Proiectul care ajută la internaționalizarea industriilor de IT și outsourcing moldovenești

shadow
Vineri, 30.06.2017 14:23   2871
Așa cum Republica Moldova este o țară mică și, respectiv cu o piață de desfacere destul de redusă, la un moment dat aproape fiecare companie simte necesitatea să pășească pe piețele externe.

Nu prezintă o excepție nici companiile IT, care, deși au un grad mai mare de adaptare pe piețele externe, au nevoie de investiții consistente pentru a face acest pas. Proiectul PAC II, finanțat de Banca Mondială, își propune să accelereze această internaționalizare, acordând finanțări nerambursabile companiilor ce și-au propus să intre pe piețele externe.

Lansat acum trei ani, proiectul PAC II și-a propus pe lângă consolidarea unui mediu de afaceri favorabil în Republica Moldova, sporirea competitivității și facilitarea ieșirii pe piețele externe a companiilor moldovenești, în special   a celor mici și mijlocii. 

Una din componentele proiectului se referă la finanțarea sub formă de grant a serviciilor de consultanță, necesare companiilor ce vor să iasă pe piețele externe. Astfel, companiile pot beneficia de o finanțare nerambursabilă de până la 200 mii de lei dacă prezintă un plan de extindere în exterior. Printre companiile ce au apelat la susținerea PAC II, un loc aparte îl dețin firmele din industria IT, o ramură tânără însă de perspectivă a economiei moldovenești.

Cum să devină mai cunoscuți potențialilor clienți 

Compania Vioser din Chișinău, specializată în prestarea serviciilor de consultanță în setarea afacerii, contabilitate, salarizare, resurse umane (HR), își propune să iasă pe piața externă, iar, deja către sfârșitul anului curent, exportul direct de servicii să reprezinte 16 la sută. Vioser se specializează, în special, în oferirea consultanței companiilor, care au intenția să investească în Republica Moldova. ”Întrucât suntem o companie tânără punem accent foarte mare pe calitatea serviciilor prestate, avem nevoie de susținere financiară pentru conformarea la cerințele potențialilor clienți”, ne-a explicat Viorica Rumleanschi, directoarea companiei.

Pentru a fi competitivi pe piața externă și a promova exportul serviciilor, atât direct cât și indirect, compania a decis să elaboreze o carte/broșura și un film în limba engleză despre VIOSER Consulting SRL și serviciile prestate de aceasta. Astfel, compania și-a propus să faciliteze creșterea numărului de clienți din străinătate și să majoreze exportul direct al serviciilor către alte piețe și către clienți noi.

Modalitate de a crește competitivitatea pe o piață extrem de agresivă

Printre aplicanții la PAC II  se numără și companii cu experiență. Firma Ritlabs, care activează pe piața tehnologiilor informaționale încă din anul 1998, devenind  notorie datorită elaborării programelor de transmitere a datelor prin intermediul platformelor The Bat!, SecureBat, The Bat! Voyager și BatPost. The Bat! a fost introdus pe piața mondială în 1998 și în zilele noastre este una din cele mai cunoscute programe de e-mail pentru sistemul de operare Windows, cu mii de utilizatori din întreaga lume, dispune de opțiuni extrem de importante, dar simple, făcând  prelucrarea poștei electronice mult mai ușoară și garantând securitatea datelor private. 

Totuși, din cauza concurenței tot mai strânse de pe piața produselor software, Ritlabs a decis că are nevoie de o nouă strategie de dezvoltare, ce urmează să asigure creșterea vânzărilor și a profitabilității pe termen mediu. Totodată, un plan de acțiuni pe termen scurt va urmări creșterea vânzărilor, remedierea problemelor din cadrul companiei care au determinat pierderea competitivității.

Advertisement

În funcție de strategia de dezvoltare adoptată, planul de acțiuni pe termen scurt ar putea implica restructurarea sau eficientizarea anumitor procese interne ale companiei, revizuirea politicii de personal, îmbunătățirea funcționalităților produsului, implementarea unui plan de promovare, etc. Astfel, compania a aplicat la finanțarea oferită de PAC II pentru a elabora analiza internă și externă a companiei, o strategie de dezvoltare pe termen mediu și implementarea unui plan de acțiuni pe termen scurt.

Implementarea standardelor internaționale, indispensabilă cuceririi de noi piețe

Compania AIMS Center, fondată în 2010 și care oferă în regim outsourcing servicii de calcul a salariilor, contabilitate, administrarea resurselor umane pentru companii din Europa, a decis că este momentul să-și extindă baza de clienți, apelând la PAC II.

La prima etapă a proiectului propus spre finanțare, compania își propune să implementeze cerințele standardului internațional pentru a face față cerințelor organismelor de certificare. Etapa de implementare presupune instruire și consultanță pentru implementarea standardelor ISO 9001:2015. La a doua etapă se preconizează efectuarea auditului de certificare conform schemei de certificare ISO. Auditul trebuie efectuat de auditori acreditați în sistemul internațional ISO. Și în cea de-a treia etapă vor fi organizate traininguri și cursuri de instruire a angajaților în perfecționarea cunoștințelor de limbă engleză și germană.

