Agricultură competitivă cu sprijinul Băncii Mondiale

shadow
Miercuri, 28.06.2017 07:00   5457
Eșecul proiectului pentru dezvoltarea agriculturii ce urma să fie finanțat cu 100 milioane de euro de Guvernul Poloniei ne-a făcut să ne întrebăm cum se realizează alte proiecte de susținere a sectorului agricol.

Am constatat că unele înregistrează succese remarcabile.

Unul dintre cele mai de durată și de importanță majoră este Proiectul Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P), implementat cu suportul fiduciar al Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Agriculturii, finanțate de Banca Mondială (UCIMPA), cu o valoare totală ce depășește 45 milioane dolari SUA. 

Lansat cu patru ani în urmă ca o extinderea a RISP-II (Proiectul de Investiții și Servicii Rurale II), proiectul cuprinde în prezent următoarele trei componente de bază: Consolidarea managementului siguranței alimentelor, Sporirea potențialului de acces la piețe și Sporirea productivității solurilor prin intermediul managementului durabil al terenurilor.

Şansă de dezvoltare pentru agricultori

Sloganul proiectului „Soluții inteligente pentru performanță” reflectă obiectivul acestuia de a oferi agricultorilor suport logistic și financiar în consolidarea capacităților de gestionare durabilă a terenurilor agricole, prelucrarea și ambalarea produselor agricole și facilitarea accesului pe piață.

Astfel, începând cu anul 2013, producătorilor agricoli din țara noastră li s-au oferit șanse de dezvoltare fără precedent.

Au fost create și înregistrate 47 grupuri de producători, 30 dintre care au beneficiat de finanțare nerambursabilă de până la 350.000 dolari SUA, cumulativ fiind debursate granturi în valoare de peste 7,5 milioane dolari SUA. Aceste 30 grupuri au asociat 170 producători din sectorul horticol, care unindu-și eforturile au investit în construcția a 29 depozite frigorifice, uscătorii cu linii de procesare a prunelor, linii de sortare, precum și unități de transport frigorific și echipament specializat pentru procesarea alunelor și migdalelor, astfel capacitatea infrastructurii post-recoltă constituind peste 22.500 tone. 

„Datorită acestei infrastructuri, acum producătorii autohtoni își pot comercializa producția practic pe tot parcursul anului, atât în rețelele de supermarketuri din țară, cât și peste hotare”, explică Liviu Gumovschi, director executiv al UCIMPA. 

Mai multă siguranță alimentară

În plus, grație asistenței din cadrul acestui proiect, consumatorii din Republica Moldova pot avea mai multă încredere în produsele găsite pe raft. 

Aceasta pentru că, tot cu suportul MAC-P, au fost construite patru puncte de inspecție la frontieră (PIF) - Leușeni, Criva, Tudora și Giurgiulești, dotate cu utilaje și echipamente pentru prelevarea, păstrarea și transportarea mostrelor de produse importate, frigidere cu diferite regimuri de temperatură și depozite, care permit păstrarea produselor suspecte până la primirea rezultatelor de laborator. 

Ultimul punct de inspecție la frontieră dat în exploatare, cel de la Leușeni, este cel mai mare și cel mai important, având aproximativ 1.350 de metri pătrați de spațiu operațional.

Advertisement

Acesta este și unicul care va inspecta nu doar produsele alimentare de origine animalieră și non animalieră, dar și importul animalelor vii. Investițiile totale în cele patru PIF-uri se ridică la cifra de 2,5 milioane dolari SUA, iar investițiile cumulative a Proiectului în sectorul siguranței alimentelor atinge cifra de 8 milioane dolari SUA.

Laboratoare și specialiști

În același timp, în cadrul proiectului sunt construite și utilate câteva laboratoare importante pentru siguranța alimentară a țării precum Laboratorul de încercări calitatea și sănătatea plantelor, furajelor și produselor alimentare din Bălți. La fel a fost realizată acreditarea la standardele europene a Laboratorului Siguranța Alimentelor a Centrului Republican de Diagnostică Veterinară (CRDV).

