Headmaster pagini articole deschise --- Fincombank
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte

 • Cu începere din 1 decembrie 2017 cetățenii români pot intra în Canada fără vize.
 • În perioada 12-26 decembrie MAIB vinde la licitații peste 426.000 de acțiuni nominative de clasa 1, prin intermediul Bursei de Valori a Moldovei.
 • Pe 31 decembrie 2017 expiră Sistemul de Preferințe Generale acordat de SUA pentru stimularea exporturilor moldovenești în Statele Unite.
 • Moldexpo
  Pe 29 martie - 1 aprilie are loc expoziția specializată de turism, agrement şi hoteluri ”Tourism. Leizure. Hotels”.
 • În perioada 25-28 aprilie la Moldexpo are loc expoziţia internaţională de tehnologii, echipamente, scule şi materiale pentru construcţii ”Moldconstruct”.
 • Pe 25-28 aprilie Moldexpo găzduiește expoziţia de tehnologii de conservare a energiei, instalaţii termice şi de alimentare cu gaze ”Moldenergy”.
 • La Chișinău are loc expoziţia specializată de produse alimentare şi materii prime pentru producerea acestora, ”Food & Drinks” (10-13 mai 2018).
 • În perioada 10-13 mai 2018 are loc expoziția internaţională de echipamente şi tehnologii pentru industria alimentară şi de prelucrare ”Food Technology”.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.

Cum justiția salvează unii afaceriști de returnarea milioanelor de la băncilor fraudate

1
 • Banca Socială este în procedura de lichidare după ce a fost implicată în scheme frauduloase
  Foto: arhiva
Joi, 13.07.2017 05:24   1193

Lupta pentru recuperarea "miliardului" dispărut din cele trei bănci (Banca de Economii, Unibank și Banca Socială) continuă, dar șansele ca acesta să fie returnat integral sunt tot mai puține. La aceasta contribuie mai multe autorități din Moldova.

Zilele trecute președintele Parlamentului Andrian Candu a anunțat că autoritățile ar urma să elaboreze și să aprobe o Strategie de acțiuni pentru a recupera miliardele scoase în afara țării de la cele trei bănci fraudate.

Candu, optimist

Potrivit lui Candu valoarea fraudei nu este de un miliard de dolari, ci mai mică - 600 milioane dolari.
"Din această sumă, specialiștii firmei Kroll au găsit urmele la 500 de milioane de dolari. Cred că 20-30% din suma ar putea fie recuperată", a declarat Andrian Candu în cadrul unei emisiuni la postul TV RTR Moldova.

Altfel spus până la 150 de milioane de dolari (2,8 miliarde de lei). Totodată el a precizat că din cele 500 de milioane de dolari, circa 150 de milioane s-au întors în țară și pot fi căutați aici. 

Speakerul a menționat că Procuratura și alte autorități ar fi blocat în țară active de circa 500 de milioane de lei, ce ar aparține la cinci grupuri implicate în fraudă menționând pe Shor, Filat, Platon și Gacikevici.

"Valoarea de piață a activelor blocate este de circa trei miliarde lei", a estimat Andrian Candu, care s-a arătat optimist în privința recuperării acestor sume.

Candu contrazis de instanțe

Evoluțiile din unele procese și anchete pe numele unor afaceriști ce au beneficiat de credite de zeci de milioane de lei de la cele trei bănci, îl contrazic pe președintele Parlamentului.

Chiar pe 11 iulie 2017, Curtea de Apel Chișinău a adoptat o decizie suspectă într-un caz legat de furtul miliardului. Astfel cu acordul administratorului Băncii Sociale și a unor creditori fictivi, instanța a acceptat inițierea procedurii planului la Vinăria Zîmbreni, deținută de afaceristul Corneliu Ţurcanu.

În consecință rambursarea creditelor de peste un milion de euro, contractate de Vinărie de la Banca Socială, se amână pentru o perioadă de trei ani, timp în care Vinăria ar urma să crească vânzările și să obțină profitul necesar pentru plata creanțelor.

Mold-street a relatat cum s-a derulat operațiunea. Astfel pentru un împrumut fictiv de 25 de milioane de lei de la SRL ”Nox DDV”, Vinăria a depus gaj averea deja gajată pentru alte credite de la Banca Socială. 

Corneliu Ţurcanu împreună cu soția sa au efectuat la 25 noiembrie 2014 o serie de operațiuni dubioase pe conturile de la această bancă, deținute de ei și firmele afiliate (Nox DDV, Megavil Grup și Vinăria Zîmbreni), ca în final suma să ajungă în conturile aceluiași Corneliu Țurcanu.

Amintim că 25 noiembrie 2014 este ziua când mai multe firme fantome au primit credite de miliarde de lei de la Banca Socială, ce a dus la prăbușirea a trei bănci.

Anchetă tergiversată

Sergiu Berghie, lichidatorul Băncii Sociale susținea anul trecut că toate contractele dintre Nox DDV, Megavil Grup și Vinăria Zîmbreni sunt fictive, respectiv nule și a solicitat CNA "investigarea tuturor acest fapte". La fel a solicitat ca CNA să facă o "apreciere legală a acțiunilor comise de factorii de decizie al companiilor Vinăria Zîmbreni, Nox DDV și Megavil, cât și cazul prezenței elementelor infracțiuni pornirea unei cauze penale și tragerea la răspundere a persoanelor vinovate".

Pe acest caz Procuratura Anicorupție a inițiat încă la finele anului 2015 o urmărire penală pentru abuz de serviciu și spălare de bani în proporții deosebit de mari, pentru care pedeapsa este închisoare de la 5 la 10 ani.


Acest articol este doar pentru abonați.

print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Infracțiuni economice   Sistemul bancar și asigurările  
pentru a vedea articolul intreg gratis pentru a vedea toate articolele
25 Octombrie 2017 Training
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close