Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Compania Pește S.A. ține adunarea generală anuală a acționarilor pe 21 aprilie.
 • Pe 23 aprilie are loc adunarea anuală a acționarilor Comerțbank.
 • Pentru 23 aprilie este convocată adunarea anuală a acționarilor Moldova-Astrovaz SA.
 • Chișinău
  Pe 24 aprilie are loc adunarea generală anuală a acționarilor FinComBank S.A.
 • Întreprinderea Ionel S.A. convoacă adunarea generală anuală a acționarilor pe 24 aprilie.
 • Viorica Cosmetic SA
  Taxi Service SA convoacă adunarea anuală a acționarilor pe 25 aprilie.
 • Chișinău
  Procredit Bank ține adunarea anuală a acționarilor pe 25 aprilie.
 • Tirex Petrol S.A. convoacă adunarea generală ordinară a acționarilor pe 26 aprilie.
 • Bălți
  Agroprod S.A. convoacă adunarea generală a acționarilor pe 26 aprilie.
 • Pe 26 aprilie se desfășoară adunarea generală ordinară a acționarilor companiei Agromașina S.A.
 • Energbank S.A. organizează adunarea generală anuală a acționarilor pe data de 25 aprilie.
 • DAAC Hermes S.A. desfășoară adunarea generală ordinară a acționarilor pe 27 aprilie.
 • Pe 27 aprilie are loc adunarea anuală a acționarilor Avicola Nord.
 • Pe 25-28 aprilie Moldexpo găzduiește expoziţia de tehnologii de conservare a energiei, instalaţii termice şi de alimentare cu gaze ”Moldenergy”.
 • 2 mai este ultima zi pentru înscrierea la concursul de granturi din partea Guvernului Germaniei pentru proiecte de eficiență energetică, prin FISM.
 • Adunarea anuală a acționarilor Cioc-Maidan Vin SA are lor pe 2 mai.
 • Fabrica Zorile organizează adunarea anuală a acționarilor pe 4 mai.
 • La 4 mai expiră termenul pentru depunerea ofertelor privind selectarea unei companii de audit la Franzeluța SA.
 • Întreprinderea de stat Farmaco desfășoară adunarea generală anuală pe 5 mai.
 • Grawe Carat Asigurări SA convoacă adunarea anuală a acționarilor pe 8 mai.
 • Compania de construcții și comerț Monolit SA convoacă acționarii la adunarea anuală pe 10 mai.
 • ASEM
  Pe 11 mai la Chișinău are loc Summitul Mondial al Tehnologiilor Blockchain și Criptovalutelor.
 • Moldelina SA convoacă adunarea anuală a acționarilor pe 11 mai.
 • Pe 11 mai are loc adunarea anuală a acționarilor Imperial Vin SA.
 • La Chișinău are loc expoziţia specializată de produse alimentare şi materii prime pentru producerea acestora, ”Food & Drinks” (10-13 mai 2018).
 • În perioada 10-13 mai 2018 are loc expoziția internaţională de echipamente şi tehnologii pentru industria alimentară şi de prelucrare ”Food Technology”.
 • Vinăria Bardar SA convoacă adunarea anuală a acționarilor pe 15 mai.
 • Summit Events
  Pe 18 mai Mobiasbanca Group Societe Generale S.A. convoacă adunarea generală anuală a acționarilor.
 • Compania Mezon organizează adunarea anuală a acționarilor pe 18 mai.
 • CET Nord SA convoacă adunarea anuală a acționarilor pe 18 mai.

Risc major de acte de terorism la Aeroportul Chișinău. Vama spune că sunt breșe de securitate

1 2 3 4
 • Vama a depistat breşe în securitatea Aeroportului Internaţional Chişinău
  Foto: mold-street.com
 • Vama cere modificarea consecutivităţii controlului paasagerilor şi bagajelor
  Foto: rise.md
 • Schema cum ar trebui să aibă loc controlul la Aeroport
  Foto: customs.gov.md
 • Anabolizante descoperite în bagajele pasagerilor
  Foto: customs.gov.md
Miercuri, 21.06.2017 07:16   6658
Consecutivitatea cu care sunt efectuate controalele la ieșire din țară de către organele specializate, în cadrul Aeroportului Internațional Chișinău, contravine standardelor internaționale de securitate și practicii europene, susține Serviciul Vamal al Moldovei.