Și pentru că nici un sistem nu poate funcționa fără acte normative de rigoare, MAC-P a contractat consultanți internaționali și naționali, care au efectuat transpunerea unor acte normative esențiale ale Uniunii Europene în legislația națională, a precizat Gumovschi. 

Totodată, au fost elaborate și puse în funcțiune sisteme informaționale de managementul măsurilor de supraveghere veterinară și al informațiilor de laborator. 

Managementul durabil al terenurilor

În cadrul celei de-a treia componente a proiectului, 145 producători agricoli și-au recuperat 50% din investiția efectuată în utilaje și practici de management durabil al terenurilor în urma a cinci runde ale Programului de granturi, valoarea cumulativă a granturilor primite ridicându-se la circa 1,6 milioane dolari SUA.  

Tot în cadrul acestei componente, au fost reabilitate peste 2.200 hectare de perdele forestiere cu echipamentul și tehnica forestieră achiziționată cu suportul proiectului, care astăzi este gestionată de Agenția Moldsilva.  

Pentru rezultate bune, Banca Mondială a suplimentat finanțarea

Rezultatele remarcabile înregistrate în prima fază nu au rămas neobservate de finanțatori. Astfel pentru a asigura o continuitate a acestora, în iulie 2016, Banca Mondială a acordat deja a doua finanțare adițională în valoare de 10 milioane dolari SUA pentru continuarea realizării proiectului inclusiv în două sub-sectoare noi: colectarea și procesarea mierii și laptelui, acestea fiind considerate segmente cu potențial sporit pentru export. 

Şi asta în pofida contextului precar creat după suspendarea în anul 2015 de către principalii parteneri externi a finanțării pentru Republica Moldova. 

Managerul proiectului susține că aceste succese par să deranjeze anumite persoane, care din varii motive hărțuiesc instituția.

„În timp ce autoritățile statului au depus eforturi considerabile pentru a face posibilă reluarea finanțării de către donatori, recunoscându-i importanța pentru prosperitatea țării, activitatea proiectelor finanțate din aceste surse este împiedicată de controale abuzive. Dacă e să vorbim în mod special despre MAC-P, deja de aproape de doi ani Unitatea care implementează Proiectul este supusă controalelor neîntrerupte din partea unui șir întreg de instituții abilitate cu funcții respective”, susține Liviu Gumovschi. 

Mai mult ca atât! Chiar dacă în rapoartele de evaluare periodică și ca urmare a misiunilor de monitorizare, Banca Mondială apreciază pozitiv activitatea UCIMPA ca fiind corectă și în corespundere cu directivele instituției, iar organele de control ale statului nu au identificat neconformități în activitatea UCIMPA, ultima a fost atrasă în procese de judecată, inițiate la cererea unui agent economic care potrivit directorului executiv al UCIMPA, Liviu Gumovschi, a refuzat să se conformeze cerințelor de participare la o licitație și ca rezultat a fost privat de dreptul atribuirii contractului)! *

"Și aici apar mai multe întrebări… De ce intentarea unui proces judiciar de către un agent economic (Sarco Service SRL) trebuie să împiedice activitatea unui proiect care a adus atâtea beneficii pentru țară? De ce se permite ca astfel de procese judiciare să pună în pericol finanțarea proiectelor din partea unor donatori atât de importanți pentru țară cum este Banca Mondială?”, se întreabă managerul proiectului​. *

Cu toate acestea, Proiectul a ajuns la rezultatele notorii în timp preconizat și continuă să ateste performanță aproape exemplară în comparație cu celelalte programe de finanțare din partea donatorilor internaționali, atingând rezultate importante absorbind deja peste 97% din alocația inițială totală de circa 25 milioane dolari SUA.

*Corectat pe 11 iulie 2017 pentru a reflecta noile informații.



Oportunitati