Headmaster pagini articole deschise --- Fincombank
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Pe 22 august la Curtea de Apel Chișinău are loc o ședință de judecată pe cauza civilă Aroma SA și Euro Alco SRL.
 • Pe 23 august Curtea Supremă de Justiție examinează un litigiu civil intre StarNet Soluţii SRL și ANRCETI.
 • Pe 24 august la Curtea de Apel Chișinău este preconizată o ședință de judecată pe cauza penală intentată lui Veaceslav Platon.
 • Pe 30 august Curtea Supremă de Justiție examinează un litigiu civil intre Retelele Electrice de Distributie Nord Bălti și Inspectia Financiară a Ministerului Finanțelor.
 • Pe 6 septembrie la Curtea de Apel Chișinău se judecă cauza civilă între Antarius Com SRL și Calea Ferata din Moldova.
 • Pe 6 septembrie Curtea de Apel Chișinău examinează un litigiu civil intre Asociația Drepturi de Autor și Conexe și Metro Cash and Carry Moldova SRL.
 • Pe 6 septembrie la Curtea Supremă de Justiție se judecă cauza civilă între Partidul Naţional Liberal, Partidul Popular, Partidul Liberal Reformator și Comisia Electorală Centrală.
 • Pe 6 septembrie la Curtea Supremă de Justiție este examinat dosarul civil ANRCETI vs Casa Naţională de Asigurări Sociale.
 • Pe 6 septembrie la Curtea Supremă de Justiție este examinat dosarul civil Procurorul General vs ÎS Moldtranselectrica.
 • Pe 7 septembrie expiră termenul ofertei de vânzare a peste 3.860.000 de acțiuni emise de compania Asito S.A., la preț de 14,79 lei bucata.
 • Pe 13 septembrie la Curtea de Apel Chișinău este examinat dosarul civil Casa de Odihnă Nistru SRL vs Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova și Rețelele Nistrului SRL.
 • Pe 13 septembrie la Curtea de Apel Chișinău are loc o ședință de judecată pe cauza Victoriabank vs Fabrica de Conserve din Călărași.
 • Pe 13 septembrie Curtea Supremă de Justiție examinează un litigiu civil intre Basvinex SA și Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală, intervrenient Buket Moldavii SA.
 • Pe 15 septembrie Curtea de Apel Chișinău examinează cauza penală împotriva businessmanului Viorel Țopa - spălare de bani.
 • Pe 13-16 septembrie la Moldexpo are loc expoziţia internaţională de echipamente medicale, preparate farmaceutice şi stomatologie MoldMedizin & MoldDent.
 • Pe 21-24 septembrie Moldexpo găzduiește expoziţia internaţională de tehnologii, echipamente, scule şi materiale pentru construcţii ”Construct & Interior Expo”.
 • Pe 21-24 septembrie Moldexpo găzduiește expoziţia internaţională de tehnologii, mijloace de protecţie şi securitate ”Security”.
 • Moldexpo
  În perioada 21-24 septembrie are loc târgul specializat de servicii imobiliare, impotecă și construcția de locuințe ”Imobil Moldova”.
 • La Moldexpo are loc târgul ofertelor turistice pentru odihna de iarnă ”Winter Travel Fair”, în perioada 29 septembrie - 1 octombrie.
 • În perioada 29 septembrie - 1 octombrie la Moldexxpo se desfășoară Festivalul Vinurilor Tinere ”Tulburel”.
 • Radisson Blu Leogrand Hotel
  Are loc forumul de afaceri Moldova Business Week 2017, în perioada 3-6 octombrie.
 • Moldexpo
  Expoziția internaţională de mobilă, utilaje, scule, materiale şi accesorii pentru fabricarea mobilei ”Expo Mobilă” are loc pe 5-8 octombrie.
 • Washington, SUA
  Pe 14 octombrie are loc reuniunea Consiliului de Guvernare a Fondului Monetar Internațional, la care participă și o delegație a Republicii Moldova.
 • Pe 11-14 octombrie la Chișinău are loc expoziția dedicată mobilei și designului de interior ”Das Interior Show”.
 • Washington, SUA
  În perioada 13-15 octombrie 2017 are lor reuniunea anuală a Fondului Monetar Internațional și Grupului Băncii Mondiale.
 • Pe 18-21 octombrie la Chișinău are loc expoziția de produse, utilaje, tehnologii agricole şi meşteşuguri ”Farmer”.
 • Moldexpo găzduiește pe 18-21 octombrie expoziția de maşini, echipamente şi tehnologii pentru sectorul agroindustrial ”Moldagroteh”.
 • Cu începere din 1 decembrie 2017 cetățenii români pot intra în Canada fără vize.
 • Pe 31 decembrie 2017 expiră Sistemul de Preferințe Generale acordat de SUA pentru stimularea exporturilor moldovenești în Statele Unite.
 • Moldexpo
  Pe 29 martie - 1 aprilie are loc expoziția specializată de turism, agrement şi hoteluri ”Tourism. Leizure. Hotels”.

Veniturile reale ale populaţiei au crescut în primele trei luni ale 2017 cu doar 0,9%

1 2 3
 • Veniturile locuitorilor de la sate sunt cu 40% mai mici decât cele ale orăşenilor
  Foto: arhiva
 • Structura veniturilor disponibile totale, în trimestrul I 2017
  Foto: statistica.md
 • Structura cheltuielilor totale de consum ale gospodăriilor în trimestrul I 2017
  Foto: statistica.md
Duminică, 18.06.2017 07:39   1437
În primul trimestru al acestui an veniturile totale medii lunare ale unui locuitor din Moldova au fost de 2.134,5 lei, iar cheltuielile de 2.091,0 lei, se arată într-un comunicat de presă al Biroului Național de Statistică (BNS).

