Taxa care a adus la buget 2,5 miliarde de lei. Banii însă nu s-au folosit conform destinației

shadow
Miercuri, 21.06.2017 05:36   4320
Mai mulți mari producători autohtoni de răcoritoare și produse alimentare, dar și rețele de magazine nu susțin noile modificări la Legea privind plata pentru poluarea mediului votate de deputații din majoritatea proguvernamentală în martie 2017 și care încă nu au fost promulgate.

Motivul invocat reprezintă faptul că acestea vor favoriza importatorii și vor provoca daune de milioane bugetului de stat.

Pe cine favorizează Guvernul

De la începutul anului sunt aplicate cotele taxei ecologice adoptate la finele 2016. Dar anumite grupuri de lobby și de importatori sub pretextul că noile cote ale plăților le-ar încălca drepturile au cerut revizuirea legii și micșorarea taxelor, iar Guvernul și Parlamentul a acceptat cerințele, susține un grup de companii locale.

Citiți și:

Cine pregătește o nouă „afacere” de milioane pe banii bugetului

"Astfel se prevede micșorarea cotei plăților pentru poluare la importul de mărfuri ambalate în plastic, polietilenă și materiale compozite. La unele chiar și cu 50%. În același timp la mărfuri, de exemplu materiale de construcție, zahăr sau țigări, apoi nici nu se prevede aplicarea acestei taxe. Cel mai mai mult vor avea de câștigat importatorii", a spus președintele Asociației producătorilor de conserve Speranța Con, Ştefan Golubciuc.

"De exemplu dacă acum noi ca producător de sucuri vom achita o taxă de poluare de circa 400.000 de lei pe an, apoi cu aplicarea noii legi, vom achita cu 100.000 lei mai puțin. Aparent ne favorizează, dar reducerea pentru noi este de 25%, în timp ce pentru importatori e de 50%: de la șase la trei milioane lei. Aceasta pentru că noi exportăm o mare parte din producție", a explicat Roman Luchian, reprezentantul compania Orhei-Vit.

Statul va rata venituri de 130 de milioane lei

Potrivit lui Golubiuc, proiectul de lege, care se află în prezent în Parlament, prevede și restituirea plăților pentru poluare deja achitate de agenți economici începând cu 1 ianuarie 2017.

Advertisement

Adică dacă legea va intra în vigoare de exemplu lpe 1 decembrie 2017, Guvernul va fi obligat să returneze diferența dintre taxa achitată și noua mărime acumulată de la 1 ianuarie 2017.

"Dacă se promulgă legea, apoi statul va rata venituri de circa 130 de milioane lei, iar beneficiarii vor fi în special importatorii. Așa susține statul nostru pe producătorii autohtoni", a precizat președintele Asociației producătorilor de conserve Speranța Con.

Reprezentanții companiilor autohotne s-au arătat revoltați și de faptul că timp de peste 10 ani, de când se colectează de la producători și importatori plăți pentru poluarea mediului nu s-a reușit să se construiască o uzină de reciclarea acestor deșeuri și crearea unui mecanism de colectare a acestor ambalaje. 

Unde au dispărut 2,5 miliarde de lei

"În medie pe an din plățile pentru poluare se acumulau la buget circa 250 de milioane lei. În 10 ani s-au acumulat circa 2,5 miliarde lei. Ce s-au făcut cu acești bani? De ce nu s-a reușit dezvoltarea și implementarea soluțiilor pentru sortarea calitativă a deșeurilor, reciclarea și utilizarea acestora. Misiunea plății pentru poluarea mediului constă în special în acumularea resurselor pentru dezvoltarea și implementarea proiectelor ecologice", a susținut Ştefan Golubciuc.

Acesta a adus ca exemplu situația catastrofală în privința deșeurilor ce s-a creat în Chișinău și faptul că acum Guvernul caută circa 20 de milioane de euro pentru soluționarea problemei, prin extinderea poligonului de la Ţânțăreni, Anenii Noi, dar nu prin dezvoltarea sortării, reciclării și utilizării deșeurilor.

Vasile Bejenari, directorul companiei Gelibert a menționat faptul că în țară există de exemplu o întreprindere în stare să recicleze toate ambalajele PET. E vorba de circa 500 milioane de ambalaje produse sau importate în țară, doar că problema este în lipsa unui mecanism eficient de colectarea acestora.

"Noi exportăm băuturile noastre în România. Acolo este bine pus la punct acest mecanism și noi achităm taxa de poluare, dar avem închieate și contracte cu firme ce colectează și reciclează aceste PET-uri. În consecință o parte din taxă ne este returnată dar și ambalajele PET nu ajung să fie aruncate în natură", a declarat Vasile Bejenari.

Guvernul rămâne pe poziții

Companiile susțin că toate acestea ar trebui să fie un semnal de alarmă și solicită autorităților să își asume responsabilitatea, cel puțin, pentru viitorul mediului ambiant din țară și să păstreze cotele taxelor pentru mărfurile care în procesul utilizării cauzează poluarea mediului până la introducerea mecanismelor eficiente ce vor permite sortarea, reciclarea și utilizarea deșeurilor.

Anterior conducerea Ministerului Finanțelor, autorul inițiativei a precizat că susține în continuare reducerea cotelor taxelor pentru poluare în formula votată de deputații democrați și aliații lor.



Oportunitati