Headmaster pagini articole deschise --- Fincombank
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Pe 31 iulie are loc adunarea generală anuală a acționarilor Alimcom S.A.
 • DAAC Hermes S.A. desfășoară adunarea generală extraordinară a acționarilor pe 3 august privind modificarea unor contracte de ipotecă.
 • Pe 7 septembrie expiră termenul ofertei de vânzare a peste 3.860.000 de acțiuni emise de compania Asito S.A., la preț de 14,79 lei bucata.
 • Pe 13-16 septembrie la Moldexpo are loc expoziţia internaţională de echipamente medicale, preparate farmaceutice şi stomatologie MoldMedizin & MoldDent.
 • Pe 21-24 septembrie Moldexpo găzduiește expoziţia internaţională de tehnologii, echipamente, scule şi materiale pentru construcţii ”Construct & Interior Expo”.
 • Pe 21-24 septembrie Moldexpo găzduiește expoziţia internaţională de tehnologii, mijloace de protecţie şi securitate ”Security”.
 • Moldexpo
  În perioada 21-24 septembrie are loc târgul specializat de servicii imobiliare, impotecă și construcția de locuințe ”Imobil Moldova”.
 • La Moldexpo are loc târgul ofertelor turistice pentru odihna de iarnă ”Winter Travel Fair”, în perioada 29 septembrie - 1 octombrie.
 • În perioada 29 septembrie - 1 octombrie la Moldexxpo se desfășoară Festivalul Vinurilor Tinere ”Tulburel”.
 • Moldexpo
  Expoziția internaţională de mobilă, utilaje, scule, materiale şi accesorii pentru fabricarea mobilei ”Expo Mobilă” are loc pe 5-8 octombrie.
 • Washington, SUA
  Pe 14 octombrie are loc reuniunea Consiliului de Guvernare a Fondului Monetar Internațional, la care participă și o delegație a Republicii Moldova.
 • Pe 11-14 octombrie la Chișinău are loc expoziția dedicată mobilei și designului de interior ”Das Interior Show”.
 • Washington, SUA
  În perioada 13-15 octombrie 2017 are lor reuniunea anuală a Fondului Monetar Internațional și Grupului Băncii Mondiale.
 • Pe 18-21 octombrie la Chișinău are loc expoziția de produse, utilaje, tehnologii agricole şi meşteşuguri ”Farmer”.
 • Moldexpo găzduiește pe 18-21 octombrie expoziția de maşini, echipamente şi tehnologii pentru sectorul agroindustrial ”Moldagroteh”.
 • Cu începere din 1 decembrie 2017 cetățenii români pot intra în Canada fără vize.
 • Pe 31 decembrie 2017 expiră Sistemul de Preferințe Generale acordat de SUA pentru stimularea exporturilor moldovenești în Statele Unite.
 • Moldexpo
  Pe 29 martie - 1 aprilie are loc expoziția specializată de turism, agrement şi hoteluri ”Tourism. Leizure. Hotels”.
 • În perioada 25-28 aprilie la Moldexpo are loc expoziţia internaţională de tehnologii, echipamente, scule şi materiale pentru construcţii ”Moldconstruct”.
 • Pe 25-28 aprilie Moldexpo găzduiește expoziţia de tehnologii de conservare a energiei, instalaţii termice şi de alimentare cu gaze ”Moldenergy”.

Risc major de acte de terorism la Aeroportul Chișinău. Vama spune că sunt breşe de securitate

1 2 3 4
 • Vama a depistat breşe în securitatea Aeroportului Internaţional Chişinău
  Foto: mold-street.com
 • Vama cere modificarea consecutivităţii controlului paasagerilor şi bagajelor
  Foto: rise.md
 • Schema cum ar trebui să aibă loc controlul la Aeroport
  Foto: customs.gov.md
 • Anabolizante descoperite în bagajele pasagerilor
  Foto: customs.gov.md
Miercuri, 21.06.2017 07:16   6306
Consecutivitatea cu care sunt efectuate controalele la ieșire din țară de către organele specializate, în cadrul Aeroportului Internațional Chișinău, contravine standardelor internaționale de securitate și practicii europene, susţine Serviciul Vamal al Moldovei.