Astfel potrivit Serviciul Vamal în prezent controalele au următoarea ordine cronologică:
1) Vama - controlul vamal al pasagerilor și bagajelor acestora, controlul vamal al echipajului, unde, în caz de necesitate, pe parcursul controlului, pot fi implicate: Serviciul de Supraveghere de Stat a Sănătății Publice – pentru efectuarea controlului de stat în domeniul sănătății publice; Serviciul de Stat de Carantină Fitosanitară – pentru efectuarea controlului fitosanitar; Serviciul Veterinar – pentru efectuarea controlului veterinar;
2) Poliția de Frontieră – controlul la trecerea frontierei;
3) Serviciul de securitate aeronautică – controlul de securitate (realizat de Poliția de Frontieră).

Pericol de acte de terorism și fraude

"Ordinea cronologică actuală a controalelor la ieșire din țară duce la apariția a numeroase dificultăți și probleme", susține Serviciul Vamal.

Astfel nu este asigurată securitatea locului (zona sterilă) de amplasare a organelor de control, unde se efectuează controlul pasagerilor și bagajelor (deoarece controlul de securitate este amplasat după controlul de frontieră și controlul vamal), "fapt ce poate genera acte de terorism în locația respectivă", afirmă autoritatea vamală.

Citiți și: 

Aeroportul Chișinău ocupă locul 623 în topul celor mai performante aeroporturi din lume

Un alt pericol depistat de Serviciul Vamal este cel de prejudicierea bugetului de stat.

"Astfel este posibilă confirmarea spre restituire a TVA-lui persoanelor, care de facto nu au fost înregistrate de căre Poliția de Frontieră la ieșire din țară și care se pot reîntoarce în țară, fapt ce poate genera restituirea ilegală a TVA-lui", se arată într-o notă a autorității.

De notat că în ultima perioadă deputați și experți susțin că prin intermediul unor instituții și întreprinderi de stat, dar și a Aeroportului se efectuează trafic ilicit de țigări, anabolizante și alte substanțe interzise în proporții deosebit de mari. 

Nu este asigurată confidențialitatea controlului vamal al pasagerilor și bagajelor acestora

Totodată Vama mai constată imposibilitatea implementării și utilizării sistemului cu două culoare, verde și roșu (ce permit aplicarea selectivității la efectuarea controlului pe baza analizei de risc), care fluidizează fluxul și, respectiv, eficientizează activitatea autorităților vamale și confortul pasagerilor. 

La fel se atestă dificultăți la documentarea fraudelor de către Vamă, din motiv că persoana de facto nu a fost înregistrată la ieșire din țară (intenția de ieșire din Republica Moldova).

În plus situația actuală nu asigură confidențialitatea controlului vamal al pasagerilor și bagajelor acestora, deoarece controlul se realizează în loc public și în afara zonei sterile, pînă la controlul de frontieră și de securitate.

"Menționăm că, potrivit practicii europene, toți pasagerii și bagajele lor de mână, pe direcția plecare din Aeroporturile Internaționale, sunt întâi supuși unui control de securitate și ulterior celui de frontieră, iar în final celui vamal (pentru a preveni introducerea unor articole interzise în zonele de control și cu acces restricționat).

În acest context, specificăm că experiența majorității aeroporturilor din UE stabilesc o ordine cronologică inversă a controalelor decît cea utilizată în Republica Moldova, și anume: inițial se efectuează controlul de securitate, urmat de controlul pașapoartelor și la final de controlul vamal", se afirmă într-o notă a Serviciului Vamal.

Autoritatea propune modificarea ordinii cronologice de efectuare a controlului, fapt ce va exclude deficiențile generate de situația actuală în exercitarea atribuțiilor de serviciu de către organele de control prezente în Aeroportul Internațional Chișinău.

Totodată, reamplasarea controlului de securitate ca fiind primul în lanțul de controale efectuate la ieșire din țară, va servi și drept o sursă de informații pentru o analiză de risc mai eficientă pentru organul vamal.

