Reforma Guvernului, aprobată în prima lectură

shadow
Duminică, 02.07.2017 06:35   2229
Parlamentul a adoptat pe 30 iunie, în prima lectură, proiectul Legii cu privire la Guvern, elaborat în contextul realizării reformei administrației publice centrale.

Documentul a fost prezentat de Iurie Ciocan, directorul Centrului de Implementare a Reformelor, care a menționat că acesta a trecut toate procedurile stabilite de legislație: avizare, coordonare, examinare în cadrul ședinței Guvernului, expertizare internațională, precum și a fost consultat cu societatea civilă.

Potrivit autorilor, proiectul va asigura cadrul legislativ necesar pentru realizarea reformei administrației publice.

"Vor fi consolidate responsabilitățile autorităților administrației publice prin îmbunătățirea gestionării acestora și asigurarea prestării serviciilor publice de calitate. De asemenea, va exista o delimitare clară a funcțiilor politice de cele administrative. Unica funcție politică va fi cea a miniștrilor, iar principiile de integritate vor fi criterii de bază la desemnarea membrilor Guvernului", se arată într-un comunicat al legislativului.

Funcția de viceministru va fi exclusă, iar atribuțiile administrative privind activitatea ministerelor vor fi asigurate de Secretarii de Stat, care vor asigura și interimatul funcției de ministru, la necesitate. În prezent, există doar câte un Secretar de Stat în ministere.

De asemenea, proiectul stipulează funcțiile, împuternicirile și domeniile de activitate ale Guvernului și a exercitării interimatului funcției de Prim-ministru.

Advertisement

Documentul asigură și o expunere clară a funcțiilor, a împuternicirilor și a domeniilor de activitate ale Guvernului și fortificarea capacităților Cancelariei de Stat în calitatea sa de „Centru al Guvernului”.

Proiectul mai prevede fortificarea principiilor de integritate la numirea membrilor Executivului, reglementarea clară a cazurilor de încetare a funcției de membru al Guvernului, dar și aplicarea unei noi terminologii juridice ajustată la evoluțiile în materie de drept.

O altă modificare prevede excluderea enumerării exprese a ministerelor și acordarea Premierului dreptul de a modifica lista acestora printr-o procedură simplificată, ceea ce a provocat mai multe întrebări din partea deputaților din opoziție.

„Faptul că este omisă structura afectează nivelul funcțional. Astfel, Guvernul obține încă un drept exclusiv de a schimba structura ori de câte ori vrea. Nu considerați că este afectat cadrul de politici când nu este inclusă expres structura guvernul. Suferă și actul de transparență. Vă recomandăm să includeți noua structură, deoarece rămâne o carte ascunsă în mâinile Guvernului. Se poate întâmpla că vine o zi de vineri și ne trezim cu o nouă structură votată”, a declarat deputatul PLDM Vadim Pistrinciuc.

Vladimir Voronin, liderul comuniștilor, a cerut ca documentul să fie retras și să fie creat un grup de lucru "din oameni normali, dar nu din cei care nu știu nimic cu adevărat, dar se apucă de toate".

"Ați distrus instituția prezidențială, iar acum doriți să distrugeți și cea executivă", a constatat fostul președinte al țării.

Documentul a fost însă votat de majoritatea parlamentară, iar speakerul Parlamentului Andrian Candu a declarat că s-a mai făcut un pas spre reformarea guvernului. Potrivit lui Candu, munca asupra îmbunătățirii proiectului va continua în Comisia Juridică astfel încât peste două săptămâni să fie votat în lectură finală, ca până la finele anului să fie realizată optimizarea Executivului.

Citiți și: Demisia Guvernului, sau ce va mai rămâne din actualul Executiv condus de Pavel Filip



Oportunitati