Astfel potrivit Serviciul Vamal în prezent controalele au următoarea ordine cronologică:
1) Vama - controlul vamal al pasagerilor şi bagajelor acestora, controlul vamal al echipajului, unde, în caz de necesitate, pe parcursul controlului, pot fi implicate: Serviciul de Supraveghere de Stat a Sănătăţii Publice – pentru efectuarea controlului de stat în domeniul sănătăţii publice; Serviciul de Stat de Carantină Fitosanitară – pentru efectuarea controlului fitosanitar; Serviciul Veterinar – pentru efectuarea controlului veterinar;
2) Poliţia de Frontieră – controlul la trecerea frontierei;
3) Serviciul de securitate aeronautică – controlul de securitate (realizat de Poliția de Frontieră).

Pericol de acte de terorism şi fraude

"Ordinea cronologică actuală a controalelor la ieșire din țară duce la apariția a numeroase dificultăți și probleme", susţine Serviciul Vamal.

Astfel nu este asigurată securitatea locului (zona sterilă) de amplasare a organelor de control, unde se efectuează controlul pasagerilor și bagajelor (deoarece controlul de securitate este amplasat după controlul de frontieră și controlul vamal), "fapt ce poate genera acte de terorism în locația respectivă", afirmă autoritatea vamală.

Citiți și: 

Aeroportul Chișinău ocupă locul 623 în topul celor mai performante aeroporturi din lume

Un alt pericol depistat de Serviciul Vamal este cel de prejudicierea bugetului de stat.

"Astfel este posibilă confirmarea spre restituire a TVA-lui persoanelor, care de facto nu au fost înregistrate de căre Poliția de Frontieră la ieșire din țară și care se pot reîntoarce în țară, fapt ce poate genera restituirea ilegală a TVA-lui", se arată într-o notă a autorităţii.

De notat că în ultima perioadă deputaţi şi experţi susţin că prin intermediul unor instituţii şi întreprinderi de stat, dar şi a Aeroportului se efectuează trafic ilicit de ţigări, anabolizante şi alte substanţe interzise în proporţii deosebit de mari. 

Nu este asigurată confidențialitatea controlului vamal al pasagerilor și bagajelor acestora

Totodată Vama mai constată imposibilitatea implementării și utilizării sistemului cu două culoare, verde și roșu (ce permit aplicarea selectivității la efectuarea controlului pe baza analizei de risc), care fluidizează fluxul și, respectiv, eficientizează activitatea autorităților vamale și confortul pasagerilor. 

La fel se atestă dificultăţi la documentarea fraudelor de către Vamă, din motiv că persoana de facto nu a fost înregistrată la ieșire din țară (intenția de ieșire din Republica Moldova).

În plus situația actuală nu asigură confidențialitatea controlului vamal al pasagerilor și bagajelor acestora, deoarece controlul se realizează în loc public și în afara zonei sterile, pînă la controlul de frontieră și de securitate.

"Menționăm că, potrivit practicii europene, toți pasagerii și bagajele lor de mână, pe direcția plecare din Aeroporturile Internaționale, sunt întâi supuși unui control de securitate și ulterior celui de frontieră, iar în final celui vamal (pentru a preveni introducerea unor articole interzise în zonele de control și cu acces restricționat).

În acest context, specificăm că experiența majorității aeroporturilor din UE stabilesc o ordine cronologică inversă a controalelor decît cea utilizată în Republica Moldova, și anume: inițial se efectuează controlul de securitate, urmat de controlul pașapoartelor și la final de controlul vamal", se afirmă într-o notă a Serviciului Vamal.

Autoritatea propune modificarea ordinii cronologice de efectuare a controlului, fapt ce va exclude deficiențile generate de situația actuală în exercitarea atribuțiilor de serviciu de către organele de control prezente în Aeroportul Internațional Chișinău.

Totodată, reamplasarea controlului de securitate ca fiind primul în lanțul de controale efectuate la ieșire din țară, va servi și drept o sursă de informații pentru o analiză de risc mai eficientă pentru organul vamal.

Astfel, la ieșirea din țară controlul și amplasarea organelor de control ar urma să fie în următoarea ordine:
1) Serviciul de securitate aeronautică – controlul de securitate,
2) Poliţia de Frontieră – controlul la trecerea frontierei,
3) Serviciul Vamal – controlul vamal.

