Headmaster pagini articole deschise --- Fincombank
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Cu începere din 1 decembrie 2017 cetățenii români pot intra în Canada fără vize.
 • În perioada 12-26 decembrie MAIB vinde la licitații peste 426.000 de acțiuni nominative de clasa 1, prin intermediul Bursei de Valori a Moldovei.
 • Pe 31 decembrie 2017 expiră Sistemul de Preferințe Generale acordat de SUA pentru stimularea exporturilor moldovenești în Statele Unite.
 • Moldexpo
  Pe 29 martie - 1 aprilie are loc expoziția specializată de turism, agrement şi hoteluri ”Tourism. Leizure. Hotels”.
 • În perioada 25-28 aprilie la Moldexpo are loc expoziţia internaţională de tehnologii, echipamente, scule şi materiale pentru construcţii ”Moldconstruct”.
 • Pe 25-28 aprilie Moldexpo găzduiește expoziţia de tehnologii de conservare a energiei, instalaţii termice şi de alimentare cu gaze ”Moldenergy”.
 • La Chișinău are loc expoziţia specializată de produse alimentare şi materii prime pentru producerea acestora, ”Food & Drinks” (10-13 mai 2018).
 • În perioada 10-13 mai 2018 are loc expoziția internaţională de echipamente şi tehnologii pentru industria alimentară şi de prelucrare ”Food Technology”.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.

Cât de inovativă este Republica Moldova

1 2
 • Foto: wipo.int
 • Foto: wipo.int
Sâmbătă, 17.06.2017 05:20   1930
Republica Moldova a pierdut opt poziții și se situează pe locul 54 din 128 de state incluse în Indexul Inovării Globale, potrivit unui raport publicat joi de Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (WIPO), o agenție specializată a ONU.

Documentul relevă că Republica Moldova s-a menținut pe locul patru din 27 de țări în grupul statelor cu venituri medii joase, după Vietnam, Ucraina și Mongolia. Printre statele membre ale CSI țara noastră este devansată de Federația Rusă și Ucraina, care se clasează pe poziția 45 și, respectiv, 50.

Dintre statele din regiune România se situează pe locul 42, Cehia - locul 24, Slovenia (32), Letonia (33), Slovacia (34), Bulgaria (36), Polonia (38), Ungaria (39), Lituania (40), Turcia (43), Grecia (44), Armenia (59), Georgia (68) și Belarus (88).

Rezultatele cercetărilor nu sunt aplicate în afaceri

Pe o scară de la 0 la 100, Republica Moldova a obținut un scor de 36,84 puncte din 100 posibile (în 2016 - 38,4 puncte), după ce analiștii WIPO au evoluat performanțele inovative ale țării pe baza analizei a 81 de indicatori precum instituțiile, mediul politic și de afaceri, cadrul de reglementare, educația, cercetare și dezvoltare, capitalul uman și infrastructura. 

Rezultatele Republicii Moldova sunt după cum urmează: Instituții (locul 72), Capital uman și cercetare (locul 59), Infrastructură (locul 82), Nivelul de sofisticare a piețelor (locul 62), Nivelul de sofisticare a companiilor (locul 81), Rezultatele din activitatea cognitivă și tehnologică (locul 52) și Rezultatele activității creative (locul 39).

Cele mai bune performanțe se atestă la cota proiectelor (desenelor) industriale depuse la birourile locale sau regionale de proprietate intelectuală (locul 1), cota alocaților guvernamentale pentru un elev din școala secundară (locul 5), cota cheltuielilor pentru educație în PIB (locul 9).

În schimb avem o performanță redusă la folosirea inovațiilor și tehnologiilor la crearea de modele de afaceri (locul 104), cota bunurilor creative în exporturile țării este de doar 0,1% din total (locul 102) și consumul de energie în PIB (locul 105).

Elveția este cea mai inovativă țară

Cu un scor de 67,69 puncte, Elveția ocupă prima poziție în Indexul Inovării Globale, urmată în ordine de Suedia, Olanda, SUA, Marea Britanie, Danemarca, Singapore, Finlanda, Germania și Irlanda. Cea mai puțin inovativă economie din lume este Yemen.

"Elveția este din nou medaliată cu aur, pentru al șaptelea an consecutiv, astfel că este vorba de o performanță deosebită", a declarat președintele WIPO, Francis Gurry. Acesta a apreciat că este prematur să evalueze impactul politicilor președintelui Trump sau decizia Marii Britanii de a ieși din Uniunea Europeană asupra pozițiilor lor în clasament dar a subliniat că deschiderea internațională este vitală pentru stimularea inovației.

În ediția din acest an a Indexului Inovării Globale, 15 din cele mai bine clasate 25 de economii sunt din Europa. Însă economiile emergente urcă rapid în acest clasament. China a urcat trei poziții până pe locul 22, fiind cea mai bine plasată țară în curs de dezvoltare, în timp ce Emiratele Arabe Unite, Vietnanul și Kuweitul au fost statele care au înregistrat cele mai mari creșteri.

Indexul Inovarii Globale este un raport anual elaborat de publicat de Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (WIPO), Universitatea Cornell și institutul INSEAD.


print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Taguri: Tehnologii informaționale  
Urmariti-ne pe retelele sociale
la nunta

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.