11 iulie 2017, Curtea de Apel Chișinău a adoptat o decizie suspectă într-un caz legat de furtul miliardului. Astfel cu acordul administratorului Băncii Sociale și a unor creditori fictivi, instanța a acceptat inițierea procedurii planului la Vinăria Zîmbreni, deținută de afaceristul Corneliu Ţurcanu.

În consecință rambursarea creditelor de peste un milion de euro, contractate de Vinărie de la Banca Socială, se amână pentru o perioadă de trei ani, timp în care Vinăria ar urma să crească vânzările și să obțină profitul necesar pentru plata creanțelor.

Mold-street a relatat cum s-a derulat operațiunea. Astfel pentru un împrumut fictiv de 25 de milioane de lei de la SRL ”Nox DDV”, Vinăria a depus gaj averea deja gajată pentru alte credite de la Banca Socială. 

Corneliu Ţurcanu împreună cu soția sa au efectuat la 25 noiembrie 2014 o serie de operațiuni dubioase pe conturile de la această bancă, deținute de ei și firmele afiliate (Nox DDV, Megavil Grup și Vinăria Zîmbreni), ca în final suma să ajungă în conturile aceluiași Corneliu Țurcanu.


Acest articol este doar pentru abonați.

print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Infracțiuni economice   Sistemul bancar și asigurările  
pentru a vedea articolul intreg pentru a vedea toate articolele
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close