Headmaster pagini articole deschise --- Fincombank
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Cu începere din 1 decembrie 2017 cetățenii români pot intra în Canada fără vize.
 • În perioada 12-26 decembrie MAIB vinde la licitații peste 426.000 de acțiuni nominative de clasa 1, prin intermediul Bursei de Valori a Moldovei.
 • Pe 31 decembrie 2017 expiră Sistemul de Preferințe Generale acordat de SUA pentru stimularea exporturilor moldovenești în Statele Unite.
 • Moldexpo
  Pe 29 martie - 1 aprilie are loc expoziția specializată de turism, agrement şi hoteluri ”Tourism. Leizure. Hotels”.
 • În perioada 25-28 aprilie la Moldexpo are loc expoziţia internaţională de tehnologii, echipamente, scule şi materiale pentru construcţii ”Moldconstruct”.
 • Pe 25-28 aprilie Moldexpo găzduiește expoziţia de tehnologii de conservare a energiei, instalaţii termice şi de alimentare cu gaze ”Moldenergy”.
 • La Chișinău are loc expoziţia specializată de produse alimentare şi materii prime pentru producerea acestora, ”Food & Drinks” (10-13 mai 2018).
 • În perioada 10-13 mai 2018 are loc expoziția internaţională de echipamente şi tehnologii pentru industria alimentară şi de prelucrare ”Food Technology”.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.

FMI dezminte declarațiile lui Leancă. Guvernul nu a urmat recomandările FMI

1
 • Iulie 2014, reprezentanţii misiunii FMI, condusă de Max Alier, la o întrevedere cu premierul Iurie Leancă,
  Foto: gov.md
Sâmbătă, 17.06.2017 07:58   1687
După Banca Mondială, și Fondul Monetar Internațional (FMI) a dezmințit declarațiile fostului premier Iurie Leancă, proaspăt vicepreședinte al Parlamentului, care a susținut că garanția de 9,5 miliarde lei din noiembrie 2014 pentru salvarea băncilor fraudate, a fost acordată după consultarea/recomandarea instituțiilor financiare internaționale.

Într-o declarație remisă presei, reprezentantul permanent al FMI în Moldova, Armine Khachatryan, precizează însă că instituția a avut cu regularitate consultări cu autoritățile privind subiectele legate de restructurarea celor trei bănci, dar Guvernul a decis să acționeze în alt mod și nu a urmat recomandările FMI.

Citiți și:

FMI: Guvernul nu trebuie să se ocupe de salvarea bancherilor nechibzuiți

„FMI a acordat asistență tehnică substanțială privind aceste chestiuni. Am atras atenția asupra diverselor probleme și riscuri în rapoartele noastre din acea perioadă, care sunt disponibile pentru public pe site-ul nostru. De exemplu, în raportul FMI publicat în iulie 2014 se menționa clar despre:

- fragilitatea situației la BEM și la cele două bănci de dimensiuni medii considerate afiliate Băncii de Economii;
- prezența unor indicii de tăinuire activă a informației privind beneficiarii finali și persoanele care exercitau controlul efectiv al băncilor;
- importanța protejării autorităților de reglementare de ingerințele politicului și necesitatea de a adopta în regim de urgență legislația necesară pentru a restabili în deplină măsură atribuțiile de reglementare ale Băncii Naționale a Moldovei și Comisiei Naționale a Pieței Financiare;
- necesitatea consolidării cadrului legal pentru protecția membrilor consiliilor de administrare și a angajaților BNM și CNPF.

Totuși, Guvernul a decis să acționeze în alt mod și nu a urmat recomandările FMI. În absența unui program al FMI cu Republica Moldova la acea vreme, Fondul Monetar putea doar să acorde consultații și nu putea impune careva condiții”, se spune în declarația FMI.

Leancă: Am semnat garanția la recomandarea Băncii Mondiale și FMI!

Amintim că proaspătul vicepreședinte al Parlamentului, Iurie Leancă, a postat pe 9 iunie pe pagina sa de Facebook declarația "Politica moldovenească - ostatica populismului primitiv!", după ce în cadrul unei emisiuni TV, liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a declarat că fostul premier va face pușcărie, deoarece este unul dintre vinovații de devalizarea sistemului bancar din Republica Moldova.

Liderul Partidului Popular European i-a acuzat de populism pe cei care spun că anume dânsul ar fi principalul vinovat de "furtul miliardului din sistemul bancar".

Astfel Leancă susține că garanția ar fi fost o salvare pentru deponenții de la cele trei bănci fraudate și că decizia a fost adoptată după consultarea instituțiilor financiare internaționale. 

"Toți au înțeles că acea garanție a fost acordată pentru ca oamenii să nu rămână fără depunerile de o viață. Am semnat garanția doar după consultarea/recomandarea instituțiilor financiare internaționale: Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional", afirmă fostul premier.

Citiți și:

Fostul premier Leancă acuzat de minciună. Banca Mondială spune că nu știa de garanția de miliarde 


print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Taguri: Litigii comerciale   Sistemul bancar și asigurările   Corupția   Gestionarea banilor publici  
Urmariti-ne pe retelele sociale
la nunta

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.