Un fost politician american vrea să devină vinificator moldovean

shadow
Miercuri, 05.07.2017 06:40   5129
În timp ce moldovenii își părăsesc țara în căutare de oportunității în afară, străinii sunt tot mai interesați de afaceri în Republica Moldova, iar dacă acestea vor deveni de succes și-ar dori chiar să se pensioneze aici.

Acest plan a fost împărtășit, într-un interviu exclusiv pentru Mold-Street.com, de către Alvin Roy Granoff, un fost legislator din SUA, care a venit în Moldova prin intermediul MIEPO. ”Am vizitat Moldova de câteva ori și sunt în proces de fondare a unei companii vinicole aici. În anul trecut am efectuat prima mea vizită, fiind însoțit de unul dintre nepoții mei, care este un expert în afaceri vinicole, și de atunci nu mă părăsește ideea de a deveni un producător local și exportator de vinuri selecte,” a povestit Dl. Granoff. 

Politician și businessman

Alvin Granoff are studii juridice și, după ce și-a încheiat cariera politică (1983-1995, Camera Reprezentanților din Dallas, statul Texas), s-a dedicat afacerilor în agricultură (AgriStar Inc.) și sectorului serviciilor hoteliere (Stoneleigh Hotel). De asemenea, a fondat și a activat la un birou de avocați în Dallas (Granoff Law Offices). 

Deși nu este un novice în afaceri, industria vinicolă este pentru el un domeniu în care face primii pași. Interesul pentru vinurile din Moldova a venit după ce a văzut noutățile despre embargoul comercial instituit de Federația Rusă țării noastre. În 2006, în plin război economic unilateral declanșat de Moscova, mass media din SUA s-a solidarizat cu producătorii moldoveni și mulți americani au aflat atunci pentru prima dată despre Republica Moldova și despre vinurile excelente pe care le face. 

”Oportunitățile sunt nelimitate!”

”Gustul vinurilor moldovenești este foarte rafinat. Oamenii sunt laborioși și condițiile climatice sunt propice pentru producerea vinurilor de calitate. În plus Moldova are un cadru legal care încurajează investitorii și beneficiază de Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, un document foarte important care deschide ușile practic la toate piețele din Europa. Oportunitățile sunt nelimitate,” este de părere fostul politician. 

Dl Granoff intenționează să deschidă în Republica Moldova o societate comercială, care va produce vinuri sub brandul propriu și le va exporta în diverse țări. ”Eu văd un potențial mare pe piețele din Asia, în special China și Singapore, unde am fost și am stabilit relații de colaborare cu oameni de afaceri din partea locului. Sunt interesat de țările scandinave, dar și alte țări europene,” a precizat businessmanul. 

Întrebat dacă va exporta vinuri din Moldova în Statele Unite, Alvin Granoff a spus că SUA este o piață dificilă și complicată. ”Doresc foarte mult să export vinuri în SUA, deși înțeleg că este o piață dificilă și ar putea să-mi ia mai mult timp decât de obicei, dar SUA face parte din planurile mele de a aduce acolo vinuri din Moldova.

Advertisement

Aș putea să export și vodkă împreună cu divinuri, sub marca Granoff Vodka, care vor fi de calitate înaltă. S-ar putea să comercializez vinuri și în Canada, dar voi începe cu siguranță cu piețele mai apropiate,” a spus el. 

În căutarea Graalului rose

În prezent omul de afaceri american vizitează vinăriile din Moldova pentru a face cunoștință în detalii cu procesul de producere și condițiile de colaborare. Intenția lui este să achiziționeze volume importante de vinuri de la întreprinderile locale, pe care le va îmbutelia sub marca comercială proprie. Acesta călătorește prin raioanele Republicii Moldova în căutarea Graalului rose în compania reprezentanților Organizației pentru Promovarea Investițiilor și Exporturilor din Moldova (MIEPO), care au facilitat vizitele și îi oferă asistență informațională și logistică. 

-Care vin anume v-a plăcut cel mai mult în Moldova? 

-Feteasca Neagra! a răspuns zâmbind Dl Granoff. 

Businessmanul a dat de înțeles că până acum nu a întâlnit vin prost în Moldova. ”Tot ce am văzut mi-a plăcut. Voi încerca să extind cu timpul asortimentul și nu mă voi limita doar la preferințele personale. Intenționez să produc vinuri roze și albe, dar și divinuri, care sunt și ele deosebite. Este vorba despre o investiție de lungă durată,” a precizat businessmanul. 

Înainte de a decide care sunt planurile în privința Republicii Moldova, Alvin Granoff a trebuit să analizeze o serie de factori precum situația politică, oportunitățile economice, riscurile. În acest sens a accesat site-ul Departamentului de Stat al SUA și a obținut toată informația necesară despre țară. 

”Mi s-au transmis percepții pozitive despre țară. Am fost bucuros să aflu că Moldova are o forță de muncă calificată, capacități de producție, tehnologiile necesare și o rată foarte redusă a criminalității. Deja în Moldova beneficiez din plin de asistența MIEPO – reprezentanții acesteia mă însoțesc oriunde plec și explică cum funcționează lucrurile aici. Încă nu știu cum funcționează birocrația în Moldova – cred că asta voi afla în curând – dar natura este minunată, mâncarea este gustoasă și oamenii sunt prietenoși… Nu știu de ce sunt și săraci trăind în asemenea condiții!”, a spus omul de afaceri. 

”Promovați, promovați și iar promovați țara”

”Ceea ce voi avea nevoie în curând este o echipă de specialiști tineri, talentați, energici, școliți, care vorbesc engleza și se pricep la marketing. Cred că nu este suficientă publicitate despre Moldova și produsele ei, țara are nevoie de o promovare mai activă la nivel internațional. Politicienii, oamenii de afaceri, toți trebuie să vorbească despre țara lor de parcă în lume nu este alta ca ea. Am văzut cum vorbesc persoanele de la conducerea Moldovei – ei trebuie să fie mai convingători, mai încrezuți, să folosească tot șarmul pentru a atrage investitori și turiști. Dacă infrastructura va continua să se îmbunătățească și fluxul de străini în Moldova va crește, s-ar putea să deschid și un hotel aici, de ce nu? Am și experiență în acest domeniu,” a spus Alvin Granoff. 

Fostul politician din Texas locuiește în prezent în orașul italian Bergamo. Potrivit lui, și-ar putea schimba viza de reședință în Republica Moldova, dacă businessul aici se dovedește a fi profitabil și va identifica noi perspective, mai ales că ”în multe privințe condițiile din Italia și Moldova sunt similare.” 

”Bunelul meu Granoff s-a născut în Ucraina, țara vecină, în anul 1903, așa că rădăcinile mele sunt prin apropiere. Familia lui s-a refugiat la New York pentru a scăpa de sărăcie și Rusia țaristă, iar acolo s-a născut tatăl meu câțiva ani mai târziu,” a precizat într-un final businessmanul american.

Dacă vom mai auzi sau nu de Granovia Wines, așa cum își prezintă Alvin Granoff viitoarea companie moldovenească în cartea sa de vizită, rămâne să vedem. Până atunci - multă baftă și să dea Domnul să audă Guvernul doleanțele lui. 

Citiți și: 

Dona Școla: Pentru a-și crește afacerile, producătorii trebuie să iasă din zona de confort și să devină exportatori

Autoritățile promit să atragă anual câte cinci proiecte investiționale noi

Postul american FoxNews a făcut publicitate vinurilor moldovenești în direct



Oportunitati