Câți bani va costa rezolvarea problemei gunoiului din Chișinău

shadow
Joi, 06.07.2017 15:30   2601
Premierul Pavel Filip a anunțat că între municipiul Chișinău și comuna Ţânțăreni din Anenii Noi s-a ajuns la un compromis, iar poligonul municipal pentru evacuarea deșeurilor din această localitate va fi redeschis, iar Guvernul va monitoriza modul în care Primăria Capitalei își respectă obligațiile asumate.

Şeful Executivului a specificat că rolul Guvernului a fost să ajute primăria Capitalei să identifice o soluție, amintind despre criza creată în municipiu acum o lună.

Criza gunoiului, provocată de politicieni

„Lucrurile au fost complicate din două motive: modul în care a fost gestionată transportarea deșeurilor la Bubuieci și doi - câțiva politicieni iresponsabili au fost foarte cointeresați în aceste săptămîni să instige și să provoace o criză uriașă a deșeurilor în municipiul Chișinău”, a declarat Pavel Filip.

Totodată, Premierul a menționat că legalitatea tuturor acțiunilor privind gestionarea deșeurilor de pînă acum trebuie să fie investigată de organele de drept.

Primăria Chișinău urmează să realizeze mai multe acțiuni, din care vor avea de beneficiat locuitorii comunei. Astfel, anual municipalitatea va transfera pe contul Primăriei comunei Ţînțăreni 6 milioane de lei pentru soluționarea problemelor de interes local, precum repararea grădiniței, construirea unui centru medical în localitate, dar și alte beneficii pentru oamenii de acolo.

Suma este de două ori mai mare decât primește în prezent primaria Ţânțăreni de la bugetul de stat sub formă de transferuri

De asemenea, urmează a fi consolidat și întreținut barajul poligonului, achiziționată o stație de filtrare și epurare a levigatului, iar evacuarea deșeurilor din localitate se va face gratuit.

Advertisement

În plus, municipalitatea va reabilita și repune în funcțiune stația de tratare a apei potabile, va instala iluminarea stradală a comunei și va asigura reparația străzilor asfaltate din localitate.

Tot la Țânțăreni, urmează să fie plantată o fâșie forestieră pe perimetrul poligonului, să fie montat un gard de protecție în jurul poligonului pentru excluderea poluării mediului, iar Centrul de sănătate din localitate va fi reabilitat.

Va avea de câștigat și grădinița din localitate, unde vor fi montate pavilioane pentru copii, va fi pavat teritoriul și va fi instalat un gard.

În context, primarul comunei Ţînțăreni, Ina Pașcan, a menționat că redeschiderea poligonului de gunoi a fost o decizie foarte complicată pentru localitate din cauza neîncrederii locuitorilor comunei față de autoritățile municipale, iar compromisul a fost găsit datorită implicării Guvernului.

Citiți și:

Avem circa 2.400 de gunoiști! Ministerul Mediului nu va mai autoriza crearea de noi gunoiști

La rândul său, Viceprimarul Capitalei, Nistor Grozavu, a dat asigurări că toate obligațiile pe care Primăria Chișinău și le-a asumat față de locuitorii comunei Țînțăreni, vor fi îndeplinite, iar localitatea va avea doar de câștigat.

Atât Guvernul, cât și municipalitatea nu a precizat nimic referitor la costurile necesare pentru a soluționa problema gunoiului depozitat temporar pe strada Uzinelor și în comuna Bubuieci.

Se caută 23 de milioane de euro 

Totodată un studiu de fezabiltate elaborat de compania germană FICHTNER Management Consulting relevă că pentru a soluționa problema depozitării deșeurilor solide din municipiul Chișinău ar fi nevoie de investiții de circa 23 de milioane euro.

Totodată pentru reabilitarea și redeschiderea gunoiștii din localitate. sunt planificate investiții care vor soluționa problema gunoiștii din satul Țânțăreni, pentru a putea fi utilizată în următorii circa 10 ani.

Or experții susțin că în starea actuală, gunoiștea prezintă un pericol de mediu potențial mare și dacă nu se fac investiții în întârirea barajului, acesta poate să nu reziste. 

Menționăm că municipalitatea a folosit gunoiștea din localitatea Tânțăreni în perioada 1989 - 2010, fiind evacuate circa 19 milioane tone de deșeuri din capitală. Capacitatea totală proiectată este de circa 40 milioane tone, iar construcția acestui obiectiv a demarat în anul 1984.

Citiți și:

Se caută 23 de milioane de euro pentru a rezolva problema gunoiului din Capitală



Oportunitati