Astfel, la ieșirea din țară controlul și amplasarea organelor de control ar urma să fie în următoarea ordine:
1) Serviciul de securitate aeronautică – controlul de securitate,
2) Poliția de Frontieră – controlul la trecerea frontierei,
3) Serviciul Vamal – controlul vamal.

Aceste modificări au fost elaborate în baza "recomandărilor EUBAM (Misiunea Uniunii Europene de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina n.r.), susținute de consilierul UE de rang înalt în sectorul vamal, precum și la indicația primului-ministru", susține Serviciul Vamal.

Autoritățile vor să ajusteze legislația privind securitatea aeronautică

De notat că Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor a elaborat deja o nouă redacție a legii privind securitatea aeronautică, pentru a asigura "executarea obligației asumate de Republica Moldova de implementare ale reglementărilor europene în domeniul securității aviației civile prevăzute de Acordul privind spațiul aerian comun dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană", semnat la Bruxelles, pe 26 iunie 2012.

Noua lege ar urma să asigure atât armonizarea legislației naționale conform norrnelor comune în domeniul securității aviației civile din Uniunea Europeană, cât și să ducă la ajustarea legislației interne la modificările standardelor din Anexa 17 Securitatea aeronautică la Convenția privind aviația civilă internațională, susține Ministerul Transporturilor..

În același timp administrația Aeroportului Chișinău susține că sunt întreprinse o serie de măsuri, destinate asigurării securității.

"Astfel, la intrarea în aerogară, se efectuează controlul preliminar al tuturor vizitatorilor aeroportului, acesta incluzînd controlul efectuat de către inspectorii Serviciului Profiling, controlul cu detectoarele de metal, verificarea lucrurilor și controlul personal, în caz de necesitate. Aceste măsuri vizează asigurarea securității Dvs., atît în clădirea aeroportului, cît și la bordul aeronavei", se spune într-o notă de pe pagina web a întreprinderii.

Cine administrează Aeroportul

Aeroportul Internațional din Chișinău a fost concesionat în august 2013 de compania Avia Invest SRL, în spatele căreia sunt afaceriști din Rusia și Moldova prin intermediul unor companii offshore. Compania s-a angajat să realizezeze un program de investiții și modernizare, inclusiv în securitatea Aeroportului.

Reprezentanții Guvernului constată că cea mai mare parte din investițiile realizate de compania Avia Invest în modernizarea Aeroportului provin din taxe și credite și nu din investiții din mijloace proprii. 

PS: În dupa amiaza zilei de 21 iunie, Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) a venit cu o precizare referitor la constatările Serviciului Vamal, susținând că în Republica Moldova, "unica instituție abilitată cu competențe în domeniul securității aviației civile la nivel național este AAC".

"AAC asigură supravegherea continuă a infrastructurii aeroportuare, dar și a procedurilor aplicate de toate instituțiile statului responsabile pentru asigurarea securității aeronautice atât la sol cât și în zbor, conform Programului național de control al calității în domeniul securității aeronautice....

Conform celui mai recent audit al.CEAC/OACI (Conferința Europeană a Aviației Civile (CEAC) și Organizația Internațională a Aviației Civile (OACI) n.r.), care a avut loc în septembrie 2016, nu au fost depistate astfel de breșe, fiind constatată corespunderea cu standardele internaționale impuse în mod obligatoriu Republica Moldova ca stat membru al CEAC și OACI", se arată într-un comunicat al AAC.

Anterior instituția într-un răspuns pentru Mold-Street referitor la numărul și cauzele incidentelor aeronautice de la Aeroport și a celor cu implicarea companiilor avia, a precizat că "în conformitate cu prevederile Legii aviatiei civile (art.4), acestea sunt în atribuțiile Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor".

Citiți și: 

Din ce bani se fac investiții în Aeroport? Din taxe plătite de călători și credite

* * *

Acest articol a fost publicat cu susținerea fundației Național Endowment for Democracy în cadrul proiectului ”Promovarea responsabilității guvernării” și poate fi preluat pentru distribuire, publicare și citare fără careva limitări. Referința la sursă este obligatorie.

 

This article has been published thanks to the support of the National Endowment for Democracy as part of the Promoting Government Accountability Project and may be shared, republished or quoted without limitations. Reference to the source is mandatory.print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Legislația și reglementările   Protecția consumatorilor   Transport și turism  
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close