Headmaster pagini articole deschise --- Fincombank
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Pe 30 iunie la Chișinău are loc adunarea generală anuală a acționarilor Moldindconbank S.A.
 • Washington, SUA
  Pe 14 octombrie are loc reuniunea Consiliului de Guvernare a Fondului Monetar Internațional, la care participă și o delegație a Republicii Moldova.
 • Washington, SUA
  În perioada 13-15 octombrie 2017 are lor reuniunea anuală a Fondului Monetar Internațional și Grupului Băncii Mondiale.
 • Cu începere din 1 decembrie 2017 cetățenii români pot intra în Canada fără vize.
 • Pe 31 decembrie 2017 expiră Sistemul de Preferințe Generale acordat de SUA pentru stimularea exporturilor moldovenești în Statele Unite.

Criza valutară a atins apogeul. Tiraspolul a devalorizat rubla locală cu circa 33%

1 2
 • Aşa-zisa rublă transnistreană a fost devalorizată cu circa 33%
  Foto: gov-pmr.org
 • Foto: cbmpr.net
Sâmbătă, 17.06.2017 06:52   2162
Confruntate cu un deficit acut de valută, autorităţile separatiste de la Tiraspol au decis să devalorizeze peste noapte aşa-zisa rublă transnistreană cu circa 33%.

Vladislav Tidva, şeful aşa-zisei bănci republicane nistrene a argumentat decizia prin faptul că anterior au fost emise (tipărite) circa un miliard de aşa-zise ruble transnistrene, dar şi prin diminuarea abruptă a intrărilor de valută ca urmare a deciziei de la finele lunii martie 2017, a autorităţilor de la Chişinău de a sista achiziţiile de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan.

Coridor de 15-15,50 ruble pentru un dolar

„Până la sfârșitul anului a fost stabilit un coridor de 15-15,5 ruble pentru un dolar american. Pentru a determina această țintă, am pornit de la situația din sfera monetară, situația balanței de plăți şi balanța comerțului exterior, ca parte a balanței de plăți“, a declarat Tidva, citat de novostipmr.com.

Totodată el a precizat că măsura este cam întârziată, dar care nu avea alternativă în condiţiile economice din regiune.

Tidva a promis menţinerea acestui curs de schimb, cât şi asigurarea pieţei cu valută, graţie asistenţei financiare (cel mai probabil că din Rusia) care ar urma să ajungă în Transnistria.

"Situaţia de pe piaţa valutară nu se va ameliora imediat, dar treptat", a mai spus şeful aşa-zisei bănci republicane nistrene

În acelaşi timp instituţia anunţă că pe 17 iunie 2017, va efectua intervenții valutare active pe piața de numerar prin intermediul a trei bănci locale: Agroprombank (grupul Sheriff), Pridnestrovskii Sberbank şi Eksimbank.

"Se recomandă băncilor comerciale, ca alături de normele rigide (marja dintre ratele de cumpărare și vânzare a valutei nu ar trebui să fie mai mare de 5%), la stabilirea cursului de vânzare a dolarului american, cotaţia acestuia nu trebuie să depăşească cursul oficial cu 10%.

Totodată pentru a reduce riscul de schimb valutar asupra persoanelor care au credite denominate în valută, și pentru a minimiza impactul creșterii plăților lunare privind bugetul familiilor instituţia a recomandat tuturor băncilor din regiune să accepte restructurarea datoriilor, dacă există cereri din partea locuitorilor", se arată în politica monetară pentru 2017 a aşa-zisei bănci republicane nistrene.

Liberalizarea valutară

Regiunea se confruntă cu o criză valutară şi eceonomică de aproape doi ani. În august 2016, administrația de la Tiraspol a încercat să rezolve situația critică cauzată de deficitul de valută, liberalizând parțial piața valutară.

Astfel începând cu 11 august 2016, casele de schimb valutar și băncile au început să vândă și să cumpere valuta la un curs cu circa 30% mai mare decât anterior. În consecință dolarul a început să fie cumpărat cu 14,0 așa-zise ruble transnistrene și vândut cu 14,50 ruble.

În același timp cursul oficial stabilit de așa-zisa bancă republicană a rămas neschimbat: de 11,30 ruble locale.

Liberalizarea nu a rezolvat problema asigurării cu valută, iar la casele de schimb valutar dolarul și euro lipsea cu desăvârşire. 

Citiţi şi:

Şef de bancă: Rezervele valutare au ajuns la zero


print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Taguri: Prețuri și inflația   Sistemul bancar și asigurările   Comerț extern și datoriile   Reforme și politica economică  
Urmariti-ne pe retelele sociale
la nunta

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.