Bătălia pentru gunoi. Importatorii nu vor să plătească mai mult pentru reciclarea deșeurilor

shadow
Joi, 20.07.2017 06:16   1684
O taxă care ar fi trebuit să devină sursă de bani pentru finanțarea unor proiecte ecologice și mai ales pentru o rețea de colectare și recilcare a deșeurilor din plastic, carton sau aliminiu, a devenit arena unei lupte între diverse instituții ale statului, organizații de afaceri și chiar companii.

E vorba de taxa pentru poluarea mediului în formula aplicată de la 1 ianuarie 2017. 

O serie de amendamente la Legea privind plata pentru poluarea mediului, adoptate în regim de urgență de parlamentari încă la finele lunii martie, urmează să fie revotate chiar penultima ședință a Legislativului din această sesiune. Aceasta ca urmare a faptului că ele nu au fost promulgate de către Președintele țări, care a propus unele amendamente.

Guvernul nu a susținut aceste amendamente și nu a acceptat taxarea ambalajelor la mărfurile solide, pentru că ar fi mărfuri sociale, dar a anunțat că le va menține la lactate și răcoritoare.

Cine va fi și cine nu va fi taxat

Modificările prevăd introducerea unui nou mecanism de calcul al plăților pentru poluarea mediului, precum și normele de aplicare și control al acestora. În mod special, conform schimbărilor legislative, se reduce considerabil plata ecologică la importul mărfurilor în ambalaj, precum și a ambalajului separat – ambalaj primar din material plastic, ambalaj primar compozit, ambalaj primar din aluminiu etc. – care în lipsa unui sistem eficient de reciclare, poate fi o sursă de poluare a mediului.

La fel, una din propuneri, este eliminarea mărfurilor de consistență solidă importate în Moldova (inclusiv materiale, utilaje, echipamente, componente și piese de schimb) din obiectul bazei impozabile a acestei legi.

Mai multe organizații de afaceri, grupuri de lobby și companii s-au inclus activ în lupta pentru sau contra acestor modificări. De exemplu Asociația Investitorilor Străini (FIA) a anunțat că susține modificările și consideră nefondată tergiversarea acestui proces.

Advertisement

"În procesul modificării Legii privind plata pentru poluarea mediului, instituțiile de stat au luat în considerare opiniile și propunerile experților din cadrul companiilor membre ale Asociației. Membrii FIA au propus introducerea descifrării tipurilor de ambalaj, diferențierea taxelor ecologice în dependență de tipul și capacitatea ambalajului, precum și impunerea sarcinilor fiscale diferențiate asupra produselor cu volum mai mic de 1 litru și 1 kg, precum și alte propuneri", se arată într-un comunicat al Asociației.

Un proiect ce favorizează importatorii

Totodată FIA consideră amendamentele ca fiind binevenite pentru îmbunătățirea climatului investițional în Republica Moldova, pentru asigurarea condițiilor egale tuturor agenților economici, îmbunătățirea activității antreprenoriale, precum și respectarea intereselor consumatorilor finali.

"Investitorii străini consideră nefondate și speculative intențiile oponenților acestor amendamente, prin invocarea lobării intereselor unor grupuri mici de producători individuali. Mai mult! Menținerea nejustificată la nivel legislativ a taxelor ecologice mărite pentru importul mărfurilor de o anumită categorie, stimulează concurența neloială, întrucât ”filtrele/barierele tarifare”, crează avantaje economice pentru anumiți producători locali", susține FIA.

În același timp chiar membri ai acestei organizații nu sunt de acord cu poziția anunțată de FIA. De exemplu cel mai mare producător de bere din țară, Efes Vitanta Moldova Brevery, care susține că aceste modificări favorizează anumite grupuri de importatori și lovesc în producătorii locali.

Totodată Asociația Producătorilor de Bere (APB) se întreabă dacă accentul se pune doar pe materialele lichide indiferent de viscozitate, ca unic subiect al impozitării, de exemplu, conservele din carne și pește – sunt lichide sau solide?

"Dacă sunt solide, vor fi exonerate de plata pentru poluarea mediului la import, iar producătorii locali vor achita în orice caz taxa pentru ambalajul de aluminiu pe care îl vor importa, și atunci prevederea respectivă este împotriva producătorului local", susține APB.

Totodată Asociația Producătorilor de Bere consideră că nu este în spiritul concurenței loiale prevederea de scutire de plată a taxei respective pentru perioada 1 ianuarie 2017 – data intrării în vigoare.

De notat că modificările la Legea privind taxa de poluare, promovate de Guvern și de deputații din partidul de la guvernare, ar putea provoca pierderi de zeci de milioane lei la Bugetul de stat.

Totodată mai mulți producători locali de răcoritoare și produse alimentare se arată revoltați de modificările din lege deoarece acestea ar favoriza importatorii.

Potrivit unor estimări pierderile bugetului de stat de la implementarea versiunii adoptate de Parlament ar putea ajunge la circa 140 de milioane lei în anul 2017.

Citiți și: Cine pregătește o nouă „afacere” de milioane pe banii bugetului



Oportunitati