Headmaster pagini articole deschise --- Fincombank
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Pe 22 august la Curtea de Apel Chișinău are loc o ședință de judecată pe cauza civilă Aroma SA și Euro Alco SRL.
 • Pe 23 august Curtea Supremă de Justiție examinează un litigiu civil intre StarNet Soluţii SRL și ANRCETI.
 • Pe 24 august la Curtea de Apel Chișinău este preconizată o ședință de judecată pe cauza penală intentată lui Veaceslav Platon.
 • Pe 30 august Curtea Supremă de Justiție examinează un litigiu civil intre Retelele Electrice de Distributie Nord Bălti și Inspectia Financiară a Ministerului Finanțelor.
 • Pe 6 septembrie la Curtea de Apel Chișinău se judecă cauza civilă între Antarius Com SRL și Calea Ferata din Moldova.
 • Pe 6 septembrie Curtea de Apel Chișinău examinează un litigiu civil intre Asociația Drepturi de Autor și Conexe și Metro Cash and Carry Moldova SRL.
 • Pe 6 septembrie la Curtea Supremă de Justiție se judecă cauza civilă între Partidul Naţional Liberal, Partidul Popular, Partidul Liberal Reformator și Comisia Electorală Centrală.
 • Pe 6 septembrie la Curtea Supremă de Justiție este examinat dosarul civil ANRCETI vs Casa Naţională de Asigurări Sociale.
 • Pe 6 septembrie la Curtea Supremă de Justiție este examinat dosarul civil Procurorul General vs ÎS Moldtranselectrica.
 • Pe 7 septembrie expiră termenul ofertei de vânzare a peste 3.860.000 de acțiuni emise de compania Asito S.A., la preț de 14,79 lei bucata.
 • Pe 13 septembrie la Curtea de Apel Chișinău este examinat dosarul civil Casa de Odihnă Nistru SRL vs Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova și Rețelele Nistrului SRL.
 • Pe 13 septembrie la Curtea de Apel Chișinău are loc o ședință de judecată pe cauza Victoriabank vs Fabrica de Conserve din Călărași.
 • Pe 13 septembrie Curtea Supremă de Justiție examinează un litigiu civil intre Basvinex SA și Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală, intervrenient Buket Moldavii SA.
 • Pe 15 septembrie Curtea de Apel Chișinău examinează cauza penală împotriva businessmanului Viorel Țopa - spălare de bani.
 • Pe 13-16 septembrie la Moldexpo are loc expoziţia internaţională de echipamente medicale, preparate farmaceutice şi stomatologie MoldMedizin & MoldDent.
 • Pe 21-24 septembrie Moldexpo găzduiește expoziţia internaţională de tehnologii, echipamente, scule şi materiale pentru construcţii ”Construct & Interior Expo”.
 • Pe 21-24 septembrie Moldexpo găzduiește expoziţia internaţională de tehnologii, mijloace de protecţie şi securitate ”Security”.
 • Moldexpo
  În perioada 21-24 septembrie are loc târgul specializat de servicii imobiliare, impotecă și construcția de locuințe ”Imobil Moldova”.
 • La Moldexpo are loc târgul ofertelor turistice pentru odihna de iarnă ”Winter Travel Fair”, în perioada 29 septembrie - 1 octombrie.
 • În perioada 29 septembrie - 1 octombrie la Moldexxpo se desfășoară Festivalul Vinurilor Tinere ”Tulburel”.
 • Radisson Blu Leogrand Hotel
  Are loc forumul de afaceri Moldova Business Week 2017, în perioada 3-6 octombrie.
 • Moldexpo
  Expoziția internaţională de mobilă, utilaje, scule, materiale şi accesorii pentru fabricarea mobilei ”Expo Mobilă” are loc pe 5-8 octombrie.
 • Washington, SUA
  Pe 14 octombrie are loc reuniunea Consiliului de Guvernare a Fondului Monetar Internațional, la care participă și o delegație a Republicii Moldova.
 • Pe 11-14 octombrie la Chișinău are loc expoziția dedicată mobilei și designului de interior ”Das Interior Show”.
 • Washington, SUA
  În perioada 13-15 octombrie 2017 are lor reuniunea anuală a Fondului Monetar Internațional și Grupului Băncii Mondiale.
 • Pe 18-21 octombrie la Chișinău are loc expoziția de produse, utilaje, tehnologii agricole şi meşteşuguri ”Farmer”.
 • Moldexpo găzduiește pe 18-21 octombrie expoziția de maşini, echipamente şi tehnologii pentru sectorul agroindustrial ”Moldagroteh”.
 • Cu începere din 1 decembrie 2017 cetățenii români pot intra în Canada fără vize.
 • Pe 31 decembrie 2017 expiră Sistemul de Preferințe Generale acordat de SUA pentru stimularea exporturilor moldovenești în Statele Unite.
 • Moldexpo
  Pe 29 martie - 1 aprilie are loc expoziția specializată de turism, agrement şi hoteluri ”Tourism. Leizure. Hotels”.