Aceste modificări au fost elaborate în baza "recomandărilor EUBAM (Misiunea Uniunii Europene de Asistenţă la Frontieră în Moldova şi Ucraina n.r.), susținute de consilierul UE de rang înalt în sectorul vamal, precum și la indicația primului-ministru", susţine Serviciul Vamal.

Autorităţile vor să ajusteze legislaţia privind securitatea aeronautică

De notat că Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor a elaborat deja o nouă redacţie a legii privind securitatea aeronautică, pentru a asigura "executarea obligaţiei asumate de Republica Moldova de implementare ale reglementărilor europene în domeniul securităţii aviaţiei civile prevăzute de Acordul privind spaţiul aerian comun dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană", semnat la Bruxelles, pe 26 iunie 2012.

Noua lege ar urma să asigure atât armonizarea legislaţiei naţionale conform norrnelor comune în domeniul securităţii aviaţiei civile din Uniunea Europeană, cât şi să ducă la ajustarea legislaţiei interne la modificările standardelor din Anexa 17 Securitatea aeronautică la Convenţia privind aviaţia civilă internaţională, susţine Ministerul Transporturilor..

În acelaşi timp administraţia Aeroportului Chişinău susţine că sunt întreprinse o serie de măsuri, destinate asigurării securităţii.

"Astfel, la intrarea în aerogară, se efectuează controlul preliminar al tuturor vizitatorilor aeroportului, acesta incluzînd controlul efectuat de către inspectorii Serviciului Profiling, controlul cu detectoarele de metal, verificarea lucrurilor şi controlul personal, în caz de necesitate. Aceste măsuri vizează asigurarea securităţii Dvs., atît în clădirea aeroportului, cît şi la bordul aeronavei", se spune într-o notă de pe pagina web a întreprinderii.

Cine administrează Aeroportul

Aeroportul Internațional din Chișinău a fost concesionat în august 2013 de compania Avia Invest SRL, în spatele căreia sunt afacerişti din Rusia şi Moldova prin intermediul unor companii offshore. Compania s-a angajat să realizezeze un program de investiții și modernizare, inclusiv în securitatea Aeroportului.

Reprezentanţii Guvernului constată că cea mai mare parte din investițiile realizate de compania Avia Invest în modernizarea Aeroportului provin din taxe și credite și nu din investiții din mijloace proprii. 

PS: În dupa amiaza zilei de 21 iunie, Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) a venit cu o precizare referitor la constatările Serviciului Vamal, susţinând că în Republica Moldova, "unica instituție abilitată cu competențe în domeniul securității aviației civile la nivel național este AAC".

"AAC asigură supravegherea continuă a infrastructurii aeroportuare, dar și a procedurilor aplicate de toate instituțiile statului responsabile pentru asigurarea securității aeronautice atât la sol cât și în zbor, conform Programului naţional de control al calităţii în domeniul securităţii aeronautice....

Conform celui mai recent audit al.CEAC/OACI (Conferința Europeană a Aviației Civile (CEAC) și Organizația Internațională a Aviației Civile (OACI) n.r.), care a avut loc în septembrie 2016, nu au fost depistate astfel de breșe, fiind constatată corespunderea cu standardele internaționale impuse în mod obligatoriu Republica Moldova ca stat membru al CEAC și OACI", se arată într-un comunicat al AAC.

Anterior instituţia într-un răspuns pentru Mold-Street referitor la numărul şi cauzele incidentelor aeronautice de la Aeroport şi a celor cu implicarea companiilor avia, a precizat că "în conformitate cu prevederile Legii aviatiei civile (art.4), acestea sunt în atribuţiile Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor".

Citiți și: 

Din ce bani se fac investiții în Aeroport? Din taxe plătite de călători și credite

* * *

Acest articol a fost publicat cu susținerea fundației Național Endowment for Democracy în cadrul proiectului ”Promovarea responsabilității guvernării” și poate fi preluat pentru distribuire, publicare și citare fără careva limitări. Referința la sursă este obligatorie.

 

This article has been published thanks to the support of the National Endowment for Democracy as part of the Promoting Government Accountability Project and may be shared, republished or quoted without limitations. Reference to the source is mandatory.


print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Taguri: Legislația și reglementările   Protecția consumatorilor   Transport și turism  
Urmariti-ne pe retelele sociale
la nunta

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.