Headmaster pagini articole deschise --- Fincombank
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Curtea Supremă de Justiție
  Pe 24 ianuarie se decide admisibilitatea unui recurs înaintat de Efes Vitanta Moldova Brewery SA împotriva Guvernului Republicii Moldova.
 • Pe 24 ianuarie Curtea Supremă de Justiție examinează recursul Interacces-M SRL împotriva Consiliului Concurentei.
 • Curtea Supremă de Justiție
  Pe 24 ianuarie este examinată admisibilitatea unui recurs depus de Drancor SRL împotriva Ministerului Economiei și Infrastructurii.
 • Curtea Supremă de Justiție
  Pe 24 ianuarie se decide admisibilitatea recursului Inspectoratului General de Politie al MAI vs Inspecția Financiară din cadrul Ministerului Finanţelor.
 • Curtea Supremă de Justiție
  Pe 24 ianuarie se decide admisibilitatea recursului Eximbank-Gruppo Veneto Bancă SA împotriva SA Poliproiect, Andronic Arcadie, Andronic Mariana si SRL Poliproject Exhibitions.
 • Curtea de Apel Chișinău
  S.A. Termoelectrica se judecă cu Consiliul Municipal Chișinău, pe 2 februarie.
 • Moldexpo
  În perioada 31 ianuarie - 4 februarie 2018 are loc expoziţia naţională de servicii şi mărfuri autohtone, ”Made in Moldova”.
 • Pe 17 februarie în orașul subteran Cricova are loc festivalul vinurilor ”Underland”.
 • La Chișinău are loc concursul de vinuri și băutiru tari ”Black Sea Region Wines and Spirits”, pe 21-22 februarie 2018.
 • În perioada 21-23 februarie 2017 Poliproject Exhibitions organizează expoziţia specializată de vinuri ”ExpoVin Moldova”.
 • Pe 14-17 martie la Moldexpo se desfășoară expoziția de primăvară a tehnicii, produselor și serviciilor agricole ”Moldagroteh 2018”.
 • Pe 22-25 martie la Moldexpo este organizată expoziția de echipamente, tehnologii și servicii de construcție ”Moldconstruct 2018”.
 • În perioada 25-28 martie la Moldexpo se desfășoară expoziţia în domeniul energeticii ”MoldEnergy 2018”.
 • Pe 29-31 martie vinificatorii moldoveni participă la Campionatul Euroasiatic al Vinurilor și Băuturilor Tari, la Rostov (Rusia).
 • În perioada 29 martie - 1 aprilie la Chișinău are loc expoziția de produse și servicii de călătorii ”Turism. Agrement. Hoteluri”.
 • Pe 25-28 aprilie Moldexpo găzduiește expoziţia de tehnologii de conservare a energiei, instalaţii termice şi de alimentare cu gaze ”Moldenergy”.
 • La Chișinău are loc expoziţia specializată de produse alimentare şi materii prime pentru producerea acestora, ”Food & Drinks” (10-13 mai 2018).
 • În perioada 10-13 mai 2018 are loc expoziția internaţională de echipamente şi tehnologii pentru industria alimentară şi de prelucrare ”Food Technology”.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.

Câte gazoducte a construit Moldovagaz

1 2 3 4 5
 • Cea mai mare parte a gazoductelor au fost construite pe banii cetăţenilor
  Foto: arhiva
 • Estimările făcute de Expert-grup
  Foto: expert-grup.org
 • Foaia de parcurs
  Foto: expert-grup.org
 • Structura de proprietate al viitorului distribuitor naţional de gaze
  Foto: expert-grup.org
 • Cum se formează tariful
  Foto: expert-grup.org
Luni, 19.06.2017 07:00   2688
Experții solicită autorităților publice centrale să adopte implementarea unei foi de parcurs și să asigure procesul de înregistrare a proprietății investitorilor care au contribuit la edificarea infrastructurii gaziere, astfel ca ei să beneficieze pe deplin de pe urma calității de investitor.

Potrivit unei analize realizate de Centrul Analitic Independent Expert-Grup peste 14.300 de kilometri de rețelele de distribuție a gazelor naturale, construite în cadrul Programului Național de Gazificare (PNG) (inițiat în anii 2001-2002) până în prezent nu sunt integrate pe deplin în circuitul economic.

Moldovagaz a construit doar 10 kilometri de gazoducte?

"Astfel la începutul anului 2017, circa 14,3 mii km de rețele de distribuție, care constituie aproximativ două
treimi din total, nu sunt integrate în circuitul economic complet. În consecință, atunci când un asemenea gazoduct se deteriorează și necesită reparație capitală, deseori întârzie repunerea acestuia în funcțiune la standarde de securitate cuvenite, întrucât proprietarul, împreună cu întreprinderea responsabilă de deservirea tehnică a gazoductelor, trebuie să pornească de la identificarea resurselor pentru efectuarea lucrărilor. Acest lucru este cel mai problematic în cazul rețelelor care nu au statut de proprietate definit, dar și celor care se află în proprietatea cetățenilor sau a Autorităților publice locale (APL)", constată experții.