Câte gazoducte a construit Moldovagaz

1 2 3 4 5
 • Cea mai mare parte a gazoductelor au fost construite pe banii cetăţenilor
  Foto: arhiva
 • Estimările făcute de Expert-grup
  Foto: expert-grup.org
 • Foaia de parcurs
  Foto: expert-grup.org
 • Structura de proprietate al viitorului distribuitor naţional de gaze
  Foto: expert-grup.org
 • Cum se formează tariful
  Foto: expert-grup.org
Luni, 19.06.2017 07:00   2583
Experții solicită autorităților publice centrale să adopte implementarea unei foi de parcurs și să asigure procesul de înregistrare a proprietății investitorilor care au contribuit la edificarea infrastructurii gaziere, astfel ca ei să beneficieze pe deplin de pe urma calității de investitor.

Potrivit unei analize realizate de Centrul Analitic Independent Expert-Grup peste 14.300 de kilometri de rețelele de distribuție a gazelor naturale, construite în cadrul Programului Național de Gazificare (PNG) (iniţiat în anii 2001-2002) până în prezent nu sunt integrate pe deplin în circuitul economic.

Moldovagaz a construit doar 10 kilometri de gazoducte?

"Astfel la începutul anului 2017, circa 14,3 mii km de rețele de distribuție, care constituie aproximativ două
treimi din total, nu sunt integrate în circuitul economic complet. În consecinţă, atunci când un asemenea gazoduct se deteriorează și necesită reparație capitală, deseori întârzie repunerea acestuia în funcțiune la standarde de securitate cuvenite, întrucât proprietarul, împreună cu întreprinderea responsabilă de deservirea tehnică a gazoductelor, trebuie să pornească de la identificarea resurselor pentru efectuarea lucrărilor. Acest lucru este cel mai problematic în cazul rețelelor care nu au statut de proprietate definit, dar și celor care se află în proprietatea cetățenilor sau a Autorităţilor publice locale (APL)", constată experţii.

Potrivit calculelor efectuate de autori din anul 2001 şi până în 2017, Moldovagaz şi întreprinderile afiliate ar fi construit doar 10 kilometri de gazoducte de distribuţie.

Sursa: expert-grup.org

În acelaţi timp autoritățile publice locale - 5.850 de kilometri, persoanele fizice, grupuri sau asociații ale acestora - 5.640 de kilometri, agenții economici - 1.530 de kilometri, iar circa 1.250 de kilometri de conducte nu ar avea stăpân.

De notat că administraţia Moldovagaz nu a comentat datele, dar pe pagina WEB a companiei se menţionează că întreprinderea gestiona la finele anului 2015 circa 23.131 de kilometri de gazoducte, din care 1.560 kilometri erau magistrale.

Potrivit Moldovagaz, "în perioada 2008-2014 la reţeaua de distribuţie a gazelor naturale au fost conectate 243 de sate, iar compania a construit în această perioadă peste 2.545 de kilometri de reţele, din care 148,5 km de reţele magistrale, 225,6 km de reţele dintre sate şi 2.171 km reţele de distribuţie în interiorul a 459 localităţi".