Planuri ambițioase pe piața românească

Amplica activează din decembrie 2010 și oferă servicii de spațiu si adresă pentru proiectele web, Hosting, Servere Dedicate, Domenii, VPS, VDS si Certificate SSL.

Compania are la moment peste 2500 de clienți, dintre care 90% din Republica Moldova și a decis să intre și pe piața românească.

”Pentru a-i determina pe clienții să cumpere serviciile noastre, vom pune accentul, în primul rând, pe deservirea rapidă a clienților, amabilitatea la îndeplinirea comenzii, comoditatea achiziției serviciilor noastre. Totodată, datorită CRM (sistem de vânzări), integrat cu site-ul vom putea să oferim atât rapiditate, cât și oferte personalizate pentru stimularea vânzărilor”, spune Denis Tabac, administratorul companiei, care se arată încântat și de modul cum a conlucrat, foarte deschis și operativ cu cei de la PAC II. 

În total investiția necesară este de 400 mii de lei moldovenești, pentru crearea site-ului www.amplica.ro integrat cu o platformă de CRM care va face automatizat o serie de procese de lucru, cum ar fi activarea automata a serviciilor, generarea contului spre plata, primirea automată a plății pentru servicii, etc. 

”În primul an vom crea o serie de articole ajutătoare pe site-ul nou care va atrage potențiali clienți, oferindu-le soluții la problemele pentru care caută ei răspuns în motoare de căutare precum Google și Yahoo. În următorii ani se planifică mărirea volumului vânzărilor reinvestind profitul acumulat în primul an de activitate”, spune Denis Tabac.

Contractează servicii de la specialiști pentru a spori calitatea serviciilor proprii

Și o foarte tânăra companie Stelar Group, creată în iunie 2014, specializată în producerea de programe și consultanță în domeniul IT, a recurs la ajutorul PAC II. Pentru a ieși pe piețele externe, compania a decis că are nevoie de serviciile unui auditor licențiat pentru efectuarea unui raport de audit calitativ, de serviciile unui expert în Resurse Umane pentru efectuarea unui audit al documentației de Resurse Umane, ale unui expert în procese de business pentru elaborarea proceselor interne pentru secretariat și administrație, în scopul eficientizării comunicării dintre aceștia cu angajații, clienții, prestatorii și partenerii.  

Și Firma FusionWorks (AG Computer SRL), fondată în anul 2011 a înaintat spre finanțarea PAC II un proiect care își propune să creeze un sistem intern de marketing și vânzări și implementarea acestui sistem pentru poziționarea corectă a serviciilor prestate de FusionWorks pe piața internațională. Totodată, compania își propune să  organizeze un proces continuu de vânzare a serviciilor echipei pe piața internațională. “Ne așteptam să găsim profesioniști în domeniul marketing-ului digital la nivel internațional, care să înțeleagă și particularitățile mediului antreprenorial din Moldova și în special – al sectorului serviciilor IT”, spune Anton Perchin, directorul companiei.

Compania caută acum un prestator de servicii care ar oferi consultanță în vederea elaborării Strategiilor de Marketing și de Vânzări, dar  care va ajuta și la implementarea strategiei de extindere pe noi piețe.

Sporirea calificării angajaților, în prim plan

Compania Soft Tehnica, înființată în 2012 cu capital mixt (30% local și 70% capital românesc), se specializează în dezvoltarea aplicațiilor web, analiza și producția de software, instalări și configurări de rețele, integrări de sisteme informatice și servicii de mentenanță. Compania își propune să obțină certificările pentru Microsoft (MCSD: Web Applications), certificările pentru Magento (developers&solution specialists) și certificările pentru Drupal (AcquiaCertifiedDeveloper). Acestea reprezintă niște teste care urmează să le susțină toți specialiștii IT din echipa de dezvoltare Soft Tehnica, în funcție de tehnologiile pe care se specializează și experiența acumulată în crearea produselor soft/web. Așa cum la moment este dificil pentru companie să atragă tinere talente, aceasta dorește să-și promoveze imaginea în rândul studenților din facultățile IT prin organizarea a două evenimente de tip Hackathon, un eveniment de promovare a stagiilor de practică în compania Soft Tehnica și un eveniment de networking cu studenții.

Pentru a asigura un grad mai înalt de calitate al serviciilor, compania vrea să instaleze un sistem de monitorizare a prezenței la locul de lucru al angajaților, integrat cu sistemul de salarizare și un sistem de supraveghere video pentru a asigura securitatea informației și monitorizarea procesului de lucru.

Totodată, firma își propune dezvoltarea infrastructurii IT prin automatizarea proceselor de lucru cu ajutorul unor sisteme informaționale.

Printre altele, Soft Tehnica își propune la acest capitol să sporească calitatea managementului taskurilor, al proiectelor, al resurselor și al planificării cashflow-ului în outsourcing.

La capitolul HR, cu ajutorul aplicației Cloud firma își propune să  îmbunătățească gestionarea proceselor de recrutare, evaluare internă și monitorizarea indicatorilor de performanță ai echipei.



Oportunitati