Judecătorul Oleg Melniciuc este cercetat penal pentru îmbogățire ilicită

shadow
Marţi, 27.06.2017 12:14   3948
Procurorii anticorupție efectuează percheziții în biroul magistratului Judecătoriei Chișinău, Oleg Melniciuc, în cadrul unui dosar deschis pe numele acestuia pentru îmbogățire ilicită.

Astfel Melniciuc este primul magistrat urmărit penal în baza acestui articol (330.2), inclus în Codul Penal al Republicii Moldova în anul 2013.

Îmbogățire ilicită

Informația a fost confirmată de către surse din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, care a examinat în ședința de astăzi demersul procurorilor privind efectuarea acțiunilor de anchetă în privința lui Melniciuc. CSM a autorizat perchezițiile, reținerea și aducerea silită a lui Oleg Melniciuc, relatează moldovacurata.md.

În același timp Procurorul General, Eduard Harunjen care a solicitat deja CSM acordul pentru efectuarea acțiunilor de urmărire penală în privința lui Melniciuc, a declarat pentru deschide.md că dosarul a fost pornit în luna martie, și că CSM a autorizat perchezițiile și reținerea magistratului.

De asemenea, Eduard Harunjen a precizat că în cazul îmbogățirii ilicite nu este nevoie de acordul CSM pentru urmărirea penală, ci doar pentru unele acțiuni de urmărire penală.

Imperiul imobiliar al magistratului Oleg Melniciuc

Oleg Melniciuc, anterior președinte al Judecătoriei sectorului Râșcani al Capitalei, a fost numit în funcție din iunie 2013. Până atunci, el a fost vicepreședinte al instanței și a fost promovat de fostul șef al statului, Nicolae Timofti, chiar dacă ultimul atrăgea atenția că obiectivitatea magistratului provoacă îndoieli. 

„În viziunea mea, activitatea domnului Melniciuc în calitate de vicepreședinte și cea de înfăptuire a justiției în unele cauze civile sunt activități desfășurate cu abateri de la normele Legii cu privire la statutul judecătorului și de la Codul de etică al judecătorului, precum și în condițiile existenței conflictului de interese”, motiva Timofti într-un document făcut public într-o anchetă comună a Centrului de Investigații Jurnalistice și Ziarului de Gardă.

Advertisement

 

La începutul acestui an, Melniciuc a fost propus șefului statului pentru a fi promovat la funcția de vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău, dar a fost respins de Igor Dodon.

În calitate de șef al Judecătoriei sectorului Râșcani, magistratul a reușit să aranjeze ca angajații instanței să obțină apartamente la preț redus într-un bloc din strada Hristo Botev a Capitalei, construit special în acest scop, pe un teren arendat de la municipalitate în schimbul sumei de peste două milioane de lei. 

Melniciuc însuși a motivat necesitatea unui spațiu locativ ca să-și asigure cei trei copii minori cu locuință pe viitor, fapt scos la iveală într-o anchetă RISE Moldova la sfârșitul anului 2015. 

Potrivit declarației de venit pentru 2015, magistratul deține două case de locuit, una în raionul Drochia, iar alta într-un cartier de elită din sectorul Râșcani al capitalei, precum și cinci terenuri, o construcție accesorie și una nelocativă.  

altă anchetă publicată pe Anticoruptie.md demonstra că, în blocul destinat magistraților, s-au ales cu apartamente și spații comerciale mama președintelui instanței, Elena Melniciuc, dar și câteva rude ale acestuia. 

Elena Melniciuc, în vârstă de 79 de ani, locuiește în realitate în satul Mândâc, Drochia, dar deține câteva spații nelocative în câteva blocuri de locuit din capitală, precum și un teren de 5,6 ari pe str. Arheolog Ion Casian Suruceanu. Potrivit datelor de la Cadastru, în perioada 2008-2013 pământul a fost arendat de proprietarii unui hotel. 

La începutul lunii ianuarie, Procuratura Anticorupție a pornit un proces penal privind acțiunile lui Melniciuc în cazul blocului construit pentru angajații Judecătoriei Râșcani, în urma unei sesizări pe care Ion Diacov, fostul procuror al municipiului Chișinău, a publicat-o pe Anticoruptie.md.  

Procurorii au decis însă neînceperea urmăririi penale, dar au sesizat Autoritatea Națională de Integritate (ANI) să verifice dacă în acest caz există un conflict de interese. Instituția rămâne nefuncțională deocamdată. 

Citiți și: De râs și de plâns: Aprobarea noilor magistrați, o farsă între CSM și președinte



Oportunitati