Corporația Google ar putea fi amendată cu peste un miliard de euro de către UE

shadow
Marţi, 20.06.2017 06:50   3043
Uniunea Europeană urmează să adopte o decizie privind practicile anti-concurențiale într-un caz de încălcare a legislației anti-monopol pe piața comunitară de către gigantul internet Google.

Comisia Europeană, în persoana comisarului pentru Competitivitate Margrethe Vestiger, acuză Google că s-a folosit de poziția de furnizor dominant de servicii pe piața de căutări online pentru a direcționa utilizatorii, în mod inechitabil și incorect, către serviciile Google Shopping. Compania americană este pasibilă de o amendă de peste un miliard de euro, sumă care va sparge recordul înregistrat în anul 2009 când corporația Intel a plătit 1.06 miliarde de euro pentru aceeași infracțiune, scrie publicația Financial Times

Potrivit specialiștilor UE, Google afișa cu preferință produsele proprii din Google Shopping la rezultatele căutării prin internet, fapt ce defavoriza siturile de shopping rivale. 

Cu aceasta, însă, problemele pentru Google abia încep – compania va trebui să se apere de alte două acuzații din partea UE, care de asemenea vizează abuzul de poziția dominantă pe piață – serviciile turistice și căutarea locală a serviciilor și produselor. 

Noi tensiuni între UE și SUA

Cazul cu Google Shopping a fost adus în atenția Comisiei Europene de către rivalii europeni ai gigantului din Silicon Valley, precum și politicieni din Paris și Berlin.

Advertisement

Conflictul riscă să tensioneze și mai mult relațiile între Bruxelles și Washington după ce președintele SUA Donald Trump a retras semnătura țării sale de pe Acordul de la Paris privind Schimbările Climatice. Anterior, predecesorul lui, Barack Obama, a luat apărarea companiei Google în cadrul discuțiilor cu liderii europeni și a numit cazul drept un exemplu de protecționism din partea UE. Oficialitățile de la Bruxelles au respins acuzațiile precum că desfășoară o campanie împotriva companiilor high-tech din America. 

Comisarul Vestiger, însă, nu pare să fie intimidată de supărarea americanilor. În vara anului 2016 ea a dispus amendarea companiei Apple cu 13 miliarde de euro într-un caz de eschivare de la plata impozitelor și a cinci producători europeni de camioane cu 3 miliarde de euro într-un caz de înțelegere de cartel. Investigațiile lansate de Comisia Europeană pe marginea încălcării legislației anti-trust de către corporații americane din domeniul IT – în afară de Intel, Apple și Google sunt vizate și Microsoft, Facebook, Amazon. 

Cele mai mari amenzi impuse de UE. 

În anul 2011 și Comisia Federală a Comerțului din SUA a examinat practicile anti-concurențiale ale gigantului Google, însă rezultatele investigațiilor nu au fost făcute publice iar companiei nu i-au fost aduse acuzații oficiale. 

Google domină piața europeană

Verificările practicilor Google pe piața online din Uniunea Europeană au durat 7 ani. FT notează că UE ar putea oferi companiei timp pentru a propune o soluție privind graficul de plată și a schimba modul de operare pe piața comunitară, iar în cazul în care nu reacționează la această ofertă Google va avea de plătit și penalități de întârziere. De notat că 79% din europeni accesează internetul prin smartfoane, care rulează în baza sistemului Android, iar Google controlează mai mult de 90% din piața motoarelor de căutare în Europa. 

Google nu a comentat deocamdată anunțul privind iminența unei amenzi usturătoare. Anterior, avocatul principal al companiei, Kent Walker a declarat că acuzațiile Comisiei Europene ”nu sunt susținute de dovezi” și ”contravin logicii juridice și economice.”



Oportunitati