Potrivit calculelor efectuate de autori din anul 2001 și până în 2017, Moldovagaz și întreprinderile afiliate ar fi construit doar 10 kilometri de gazoducte de distribuție.

Sursa: expert-grup.org

În acelați timp autoritățile publice locale - 5.850 de kilometri, persoanele fizice, grupuri sau asociații ale acestora - 5.640 de kilometri, agenții economici - 1.530 de kilometri, iar circa 1.250 de kilometri de conducte nu ar avea stăpân.

De notat că administrația Moldovagaz nu a comentat datele, dar pe pagina WEB a companiei se menționează că întreprinderea gestiona la finele anului 2015 circa 23.131 de kilometri de gazoducte, din care 1.560 kilometri erau magistrale.

Potrivit Moldovagaz, "în perioada 2008-2014 la rețeaua de distribuție a gazelor naturale au fost conectate 243 de sate, iar compania a construit în această perioadă peste 2.545 de kilometri de rețele, din care 148,5 km de rețele magistrale, 225,6 km de rețele dintre sate și 2.171 km rețele de distribuție în interiorul a 459 localități".

Soluțiile propuse de experți

Expert-Grup susține că au fost făcute unele evaluări ale acestor rețele, dar care sunt deja învechite și nu mai sunt relevante. În aceste condiții Expert-Grup solicită autoritățile publice centrale să adopte implementarea unei foi de parcurs și propune următorii pași pentru soluționarea acestei probleme:

1. Inventarierea și actualizarea valorii întregii infrastructuri construite în cadrul PNG, cu acceptul  proprietarilor. Evaluarea urmează a fi făcută individual pentru fiecare localitate în parte.

2. Constituirea unei societăți investiționale, care să preia toate activele respective emițând titluri de valoare investitorilor proporțional valorii actualizate a patrimoniului depus în societate. Respectiva societate investițională urmează să reprezinte interesele investitorilor în celelalte etape ale procesului.

3. Reconcilierea evaluării activelor de distribuție ale întreprinderilor afiliate SA Moldovagaz și ale societății investiționale sus-menționate de către un evaluator independent. Notă: activele de distribuție ale Moldovagaz au fost reevaluate ultima dată în 2008 și la fel necesită o actualizare a valorii, în special în contextul restructurării corporative și fuzionării întreprinderilor de distribuție.

4. Vărsarea tuturor activelor de distribuție a gazelor naturale într-o singură întreprindere, cu doi fondatori: Moldovagaz și Societatea investițională sus-menționată. Cotele de participare a fiecărei părți urmează a fi stabilite în rezultatul reconcilierii valorii contribuției patrimoniale ale acestora. Această societate urmează să obțină licență pentru distribuția gazelor naturale și să opereze respectiva infrastructură, integrând-o astfel în circuitul economic firesc (calculele experților arată că în viitoarea întreprindere, Moldovagaz va avea o cotă de doar 40%).

În paralel cu implementarea punctelor 3 și 4 din această foaie de parcurs, trebuie finalizat procesul de înregistrare a proprietății investitorilor care au contribuit la edificarea infrastructurii în cadrul PNG și crearea mecanismelor prin care aceștia să poată beneficia de investiția efectuată. În acest sens propunem următorii pași:

5. Stabilirea unui mecanism de identificare și înregistrare a acționarilor primari. Toate rețelele fără statut de proprietate definit trebuie inițial luate la bilanțul APL din localitatea respectivă. Cei care vor putea obține confirmarea contribuției efectuate trebuie să aibă la dispoziție un termen optim de doi ani pentru a-și revendica drepturile de proprietar.

6. Înregistrarea primară a drepturilor de proprietate și transferul unei părți a titlurilor de valoare emise de societatea investițională menționată anterior de la APL a locațități respective către investitorii din localitatea care își vor putea proba contribuția. Fiecare localitate, în baza evaluării rețelelor de distribuție va avea alocat o cotă fixă din Societatea Investițională. Înregistrarea drepturilor de proprietate de către APL vor fi efectuate din contul și în limitele acestei cote.

7. După finalizarea procesului de înregistrare primară, acțiunile societății investiționale urmează a fi admise la tranzacționare liberă pe piața de capital.

De notat că deja de aproape 10 ani se vehiculează că toate conductele construite pe banii populației, agenților economici și a APL vor fi evaluate și introduse în capitalul Moldovagaz, dar după reorganizarea acesteia. În schimb Gazprom ar urma să vină cu investiții. Gigantul rus însă s-a opus pentru că Moldovagaz are datorii de câteva ori mai mari decât valoarea gazoductelor construite în perioada 2001-2017. 

Citiți și:

Bătălia pentru Moldovagaz: Din 20 de companii vor rămâne doar trei


print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Energetica și industria   Protecția consumatorilor   Construcții și imobiliare   Gestionarea banilor publici  
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close