Potrivit BNS, veniturile disponibile ale populației au fost în creștere cu 5,3% față de aceeași perioadă a anului precedent, dar în termeni reali (cu ajustarea la indicele prețurilor de consum) veniturile populației au înregistrat o creștere de 0,9%, de două ori mai lent decât în aceeaşi perioadă din anii 2015-2016.

Veniturile bănești au fost, în medie de 1.932 lei lunar, iar veniturile în natură de 202,4 lei.

Veniturile din salarii s-au redus cu 5%

Salariile salariată reprezintă cea mai importantă sursă de venit, 40,2% din veniturile totale disponibile, contribuţia acestora fiind în descreștere faţă de trimestrul I 2016 cu 2,2 puncte procentuale, adică cu circa 5%.

În schimb se atestă o creştere semnificativă, cu peste 21,5% a veniturilor din pensii şi alte prestaţii sociale: de la 19,5% în primul trimestru al anului 2016 la 23,7% (+.4,2 puncte procentuale).

"Contribuția plăților sociale s-a majorat în special din contul pensiilor, una din cauze ar putea fi creșterea numărului de pensionari în această perioadă, în special în mediul urban", explică specialiştii BNS.

Conform Biroului de Satistică activitățile pe cont propriu au asigurat circa 14% din veniturile populației, inclusiv 8,6% sunt veniturile din activitatea individuală agricolă, iar 5,4% – veniturile din activitatea individuală non-agricolă.

Transferurile băneşti din afara ţării rămân a fi o sursă importantă pentru bugetul gospodăriilor. În medie, acestea reprezintă 17,6% din total venituri, iar contribuţia acestora este cu 0,8 puncte procentuale mai mică faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

În funcţie de mediul de reşedinţă, se constată că veniturile populaţiei din mediul urban au fost în medie cu 894,9 lei sau de 1,5 ori mai mari comparativ cu veniturile populaţiei din mediul rural. Sursa principală de venit a populaţiei din mediul urban este activitatea salariată, care reprezintă 50,9% din total venituri (55,4% în trimestrul I 2016) şi prestațiile sociale – 22,6% (18,3% în trimestrul I 2016) (vezi anexa, tabelul 2).

În mediul rural, cea mai importantă sursă de venit la fel este activitatea salariată (27,6%), dar contribuția este de 1,8 ori mai mică decât în mediul urban. Totodată, veniturile obţinute din activitatea individual agricolă au asigurat 17,1% din totalul veniturilor disponibile.

Populaţia cheltuie mai puţin

Cheltuielile totale au fost de 2.091 lei lunar pe persoană, fiind în creștere faţă de aceeaşi perioada a anului precedent cu 1,6%.

În termeni reali (cu ajustarea la indicele preţurilor de consum) populaţia a cheltuit în medie cu 2,6% mai puțin comparativ cu trimestrul I 2016.

"Cea mai mare parte a cheltuielilor tradițional este destinată necesarului de consum alimentar – 44,1% (42% în trimestrul I 2016). Pentru întreținerea locuinței o persoană în medie a alocat 18,7% din cheltuielile totale de consum (+ 1,2 p.p faţă de trimestrul I 2016), iar pentru îmbrăcăminte și încălțăminte – 9,7% (nivelul anului precedent). Celelalte cheltuieli au fost direcționate pentru serviciile de sănătate – 6,3% (nivelul anului precedent), comunicații (4,6% față de 4,3% în trimestrul I 2016), dotarea locuinței – 3,8%, transport – 3,5%, învățământ – 0,7%, etc", informează BNS.

De notat că în medie cheltuielile de consum ale unui locuitor din mediul urban au fost de 2.503,6 lei pe lună, cu 730,3 lei sau de 1,4 ori mai mult faţă de mediul rural.

În mediul urban, pentru asigurarea consumului de produse alimentare, populația a alocat 41,7% din cheltuielile lunare de consum (38,9% în trimestrul I 2016), iar în rural – 46,7% (45,5% în trimestrul I 2016).

Populaţia urbană a cheltuit mai mult pentru întreţinerea locuinţei (20,5% faţă de 16,7% în mediul rural), comunicații (4,8% faţă de 4,3%), transport (4% faţă de 3%), servicii de agrement (2,3% faţă de 0,5%) şi pentru hoteluri, restaurante şi cafenele (2,3% faţă de 0,6%).

Totodată, populația rurală a cheltuit mai mult pentru îmbrăcăminte, încălţăminte (11% faţă de 8,5% în mediul urban), sănătate (6,7% faţă de 6%) și dotarea locuinței (4,2% faţă de 3,4%).

În structura cheltuielilor totale de consum ale populaţiei, predomină cheltuielile băneşti – 90,3%, celor în natură le revine respectiv 9,7%.

În gospodăriile urbane cheltuielile în natură constituie 3,7% din total cheltuieli de consum, de regulă acestea fiind cazurile consumului de produse alimentare primite gratis din afara gospodăriei (rude, ajutor social, etc.), iar în cazul gospodăriilor rurale, 16,2% din cheltuieli reprezintă consumul produselor obţinute din activitatea individuală agricolă.

Citiţi şi:

În loc de majorare Guvernul pregătește optimizarea salariilor la stat


print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Taguri: Prețuri și inflația   Agricultura și vinificația  
Urmariti-ne pe retelele sociale
la nunta

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.