Headmaster pagini articole deschise --- Fincombank
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Pe 30 iunie la Chișinău are loc adunarea generală anuală a acționarilor Moldindconbank S.A.
 • Washington, SUA
  Pe 14 octombrie are loc reuniunea Consiliului de Guvernare a Fondului Monetar Internațional, la care participă și o delegație a Republicii Moldova.
 • Washington, SUA
  În perioada 13-15 octombrie 2017 are lor reuniunea anuală a Fondului Monetar Internațional și Grupului Băncii Mondiale.
 • Cu începere din 1 decembrie 2017 cetățenii români pot intra în Canada fără vize.
 • Pe 31 decembrie 2017 expiră Sistemul de Preferințe Generale acordat de SUA pentru stimularea exporturilor moldovenești în Statele Unite.

Cât de inovativă este Republica Moldova

1 2
 • Foto: wipo.int
 • Foto: wipo.int
Sâmbătă, 17.06.2017 05:20   937
Republica Moldova a pierdut opt poziţii şi se situează pe locul 54 din 128 de state incluse în Indexul Inovării Globale, potrivit unui raport publicat joi de Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (WIPO), o agenție specializată a ONU.

Documentul relevă că Republica Moldova s-a menținut pe locul patru din 27 de țări în grupul statelor cu venituri medii joase, după Vietnam, Ucraina și Mongolia. Printre statele membre ale CSI țara noastră este devansată de Federația Rusă și Ucraina, care se clasează pe poziția 45 și, respectiv, 50.

Dintre statele din regiune România se situează pe locul 42, Cehia - locul 24, Slovenia (32), Letonia (33), Slovacia (34), Bulgaria (36), Polonia (38), Ungaria (39), Lituania (40), Turcia (43), Grecia (44), Armenia (59), Georgia (68) şi Belarus (88).

Rezultatele cercetărilor nu sunt aplicate în afaceri

Pe o scară de la 0 la 100, Republica Moldova a obținut un scor de 36,84 puncte din 100 posibile (în 2016 - 38,4 puncte), după ce analiștii WIPO au evoluat performanțele inovative ale țării pe baza analizei a 81 de indicatori precum instituțiile, mediul politic și de afaceri, cadrul de reglementare, educația, cercetare și dezvoltare, capitalul uman și infrastructura. 

Rezultatele Republicii Moldova sunt după cum urmează: Instituții (locul 72), Capital uman și cercetare (locul 59), Infrastructură (locul 82), Nivelul de sofisticare a pieţelor (locul 62), Nivelul de sofisticare a companiilor (locul 81), Rezultatele din activitatea cognitivă și tehnologică (locul 52) și Rezultatele activităţii creative (locul 39).

Cele mai bune performanţe se atestă la cota proiectelor (desenelor) industriale depuse la birourile locale sau regionale de proprietate intelectuală (locul 1), cota alocaţilor guvernamentale pentru un elev din şcoala secundară (locul 5), cota cheltuielilor pentru educație în PIB (locul 9).

În schimb avem o performanţă redusă la folosirea inovaţiilor şi tehnologiilor la crearea de modele de afaceri (locul 104), cota bunurilor creative în exporturile ţării este de doar 0,1% din total (locul 102) şi consumul de energie în PIB (locul 105).

Elveţia este cea mai inovativă ţară

Cu un scor de 67,69 puncte, Elveţia ocupă prima poziţie în Indexul Inovării Globale, urmată în ordine de Suedia, Olanda, SUA, Marea Britanie, Danemarca, Singapore, Finlanda, Germania şi Irlanda. Cea mai puţin inovativă economie din lume este Yemen.

"Elveţia este din nou medaliată cu aur, pentru al şaptelea an consecutiv, astfel că este vorba de o performanţă deosebită", a declarat preşedintele WIPO, Francis Gurry. Acesta a apreciat că este prematur să evalueze impactul politicilor preşedintelui Trump sau decizia Marii Britanii de a ieşi din Uniunea Europeană asupra poziţiilor lor în clasament dar a subliniat că deschiderea internaţională este vitală pentru stimularea inovaţiei.

În ediţia din acest an a Indexului Inovării Globale, 15 din cele mai bine clasate 25 de economii sunt din Europa. Însă economiile emergente urcă rapid în acest clasament. China a urcat trei poziţii până pe locul 22, fiind cea mai bine plasată ţară în curs de dezvoltare, în timp ce Emiratele Arabe Unite, Vietnanul şi Kuweitul au fost statele care au înregistrat cele mai mari creşteri.

Indexul Inovarii Globale este un raport anual elaborat de publicat de Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale (WIPO), Universitatea Cornell şi institutul INSEAD.


print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Taguri: Tehnologii informaționale  
Urmariti-ne pe retelele sociale
la nunta

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.