Băncile vor trebui să raporteze la BNM cazurile de fraudă

shadow
Duminică, 25.06.2017 07:20   2257
Banca Națională a Moldovei (BNM) anunță că a fost aprobat Regulamentul privind cadrul de administrare a activității băncilor. Acesta a fost publicat în Monitorul Oficial și intră în vigoare de la 1 iulie 2017.

Potrivit BNM, noile prevederi se referă la structura de guvernanță corporativă, mecanismul de control intern și metodele de gestiune a riscurilor în bănci.

Astfel, băncile sunt obligate să își desfășoare activitatea eficient și transparent, să aibă o structură organizatorică adecvată, să dispună de un cadru de reglementare care corespunde modelului de afaceri al băncii, pentru a administra toate riscurile rezultate din activitatea acesteia și a menține stabilitatea financiară, în vederea protejării intereselor deponenților etc.

La fel, băncile trebuie să raporteze la BNM cazurile de fraudă care ar putea să le afecteze siguranța, soliditatea și reputația.

"Informația va cuprinde descrierea fraudei/fraudelor constatate, valoarea prejudiciilor suportate de bancă ca urmare a producerii fraudei. În situațiile în care valoarea prejudiciului nu a fost stabilită cu exactitate, banca va prezenta o estimare a acesteia, la momentul raportării", se arată în document.

Advertisement

În plus băncile vor transmite autorității bancare anual, "în termen de 6 luni de la încheierea anului de gestiune și la solicitarea acesteia informații cu privire la rezultatele testărilor la stres derulate și despre măsurile luate de către organele de conducere".

Totodată, băncile vor trebui să își adapteze politica de numire a administratorilor la dimensiunea și complexitatea lor și să desfășoare o politică de remunerare care să nu favorizeze asumarea unor riscuri excesive.

Regulamentul specifică și "documentele (informațiile) privind proprietarii direcți, indirecți, inclusiv beneficiarii efectivi ai cotelor de participare la capitalul băncii, precum și documentele (informațiile) privind debitorii băncii (care au beneficiat de credite), proprietarii direcți, indirecți, inclusiv beneficiarii efectivi ai acestora".

Potrivit BNM, documentul a fost elaborat ținându-se cont de specificul pieței financiar-bancare, precum și de cele mai bune practici internaționale în domeniu, inclusiv de actele Comitetului Basel. Înainte de aprobare, proiectul a fost consultat cu publicul și comunitatea bancară.

Noul regulament constituie un suport și o primă etapă de tranziție la noile cerințe prudențiale promovate de banca centrală prin implementarea de la 1 ianuarie 2018 a standardelor Basel III, susține BNM.

În prezent în Republica Moldova sunt 11 bănci, din care două sunt sub supravegherea specială a BNM, iar alta în procedură de intervenție timpurie.

Citiți și:

Sistemul bancar moldovenesc va sări o etapă în dezvoltarea sa și va trece de la Basel I la Basel III



Oportunitati