Headmaster pagini articole deschise --- Fincombank
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Cu începere din 1 decembrie 2017 cetățenii români pot intra în Canada fără vize.
 • În perioada 12-26 decembrie MAIB vinde la licitații peste 426.000 de acțiuni nominative de clasa 1, prin intermediul Bursei de Valori a Moldovei.
 • Pe 31 decembrie 2017 expiră Sistemul de Preferințe Generale acordat de SUA pentru stimularea exporturilor moldovenești în Statele Unite.
 • Moldexpo
  Pe 29 martie - 1 aprilie are loc expoziția specializată de turism, agrement şi hoteluri ”Tourism. Leizure. Hotels”.
 • În perioada 25-28 aprilie la Moldexpo are loc expoziţia internaţională de tehnologii, echipamente, scule şi materiale pentru construcţii ”Moldconstruct”.
 • Pe 25-28 aprilie Moldexpo găzduiește expoziţia de tehnologii de conservare a energiei, instalaţii termice şi de alimentare cu gaze ”Moldenergy”.
 • La Chișinău are loc expoziţia specializată de produse alimentare şi materii prime pentru producerea acestora, ”Food & Drinks” (10-13 mai 2018).
 • În perioada 10-13 mai 2018 are loc expoziția internaţională de echipamente şi tehnologii pentru industria alimentară şi de prelucrare ”Food Technology”.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.

Criza valutară a atins apogeul. Tiraspolul a devalorizat rubla locală cu circa 33%

1 2
 • Aşa-zisa rublă transnistreană a fost devalorizată cu circa 33%
  Foto: gov-pmr.org
 • Foto: cbmpr.net
Sâmbătă, 17.06.2017 06:52   3290
Confruntate cu un deficit acut de valută, autoritățile separatiste de la Tiraspol au decis să devalorizeze peste noapte așa-zisa rublă transnistreană cu circa 33%.

Vladislav Tidva, șeful așa-zisei bănci republicane nistrene a argumentat decizia prin faptul că anterior au fost emise (tipărite) circa un miliard de așa-zise ruble transnistrene, dar și prin diminuarea abruptă a intrărilor de valută ca urmare a deciziei de la finele lunii martie 2017, a autorităților de la Chișinău de a sista achizițiile de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan.

Coridor de 15-15,50 ruble pentru un dolar

„Până la sfârșitul anului a fost stabilit un coridor de 15-15,5 ruble pentru un dolar american. Pentru a determina această țintă, am pornit de la situația din sfera monetară, situația balanței de plăți și balanța comerțului exterior, ca parte a balanței de plăți“, a declarat Tidva, citat de novostipmr.com.

Totodată el a precizat că măsura este cam întârziată, dar care nu avea alternativă în condițiile economice din regiune.

Tidva a promis menținerea acestui curs de schimb, cât și asigurarea pieței cu valută, grație asistenței financiare (cel mai probabil că din Rusia) care ar urma să ajungă în Transnistria.

"Situația de pe piața valutară nu se va ameliora imediat, dar treptat", a mai spus șeful așa-zisei bănci republicane nistrene

În același timp instituția anunță că pe 17 iunie 2017, va efectua intervenții valutare active pe piața de numerar prin intermediul a trei bănci locale: Agroprombank (grupul Sheriff), Pridnestrovskii Sberbank și Eksimbank.

"Se recomandă băncilor comerciale, ca alături de normele rigide (marja dintre ratele de cumpărare și vânzare a valutei nu ar trebui să fie mai mare de 5%), la stabilirea cursului de vânzare a dolarului american, cotația acestuia nu trebuie să depășească cursul oficial cu 10%.

Totodată pentru a reduce riscul de schimb valutar asupra persoanelor care au credite denominate în valută, și pentru a minimiza impactul creșterii plăților lunare privind bugetul familiilor instituția a recomandat tuturor băncilor din regiune să accepte restructurarea datoriilor, dacă există cereri din partea locuitorilor", se arată în politica monetară pentru 2017 a așa-zisei bănci republicane nistrene.

Liberalizarea valutară

Regiunea se confruntă cu o criză valutară și eceonomică de aproape doi ani. În august 2016, administrația de la Tiraspol a încercat să rezolve situația critică cauzată de deficitul de valută, liberalizând parțial piața valutară.

Astfel începând cu 11 august 2016, casele de schimb valutar și băncile au început să vândă și să cumpere valuta la un curs cu circa 30% mai mare decât anterior. În consecință dolarul a început să fie cumpărat cu 14,0 așa-zise ruble transnistrene și vândut cu 14,50 ruble.

În același timp cursul oficial stabilit de așa-zisa bancă republicană a rămas neschimbat: de 11,30 ruble locale.

Liberalizarea nu a rezolvat problema asigurării cu valută, iar la casele de schimb valutar dolarul și euro lipsea cu desăvârșire. 

Citiți și:

Şef de bancă: Rezervele valutare au ajuns la zero


print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Taguri: Prețuri și inflația   Sistemul bancar și asigurările   Comerț extern și datoriile   Reforme și politica economică  
Urmariti-ne pe retelele sociale
la nunta

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.