Soluţiile propuse de experţi

Expert-Grup susţine că au fost făcute unele evaluări ale acestor reţele, dar care sunt deja învechite şi nu mai sunt relevante. În aceste condiţii Expert-Grup solicită autoritățile publice centrale să adopte implementarea unei foi de parcurs şi propune următorii pași pentru soluționarea acestei probleme:

1. Inventarierea și actualizarea valorii întregii infrastructuri construite în cadrul PNG, cu acceptul  proprietarilor. Evaluarea urmează a fi făcută individual pentru fiecare localitate în parte.

2. Constituirea unei societăți investiționale, care să preia toate activele respective emițând titluri de valoare investitorilor proporțional valorii actualizate a patrimoniului depus în societate.

Respectiva societate investițională urmează să reprezinte interesele investitorilor în celelalte etape ale procesului.

3. Reconcilierea evaluării activelor de distribuție ale întreprinderilor afiliate SA Moldovagaz și ale societății investiționale sus-menționate de către un evaluator independent. Notă: activele de distribuție ale Moldovagaz au fost reevaluate ultima dată în 2008 și la fel necesită o actualizare a valorii, în special în contextul restructurării corporative și fuzionării întreprinderilor de distribuție.

4. Vărsarea tuturor activelor de distribuție a gazelor naturale într-o singură întreprindere, cu doi fondatori: Moldovagaz și Societatea investițională sus-menționată. Cotele de participare a fiecărei părți urmează a fi stabilite în rezultatul reconcilierii valorii contribuției patrimoniale ale acestora. Această societate urmează să obțină licență pentru distribuția gazelor naturale și să opereze respectiva infrastructură, integrând-o astfel în circuitul economic firesc (calculele experţilor arată că în viitoarea întreprindere, Moldovagaz va avea o cotă de doar 40%).

În paralel cu implementarea punctelor 3 și 4 din această foaie de parcurs, trebuie finalizat procesul de înregistrare a proprietății investitorilor care au contribuit la edificarea infrastructurii în cadrul PNG și crearea mecanismelor prin care aceștia să poată beneficia de investiția efectuată. În acest sens propunem următorii pași:

5. Stabilirea unui mecanism de identificare și înregistrare a acționarilor primari. Toate rețelele fără statut de proprietate definit trebuie inițial luate la bilanțul APL din localitatea respectivă. Cei care vor putea obține confirmarea contribuției efectuate trebuie să aibă la dispoziție un termen optim de doi ani pentru a-și revendica drepturile de proprietar.

6. Înregistrarea primară a drepturilor de proprietate și transferul unei părți a titlurilor de valoare emise de societatea investițională menționată anterior de la APL a locațități respective către investitorii din localitatea care își vor putea proba contribuția. Fiecare localitate, în baza evaluării rețelelor de distribuție va avea alocat o cotă fixă din Societatea Investițională. Înregistrarea drepturilor de proprietate de către APL vor fi efectuate din contul și în limitele acestei cote.

7. După finalizarea procesului de înregistrare primară, acțiunile societății investiționale urmează a fi admise la tranzacționare liberă pe piața de capital.

De notat că deja de aproape 10 ani se vehiculează că toate conductele construite pe banii populaţiei, agenţilor economici şi a APL vor fi evaluate şi introduse în capitalul Moldovagaz, dar după reorganizarea acesteia. În schimb Gazprom ar urma să vină cu investiţii. Gigantul rus însă s-a opus pentru că Moldovagaz are datorii de câteva ori mai mari decât valoarea gazoductelor construite în perioada 2001-2017. 

Citiţi şi:

Bătălia pentru Moldovagaz: Din 20 de companii vor rămâne doar trei


print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Taguri: Energetica și industria   Protecția consumatorilor   Construcții și imobiliare   Gestionarea banilor publici  
Urmariti-ne pe retelele sociale
la nunta

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.