Headmaster pagini articole deschise --- Fincombank
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Cu începere din 1 decembrie 2017 cetățenii români pot intra în Canada fără vize.
 • În perioada 12-26 decembrie MAIB vinde la licitații peste 426.000 de acțiuni nominative de clasa 1, prin intermediul Bursei de Valori a Moldovei.
 • Pe 31 decembrie 2017 expiră Sistemul de Preferințe Generale acordat de SUA pentru stimularea exporturilor moldovenești în Statele Unite.
 • Moldexpo
  Pe 29 martie - 1 aprilie are loc expoziția specializată de turism, agrement şi hoteluri ”Tourism. Leizure. Hotels”.
 • În perioada 25-28 aprilie la Moldexpo are loc expoziţia internaţională de tehnologii, echipamente, scule şi materiale pentru construcţii ”Moldconstruct”.
 • Pe 25-28 aprilie Moldexpo găzduiește expoziţia de tehnologii de conservare a energiei, instalaţii termice şi de alimentare cu gaze ”Moldenergy”.
 • La Chișinău are loc expoziţia specializată de produse alimentare şi materii prime pentru producerea acestora, ”Food & Drinks” (10-13 mai 2018).
 • În perioada 10-13 mai 2018 are loc expoziția internaţională de echipamente şi tehnologii pentru industria alimentară şi de prelucrare ”Food Technology”.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.

În Chișinău s-au ieftinit apartamentele. Tendința se va menține, susțin experții

1 2 3 4
 • Foto: arhiva
 • Tendinţa de scădere a preţului a spaţiului locativ în Chişinău
  Foto: lara.md
 • Cele mai ieftine sunt apartamentele din cartierul Otovasca
  Foto: lara.md
 • Foto: lara.md
Miercuri, 12.07.2017 08:58   5784
După o perioadă de stabilitate de circa șapte luni, prețurile la spațiul locativ din Chișinău și-au reluat tendința de scădere din ultimii șapte ani, relevă datele bursei imobiliare Lara.

Astfel în luna mai-iunie 2017, prețul mediu al unui metru pătrat de de spațiu locativ pe piața primară (apartamente noi) din Chișinău a constituit 523 de euro, în scădere cu cinci euro (circa un procent), comparativ cu o perioadă de șapte luni (octombrie 2016-aprilie 2017), când s-au menținut la nivelul de 528 de euro. 

Tendința de ieftinire se va menține

În comparație cu aceeași perioadă a anului trecut prețurile au scăzut cu circa 3,5%. Ţinând cont și de aprecierea cursului monedei naționale față de euro, apoi scăderea reală de preț este chiar mai semnificativă.

Citiți și:

Prețul apartamentelor ar putea să scadă cu circa 12%: Nu va fi o prăbușire!, spun experții 

"În prezent se atestă cele mai mici prețuri la spațiul locativ din ultimii opt ani, iar evoluțiile confirmă și prognozele experților noștri", se arată într-un comentariu al bursei Lara.

Potrivit acestora în următoarele luni tendința de ieftinire a spațiului locativ s-ar putea accentua.

Anterior experții bursei imobiliare au prognozat că în acest an prețul mediu al unui metru pătrat de spațiu locativ pe piața primară (apartamente noi) din Chișinău s-ar putea diminua cu 9-12%.

În același timp, specialiștii de la agenția Euroimobil constată că în ultimele trei luni nu s-a atestat o reducere a prețului la apartamente.

În prezent cele mai mari prețuri la spațiul locativ se atestă în sectorul Centru din Chișinău și sunt cu 18-20% mai mari decât media de pe piață. Astfel în iunie 2017 un metru pătrat de spațiu locativ ajungea aici la 636 euro (în cazul unei garsoniere), în timp ce în sectorul Botanica - 603 euro, în cartierul Albișoara - 598 euro, iar la Telecentru - 573 euro.

Cele mai mici prețuri în cazul garsionierelor se atestă în cartierele Otovasca - 478 de euro pentru un metru pătrat, Aeroport - 522 euro și Sculeni - 550 de euro.

În cazul apartamentelor mai spațioase prețul un metru pătrat este mai mic și coboară chiar și sub nivelul de 400 de euro în cartierul Otovasca.

Un factor ce influențează negativ asupra prețurilor este capacitatea de plată a clienților, care depinde, totuși, de evoluția economiei țării.

"Până nu se va trece la o etapă de creștere durabilă a economiei, capacitatea de cumpărare va rămâne scăzută", se mai constată în analiză.


print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Taguri: Prețuri și inflația   Construcții și imobiliare   Chirie și leasing  
25 Octombrie 2017 Training
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close