Headmaster pagini articole deschise --- Fincombank
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Pe 30 iunie la Chișinău are loc adunarea generală anuală a acționarilor Moldindconbank S.A.
 • Washington, SUA
  Pe 14 octombrie are loc reuniunea Consiliului de Guvernare a Fondului Monetar Internațional, la care participă și o delegație a Republicii Moldova.
 • Washington, SUA
  În perioada 13-15 octombrie 2017 are lor reuniunea anuală a Fondului Monetar Internațional și Grupului Băncii Mondiale.
 • Cu începere din 1 decembrie 2017 cetățenii români pot intra în Canada fără vize.
 • Pe 31 decembrie 2017 expiră Sistemul de Preferințe Generale acordat de SUA pentru stimularea exporturilor moldovenești în Statele Unite.

FMI dezminte declaraţiile lui Leancă. Guvernul nu a urmat recomandările FMI

1
 • Iulie 2014, reprezentanţii misiunii FMI, condusă de Max Alier, la o întrevedere cu premierul Iurie Leancă,
  Foto: gov.md
Sâmbătă, 17.06.2017 07:58   748
După Banca Mondială, şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) a dezminţit declaraţiile fostului premier Iurie Leancă, proaspăt vicepreşedinte al Parlamentului, care a susţinut că garanţia de 9,5 miliarde lei din noiembrie 2014 pentru salvarea băncilor fraudate, a fost acordată după consultarea/recomandarea instituţiilor financiare internaţionale.

Într-o declaraţie remisă presei, reprezentantul permanent al FMI în Moldova, Armine Khachatryan, precizează însă că instituţia a avut cu regularitate consultări cu autorităţile privind subiectele legate de restructurarea celor trei bănci, dar Guvernul a decis să acţioneze în alt mod şi nu a urmat recomandările FMI.

Citiţi şi:

FMI: Guvernul nu trebuie să se ocupe de salvarea bancherilor nechibzuiți

„FMI a acordat asistenţă tehnică substanţială privind aceste chestiuni. Am atras atenţia asupra diverselor probleme şi riscuri în rapoartele noastre din acea perioadă, care sunt disponibile pentru public pe site-ul nostru. De exemplu, în raportul FMI publicat în iulie 2014 se menţiona clar despre:

- fragilitatea situaţiei la BEM şi la cele două bănci de dimensiuni medii considerate afiliate Băncii de Economii;
- prezenţa unor indicii de tăinuire activă a informaţiei privind beneficiarii finali şi persoanele care exercitau controlul efectiv al băncilor;
- importanţa protejării autorităţilor de reglementare de ingerinţele politicului şi necesitatea de a adopta în regim de urgenţă legislaţia necesară pentru a restabili în deplină măsură atribuţiile de reglementare ale Băncii Naţionale a Moldovei şi Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare;
- necesitatea consolidării cadrului legal pentru protecţia membrilor consiliilor de administrare şi a angajaţilor BNM şi CNPF.

Totuşi, Guvernul a decis să acţioneze în alt mod şi nu a urmat recomandările FMI. În absenţa unui program al FMI cu Republica Moldova la acea vreme, Fondul Monetar putea doar să acorde consultaţii şi nu putea impune careva condiţii”, se spune în declaraţia FMI.

Leancă: Am semnat garanția la recomandarea Băncii Mondiale și FMI!

Amintim că proaspătul vicepreședinte al Parlamentului, Iurie Leancă, a postat pe 9 iunie pe pagina sa de Facebook declaraţia "Politica moldovenească - ostatica populismului primitiv!", după ce în cadrul unei emisiuni TV, liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, a declarat că fostul premier va face puşcărie, deoarece este unul dintre vinovaţii de devalizarea sistemului bancar din Republica Moldova.

Liderul Partidului Popular European i-a acuzat de populism pe cei care spun că anume dânsul ar fi principalul vinovat de "furtul miliardului din sistemul bancar".

Astfel Leancă susţine că garanţia ar fi fost o salvare pentru deponenţii de la cele trei bănci fraudate şi că decizia a fost adoptată după consultarea instituţiilor financiare internaţionale. 

"Toți au înțeles că acea garanție a fost acordată pentru ca oamenii să nu rămână fără depunerile de o viață. Am semnat garanția doar după consultarea/recomandarea instituțiilor financiare internaționale: Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional", afirmă fostul premier.

Citiţi şi:

Fostul premier Leancă acuzat de minciună. Banca Mondială spune că nu ştia de garanţia de miliarde 


print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Taguri: Litigii comerciale   Sistemul bancar și asigurările   Corupția   Gestionarea banilor publici  
Urmariti-ne pe retelele sociale
la nunta

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.